Рішення
від 27.04.2023 по справі 462/68/23
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 462/68/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 квітня 2023 року суддя Залізничного районного суду м. Львова Палюх Н.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів на утримання дитини,

встановив:

Позивачка звернулася до суду з позовом, в якому просить змінити спосіб присудження аліментів, а саме стягувати з відповідача на її користь 4000 грн аліментів на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обгрунтування своїх вимог покликається на те, що рішенням Залізничного районного суду м. Львова від 26.04.2021 з відповідача стягнуто на її користь аліменти на утримання сина ОСОБА_3 в розмірі частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 18.12.2020. Окрім цього, з відповідача стягнуто аліменти на її утримання у розмірі 1/6 частини всіх видів заробітку (доходу) до досягнення дитиною трирічного віку. Після вказаного рішення суду відповідач періодично надавав ці кошти, проте їх катастрофічно не вистачало. Фактично спільна дитина перебуває на її повному утриманні. Коли дитина підросла, витрати на її утримання суттєво збільшились у зв`язку з інвалідністю дитини, встановленою 04.10.2022, діагноз F84.0 (Дитячий аутизм). На даний час дитина відвідує ряд розвиваючих гуртків, логопеда, психолога, програму сенсорної інтеграції. У зв`язку з цим матеріальне становище позивача погіршилось. При цьому відповідач відмовляється добровільно збільшити допомогу на дитину, посилаючись на рішення суду та відсутність роботи, а також злісне небажання працювати та допомагати дитині. Таким чином, сплачуваних відповідачем аліментів не вистачає на забезпечення фізичного, розумового, гармонійного, психологічного розвитку та оздоровлення дитини. Стан здоров`я та матеріальне становище відповідача дозволяє йому сплачувати аліменти. У зв`язку з наведеним просить задовольнити позов.

Ухвалою Залізничного районного суду м.Львова від 27 лютого 2023 року відкрито провадження у справі та вирішено розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, учасникам процесу роз`яснено право подати заяви по суті справи та заяви з процесуальних питань відповідно до положень чинногоЦПК України.

Відповідач у встановлений судом строк не надав до суду відзив на позовну заяву, а тому суд на підставі ч. 8ст.178ЦПК України вирішує справу за наявними матеріалами.

Клопотань від жодної із сторін про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін до суду не надходило, тому відповідно до ч.5 ст.279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними в справі матеріалами.

Враховуючи вимоги ст.ст.279,280 ЦПК України, суд вважав за можливе проводити заочний розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Розглянувши справу в порядку спрощеного провадження, без повідомлення сторін, оцінивши подані докази, дослідивши наявні матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Зі змістуст. 12 ЦПК Українивбачається, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно дост. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч.1ст. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до вимогст.81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно із ч.ч. 8, 9ст. 7 СК Українирегулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї. Сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

За змістом ст. 180 СК.України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до вимог ч.1 ст.182СКУкраїни при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

За вимогами ч.2 ст.182 СКУкраїни розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку

Згідно ст.192СКУкраїни розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Згідно з п. 23 Постанови ПленумуВерховногоСудуУкраїни від15травня2006року№3«Прозастосуваннясудами окремихнормСімейногокодексу Україниприрозглядісправи щодобатьківства,материнстватастягнення аліментів» розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них.

Законом України «Про державний бюджет України на 2023 рік»встановлено прожитковий мінімум на для дітей віком до 6 років: з 1 січня 2023 року - 2272 гривень.

Як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, у сторін є малолітній син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 11.09.2018 /а.с. 6/.

Рішенням Залізничного районного суду м.Львова від 26 квітня 2021 року стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 щомісячно аліменти на сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 18 грудня 2020 року та до досягнення дитиною повноліття.

Відповідно до корінця медичного висновку№52 протокол №34 на дитину з інвалідністю віком до 18 років від 04.10.2022 та епікризу виписного з медичної картки стаціонарного хворого №7806/2022, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хворіє, йому встановлено діагноз: дитячий аутизм, порушена соціальна адаптація, у зв"язку з чим потребує відповідного лікування /а.с. 11,12/.

Відповідно до посвідчення від 02.11.2022, ОСОБА_1 здійснює догляд за сином ОСОБА_3 , 2018 року народження, який є інвалідом з дитинства.

Виходячи звищенаведеного,беручи доуваги,що відповідач працездатний, у зв`язку із чим має матеріальні можливості для сплати аліментів на дитину у більшому розмірі, а позивачем надано достатні докази на підтвердження збільшення витрат на дитину та їх необхідності у зв`язку із особливими обставинами, враховуючи рівність обов`язків батьків щодо матеріального утримання дитини, встановленийЗаконом України «Про державний бюджет України на 2023 рік»прожитковий мінімум для дітей віком до шести років з 01.01.2023 - 2272 гривень і який батьки повинні забезпечити дитині, а також стан здоров"я дитини, яка є особою з інвалідністю з дитинства і потребує відповідного лікування, матеріальний стан позивачки, яка здійснює догляд за хворою дитиною,суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити та змінити розмір аліментів, присуджених рішенням Залізничного районного суду м.Львова від 26 квітня 2021 року та стягнути з відповідача на користь позивачки аліменти на утримання сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,урозмірі 4000 гривень, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно до його повноліття.

При цьому суд роз`яснює, що відповідно до ч. 1, 2 ст.185Сімейного кодексуУкраїни встановлено, що той з батьків, з кого присуджено стягнення аліментів на дитину, а також той з батьків, до кого вимога про стягнення аліментів не була подана, зобов`язані брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо). Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, з урахуванням обставин, що мають істотне значення. Додаткові витрати на дитину можуть фінансуватися наперед або покриватися після їх фактичного понесення разово, періодично або постійно.

На підставіст.141 ЦПК України, з відповідача в користь держави підлягає стягненню 1073,60 грн. судового збору.

Керуючись ст. 81, 89, 141, 263-265, 279-282 ЦПК України, суд-

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 прозбільшення розміруаліментів наутримання дитини задовольнити.

Змінити розмір аліментів, присуджених рішенням Залізничного районного суду м.Львова від 26 квітня 2021 року, та стягувати з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 4000 (чотири тисячі) гривень, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно до його повноліття, починаючи з дня набрання рішенням законної сили.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави 1073,60 грн. судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана учасниками справи протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Львівського апеляційного суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ІПН НОМЕР_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,ІПН НОМЕР_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Суддя:

Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110511072
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —462/68/23

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Турківський районний суд Львівської області

Кшик О. І.

Рішення від 27.04.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Палюх Н. М.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Палюх Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні