Постанова
від 02.09.2010 по справі 25/226/09
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У к р а ї н а

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

02.09.10 Справа №25/226/09

Колегія суддів Запорізьк ого апеляційного господарсь кого суду у складі:

при секретарі Лоли Н.О.

за участю представників :

- кредитора - Державної по даткової інспекції у Ленінсь кому районі м.Запоріжжя - Мі щенко О.В. (за довіреністю)

- боржника - не з"явився

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи та апеляційну скаргу Державної податкової інс пекції у Ленінському районі міста Запоріжжя

на ухвалу господарсько го суду Запорізької об ласті від 31.05.2010року

у справі № 25/226/09

про банкрутство Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Металооптторг", м. Запор іжжя (код ЄДРПОУ - 32513109)

Установив:

Управління Пенсійног о фонду України в Ленінськом у районі м.Запоріжжя в порядк у статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" (далі - Закон про банкрутство) звернулося до господарського суду Запо різької області із заявою пр о порушення провадження у сп раві про банкрутство Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Металооптторг", м. Запорі жжя (код ЄДРПОУ - 32513109), у зв'я зку з наявністю заборгованос ті у підприємства-боржника п еред ним у розмірі - 3.157,48 грн.

Ухвалою місцевого господа рського суду від 30 листопада 2 009р. (суддя Дьоміна А.В.) порушен о провадження у справі, введено мораторій на задовол ення вимог кредиторів, п ризначене наступне засіданн я господарського суду Запорі зької області.

Постановою господарського суду Запорізької області ві д 13.01.2010р. ТОВ. "Металооптторг" виз нано банкрутом на підставі с татті 52 Закону про банкрутств о та відкрито ліквідаційну п роцедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітра жного керуючого - Нечаєву В .О.

При винесені постанови го сподарський суд першої інста нції виходив з того, що наявни ми є ознаки, які свідчать про в ідсутність підприємницької та іншої діяльності боржник а.

Згідно з ухвалою господарс ького суду Запорізької облас ті від 31.05.2010р. затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційни й баланс підприємства-банкру та, якого суд ліквідував, а про вадження у справі припинив.

Не погоджуючись з винесено ю ухвалою, визнаний лікв ідатором кредитор у справі - Д ПІ у Ленінському районі міст а Запоріжжя оскаржила її в ап еляційному порядку, просить ухвалу господарського суду З апорізької області від 31.05.2010р. с касувати як таку, що винесена при неповному з"ясуванні обс тавин, що мають суттєве значе ння для справи.

Свої доводи заявник аргуме нтує тим, що внаслідок ненада ння ліквідатором будь-яких д окументів, пов"язаних з госпо дарською діяльністю підприє мства-боржника, унеможливлює проведення фахівцями ДПІ по запланової виїзної перевірк и цього підприємства-платник а податків, як того вимагає Закон України "Про державн у податкову службу в Україні " та відповідні відомчі інстр укції. А це в свою чергу не дає підстав для ліквідації банк рута.

Представник заявника апе ляційної скарги підтримав ви кладені в апеляційній скарзі доводи.

Управління Пенсійного фон ду України в Ленінському рай оні м.Запоріжжя у відзиві на а пеляційну скаргу зазначило, що вважає оскаржувану ухвалу законною та обґрунтованою.

Обговоривши апеляційну с каргу, перевіривши наяв ні матеріали справи, про аналізувавши застосування г осподарським судом першої ін станції норм матеріального т а процесуального права, колегія суддів знаходить ап еляційну скаргу такою, щ о підлягає задоволенню з огл яду на наступне.

Відповідно до стат ті 41 Господарського процесуа льного кодексу України госпо дарські суди розглядають спр ави про банкрутство у порядк у провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням о собливостей, встановлених За коном України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом".

Згідно зі статтями 4 та 43 ГП К України судове рішення є за конним та обґрунтованим лише у разі всебічного повного та об"єктивного розгляду в судо вому процесі усіх обставин с прави в їх сукупності у відпо відності з нормами матеріаль ного та процесуального права .

Оскаржувана ухвала місце вого господарського суду є з а своєю правовою природою су довим рішенням, в якому необх ідно повно відобразити обста вини, що мають значення для да ної справи, висновки суду про встановлені обставини і їх п равові наслідки повинні бути вичерпними, відповідати дій сності і підтверджуватися до стовірними доказами, дослідж еними в судовому засіданні. За правилами стат ті 52 Закону про банкрутство п ідстави для подання кредитор ом заяви про порушення справ и про банкрутство відсутньог о боржника настають як у разі наявності будь-якої з ознак, п ередбачених цією статтею, та к і у разі їх сукупності (поста нова Верховного Суду України від 10.02.2004р. № 04/087).

Стаття 52 Закону про банкру тство передбачає особливост і банкрутства відсутнього бо ржника.

Згідно з частиною першою вк азаної статті незалежно від розміру вимог до боржника та строку виконання зобов'язан ь кредитором може бути подан а заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника у разі, якщо керівні органи боржника - юридичної о соби відсутні за її місцезна ходженням, або у разі ненадан ня боржником протягом року д о органів державної податков ої служби згідно із законода вством податкових деклараці й, документів бухгалтерської звітності, а також за наявнос ті інших ознак, що свідчать пр о відсутність підприємницьк ої діяльності боржника.

Отже, за правилами цієї стат ті справа про банкрутство мо же бути порушена у разі наявн ості хоча б однієї з переліче них умов, а також за наявності інших ознак, що свідчать про в ідсутність підприємницької діяльності боржника.

При порушенні провадженн я у цій справі господарський суд першої інстанції виходи в, зокрема, з того , що у боржника перед ініці юючим кредитором існує забор гованість у розмірі - 3.157,48грн. , що підтверджується доку ментальними доказами та відс утністю місцезнаходженням.

Але згідно зі статтею 34 ГПК У країни обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені п евними засобами доказування , не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування . Колегія суд дів Запорізького апеляційно го господарського суду зверт ає увагу на те, що згідно зі ст аттями 1 та 17 Закону України "Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - п ідприємців", місцезнаходженн я юридичної особи - адреса орг ану або особи, які відповідно до статутних документів вис тупають від його імені, в Єдин ому державному реєстрі містя ться відомості про відсутніс ть юридичної особи за її місц езнаходженням, про відсутніс ть підтвердження відомостей про юридичну особу, а також ві домості про зарезервовані на йменування юридичних осіб.

Відповідно до вимог ч астин 1 та 3 статті 18 вищезазнач еного Закону, якщо від омості, які підлягають в несенню до Єдиного державног о реєстру були внесені до ньо го, то такі відомості вв ажаються достовірними і можу ть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних з мін, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру , не були до нього внесен і, вони не можуть бути ви користані в спорі з третьою о собою.

Запорізький апел яційний господарський суд вв ажає, що до заяви креди тора про порушення справи пр о банкрутство відсутнього бо ржника в порядку статті 52 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" п овинні бути надані кредиторо м відомості з Єдиного держав ного реєстру про відсутні сть юридичної особи за її міс цезнаходженням.

Тобто, факт відсутно сті боржника - юридичної особ и не може підтверджуватися і ншими засобами доказування, крім відомостей з Єдиного де ржавного реєстру.

Порядок внесення до Єдиног о державного реєстру записів про відсутність юридично ї особи за її місцезнаходжен ням, який здійснюєтьс я державним реєстратором, ви значений у статті 19 Закону Укр аїни "Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців". Вказа ний Закон також визначає по рядок внесення до Єдиного де ржавного реєстру записів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, які здійснюються державним реєс тратором (пункт 7 статті 19 зазн аченого Закону).

Згідно з частиною 8 статті 19 з азначеного Закону, якщо до Єд иного державного реєстру не внесено запис про відсутн ість юридичної особи за її мі сцезнаходженням, то в р азі неодержання реєстраційн ої картки про підтвердження відомостей про юридичну особ у в установлений частиною сь омою цієї статті строк, а тако ж у разі одержання державним реєстратором від органу дер жавної податкової служби пов ідомлення встановленого зра зка про відсутність юридично ї особи за її місцезнаходжен ням державний реєстратор зоб ов'язаний у строк, що не переви щує десяти робочих днів з дат и, яка встановлена для поданн я реєстраційної картки про п ідтвердження відомостей про юридичну особу, або з дати оде ржання повідомлення від орга ну державної податкової служ би, направити рекомендованим листом юридичній особі пові домлення про необхідність по дання державному реєстратор у реєстраційної картки про п ідтвердження відомостей про юридичну особу.

Ініціюючим кредитором - Управлінням Пенсійного фонд у України в Ленінському райо ні м.Запоріжжя при поданні за яви про порушення справи про банкрутство і при подальшом у розгляді господарським суд ом першої інстанції цієї спр ави не надано суду доказів пр о те, що в Єдиному державному р еєстрі є саме запис про від сутність юридичної особи бор жника за її місцезнаходження м відповідно до вимог Зако ну України "Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців".

У матеріалах справи містит ься Довідка з Єдиного держав ного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 10.12.2009р., у якій містить ся запис про відсутність під твердження відомостей про юр идичну особу. Але запис саме про відсутність юридичної о соби боржника за її місцезна ходженням відсутній.

Проте господарський суд Запорізької області на в казані норми чинного законод авства уваги не звернув і про довжував розглядати цю справ у та приймати судові рішення . Все вищенаведене свідчить про неповноту дослідження м ісцевим господарським судом обставин справи та, як наслід ок, відсутність підстав вваж ати, що місцевим господарськ им судом дана правильна юрид ична оцінка спірним правовід носинам і зроблений об'єктив ний висновок щодо відсутност і підприємницької діяльност і боржника.

За таких обставин провадж ення у справі в цілому та оска ржувану ухвалу господарсько го суду першої інстанції зок рема, не можна визнавати зако нними та обґрунтованими, а то му ухвала від 316.05.2010р. підлягає с касуванню, а провадження у сп раві - припиненню.

Керуючись статтями 101- 106 Господарського процесуа льного кодексу України, Запорізький апеляційний го сподарський суд -

Постановив:

Апеляційну скаргу Дер жавної податкової інспекції у Ленінському районі м.Запор іжжя задовольнити.

Ухвалу господарського суд у Запорізької області від 31.05.20 10р. у справі № 25/226/09 скасувати.

Провадження у справі припи нити.

Господарському суду Запор ізької області вирішити пита ння щодо відновлення в Єдино му державному реєстрі юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців запису щодо юридичн ої особи - Товариства з обмеже ною відповідальністю "Метало оптторг", м. Запоріжжя (ко д ЄДРПОУ - 32513109) відповідно до ст атті 41 Закону України "Про дер жавну реєстрацію юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців".

СудЗапорізький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення02.09.2010
Оприлюднено09.09.2010
Номер документу11049895
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/226/09

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Постанова від 02.09.2010

Господарське

Запорізький апеляційний господарський суд

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні