Рішення
від 17.04.2023 по справі 756/11873/22
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

17.04.2023 Справа № 756/11873/22

Справа № 756/11873/22

Провадження № 2/756/1711/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2023 року м. Київ

Оболонський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Тихої О.О.,

за участю секретаря судового засідання - Кренджеляк А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оболонська домівка» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

УСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оболонська домівка» (надалі - ОСББ «Оболонська домівка») звернулося до Оболонського районного суду м. Києва з вищевказаним позовом, в якому просило стягнути з ОСОБА_1 : заборгованість по сплаті внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, яка утворилась за адресою: АДРЕСА_1 за період з 01.01.2019 по 29.11.2022 у сумі - 16 673,28 грн., 3 % річних - 406,33 грн., інфляційні втрати - 2353,31 грн., а також судові витрати.

В обґрунтування заявлених вимог вказує, що відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2 , в якому створено та діє ОСББ «Оболонська домівка».

19.04.2019 Протоколом № 4 загальних зборів ОСББ «Оболонська домівка» затверджено розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території на 2018 рік у розмірі 5,92 грн./кв.м; розмір внеску на участь у програмі 30/70 по заміні труб опалення у розмірі 0,33 грн./кв.м загальної площі; розмір внеску на участь у програмі 30/70 по заміні внутрішніх дверей пожежного виходу у розмірі 0,33 грн./кв.м загальної площі, які не змінювались у 2019 та 2020 роках, а також встановлено термін сплати внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території до 20 числа поточного місяця за попередній місяць.

Рішенням загальних зборів ОСББ «Оболонська домівка» від 17.06.2021 (Протокол № 5) затверджено розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території на 2021-2022 роки в розмірі 6,87 грн./кв.м.

Відповідач ОСОБА_1 отримує послуги, проте щомісячні внески не сплачує, у зв`язку з чим, станом на 29.11.2022 року у неї перед позивачем утворилась заборгованість по сплаті внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території у сумі - 16 673,28 грн., 3 % річних - 406,33 грн., інфляційні втрати - 2353,31 грн., а також судові витрати, які позивач просить стягнути з відповідача.

Ухвалою Оболонського районного суду від 02.01.2023 року відкрито спрощене позовне провадження та призначено справу до розгляду.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позов підтримав, не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання повторно не з`явилася з невідомих суду причин, про час, дату та місце розгляду справи повідомлена належним чином. Відзив на позовну заяву у встановлений судом строк не подала.

У зв`язку з повторною неявкою в судове засідання належним чином повідомлену про дату, час та місце судового засідання відповідачку, яка не повідомила про причини неявки, суд вважає за можливе проводити заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення.

Враховуючи, що в судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно зі статтями 12, 13 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, при цьому суд розглядає цивільні справи не інакше як в межах заявлених вимог і на підставі наданих учасниками справи доказів.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених ст. 82 цього Кодексу, тобто тягар доказування лежить на сторонах цивільно-правового спору.

Згідно зі статтями 76-79 ЦПК України, доказуванню підлягають обставини (факти), які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у учасників справи, виникає спір.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 314993653 від 13.11.2022 року, квартира АДРЕСА_2 на праві приватної власності належить ОСОБА_1 .

Загальними зборами Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 затверджено статут ОСББ «Оболонська домівка» (Протокол від 11.03.2016).

Так, згідно п. 1 розділу І Статуту ОСББ «Оболонська домівка» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, що розташований за місцем знаходження: АДРЕСА_3 відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом (п.1 розділу ІІ Статуту).

Зі змісту п.п. 2, 3 розділу ІІІ Статуту вбачається, що вищим органом управління об`єднання є загальні збори. До виключної компетенції загальних зборів в тому числі належить питання про визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Пунктом 11 розділу ІІІ Статуту встановлено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників .

Зі змісту п. 2 розділу V Статуту вбачається, що співвласник зобов`язаний, зокрема, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Протоколом № 4 загальних зборів ОСББ «Оболонська домівка» від 19.04.2018 затверджено кошторис на 2018 рік, встановлено розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 5,92 грн./кв.м; розмір внеску на участь у програмі 30/70 по заміні труб опалення у розмірі 0,33 грн./кв.м загальної площі; розмір внеску на участь у програмі 30/70 по заміні внутрішніх дверей пожежного виходу у розмірі 0,33 грн./кв.м загальної площі, а також встановлено термін сплати внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території до 20 числа поточного місяця за попередній місяць.

Рішенням загальних зборів ОСББ «Оболонська домівка» від 17.06.2021 (Протокол № 5) затверджено розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території на 2021-2022 роки в розмірі 6,87 грн./кв. м.

З наданих позивачем розрахунків вбачається, що заборгованість ОСОБА_1 зі сплати внесків за період з 01.01.2019 по 29.11.2022 становить 16 673,28 грн., 3 % річних - 406,33 грн., інфляційні втрати - 2353,31 грн.

За змістом ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 1 ст. 625 ЦК України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Зобов`язання виникають із підстав, передбачених статтею 11 ЦК України, зокрема договорів.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку регулюються Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі - Закон).

Відповідно до ст. 4 Закону Об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Об`єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об`єднання визначається цим Законом та іншими законами України.

Відповідно до положень ст. 10 Закону до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься: затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. До компетенції правління відноситься здійснення контролю за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством.

Відповідно до положень ст. 15 Закону співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

З огляду на викладене правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов`язанням, у якому, серед інших прав і обов`язків сторін, на боржників покладено виключно певний цивільно-правовий обов`язок з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, якому кореспондує право вимоги кредитора (ч. 1 ст. 509 ЦК України) - вимагати сплату грошей за надані послуги.

У зв`язку з тим, що відповідачем не надано до суду заперечень проти позову, доказів в підтвердження того, що нею належним чином сплачувались щомісячні внески, суд вважає, що вимоги позивача щодо стягнення заборгованості є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи викладене суд дійшов висновку, що позивачем доведено, що відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі здійснює сплату внесків на утримання спільного майна, внесків до ремонтного та резервного фондів ОСББ «Оболонська домівка»», що не спростовано відповідачем відповідно до наявних у матеріалах справи доказів.

Отже, на підставі досліджених у судовому засіданні доказів установлено те, що ОСОБА_1 є власником житлового приміщення і, в свою чергу, є співвласником будинку, в якому створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, з урахуванням наданого позивачем розрахунку, який відповідачем не спростований, заборгованість по сплаті внесків на утримання спільного майна, внесків до ремонтного та резервного фондів ОСББ «Оболонська домівка» становить 16 673,28 грн. та підлягає стягненню з відповідача на користь позивача.

Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписами ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Беручи до уваги, що відповідач узяті на себе грошові зобов`язання перед позивачем не виконав, з неї на користь позивача підлягають стягненню 3 % річних за прострочення строку виконання грошового зобов`язання - 406,33 грн., інфляційні втрати - 2353,31 грн.

Оскільки позовні вимоги підлягають задоволенню, відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати у вигляді судового збору підлягають стягненню з відповідача.

Окрім того, відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України із ОСОБА_1 на користь ОСББ «Оболонська домівка» підлягають стягненню судові витрати у сумі 2481,00 грн.

Керуючись ст.ст. 12, 76 - 81, 89, 141, 263-265, 279, 280 - 282, 284, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оболонська домівка» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оболонська домівка» заборгованість по сплаті внесків на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, яка утворилась за адресою: АДРЕСА_1 за період з 01.01.2019 по 29.11.2022 у сумі - 16 673,28 грн., 3 % річних - 406,33 грн., інфляційні втрати - 2353,31 грн., витрати по сплаті судового збору - 2481,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

На рішення суду позивачем може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня його складення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом зазначених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Відомості про сторін:

Позивач - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Оболонська домівка» (місцезнаходження: м. Київ, пр. Володимира Івасюка, буд. 18-А, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ - 40521968).

Відповідач - ОСОБА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя О.О. Тиха

Дата ухвалення рішення17.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110510060
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —756/11873/22

Рішення від 17.04.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

Ухвала від 02.01.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Тиха О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні