Ухвала
від 28.04.2023 по справі 334/1952/22
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

28.04.2023

Справа № 334/1952/22

Провадження № 2-п/331/17/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 квітня 2023 року м. Запоріжжя

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя в складі:

головуючого судді : Жуковій О.Є.

за участю секретаря : Мироненко О.В.

представника відповідача:Гребнєва І.І.

представника позивача: Сандак І.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 14 листопада 2022 рокуу цивільній справі № 334/1952/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «МАНКІ БРАЗЕРС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з орендної плати,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про перегляд заочного рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 14 листопада 2022 рокуу цивільній справі № 334/1952/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «МАНКІ БРАЗЕРС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з орендної плати.

В обґрунтування заяви зазначив, що він не був повідомлений про час та місце розгляду справи , не мав можливості надати відзив на позов, заявити клопотання про виклик свідків, які б підтвердили факт передання готівкових коштів позивачу, крім того, вказати на те, що зазначений спір має вирішуватися в порядку господарського судочинства.

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_2 заяву підтримав.

Представник позивача в задоволенні заяви просив відмовити з підстав її необгрунтованості.

Суд, вислухавши вступне слово учасників справи, дослідивши письмові докази , приходить до наступних висновків.

Згідно з ч. 3ст. 284 ЦПК Україниучасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

З урахуванням викладеного, приймаючи до уваги те, що відповідач копію заочного рішення суду не отримував, суд вважає, що відповідачем було пропущено процесуальний строк на подачу заяви про перегляд заочного рішення з і цей строк підлягає поновленню.

Згідно ч.1 ст. 288 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Тобто, за змістом вказаних положень чинного законодавства , скасування заочного рішення суду можливе за двох умов, однією з яких є поважність причини неявки в судове засідання, про які відповідач не зміг завчасно повідомити.

Водночас, з`ясування причин неявки не може бути підставою для скасування заочного рішення. Для цього відповідач має вказати докази, які мають значення для справи, та можуть привести до ухвалення рішення, протилежного заочному повністю або частково, або до його зміни. Тобто, якщо б ці докази були відомі суду при розгляді справи, то у справі було б ухвалено інше рішення.

Наявність вищенаведених обставин повинна бути у їх сукупності, при відсутності хоча б однієї з них, заочне рішення скасуванню не підлягає.

З матеріалів справи вбачається , що ОСОБА_1 відповідно до положень ст. 128 ЦПК України, був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення ( арк.с. 48,62). При цьому, суд звертає увагу на те, що ухвалу про відкриття провадження по справі відповідач отримав 06.08.2022 , і правом на відзив не скористався.

Крім того,судом встановлено,що відповідач доказів,які маютьсуттєве значеннядля вирішеннясправи судуне надав,а всі йогодоводи стосуютьсялише переоцінки доказів,досліджених судом . ОСОБА_1 у своїй заяві про перегляд заочного рішення суду не вказує будь-яких доказів, які мають значення для справи, та можуть призвести до ухвалення рішення протилежного заочному повністю або частково, або до його зміни.

Щодо доводів відповідача про те, що спір підлягає розгляду в порядку господарського судочинства, суд зазначає наступне.

За приписами ч. 2ст. 4 ГПК Україниюридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до п. 1 ч. 1ст. 20 ГПК Українигосподарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених ч. 2 цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках,якщо сторонами зобов`язання є юридична особа або фізична особа - підприємець.

Згідно ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Як вбачається із матеріалів справи, спірні відносини виникли у зв`язку із виконанням Договору суборенди нежитлового приміщення №01-05-2021-СОБ152, стороною якого є ОСОБА_1 як фізична особа,з огляду на що позовна заява підлягає розгляду саме за правилами цивільного судочинства.

На підставі зазначеного, суд приходить до висновку, що підстави для скасування заочного рішення відсутні.

Керуючись ст.ст.287,288,354 ЦПК України суд

У Х В А Л И В:

Поновити ОСОБА_1 пропущений строк на подання заяви про перегляд заочного рішення .

В задоволенні заяви ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 14 листопада 2022 рокуу цивільній справі № 334/1952/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «МАНКІ БРАЗЕРС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з орендної плати відмовити.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч.4 статті 287 ЦПК України, у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повнимй текст ухвали складений 28 квітня 2023 року.

Суддя:

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення28.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110513047
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них оренди

Судовий реєстр по справі —334/1952/22

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Трофимова Д. А.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Трофимова Д. А.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Трофимова Д. А.

Ухвала від 26.05.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Трофимова Д. А.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

Рішення від 14.11.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Жукова О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні