Ухвала
від 28.04.2023 по справі 0816/524/2012
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

ЄУН №0816/524/2012

Провадження №6/337/51/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.04.2023 м.Запоріжжя

Хортицький районний суд м. Запоріжжя у складі: головуючого судді Мальованого В.О., за участю секретаря - Крижко Я.О., прокурора Кузьміної А. розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву першого заступника керівника Василіської окружної прокуратури Запорізької області в інтересах позивача (стягувача) Комнульного некомерційного підприємства «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської районної ради Запорізької області про видачу дублікату виконавчого листа та заміну стягувача у виконавчому провадженні, В С Т А Н О В И В:

В обґрунтування даної заяви зазначено наступне.

Рішенням Михайлівського районного суду Запорізької області від 19.04.2012 по цивільній справі № 0816/524/2012 задоволено позов прокурора Михайлівського району Запорізької області в інтересах держави в особі Територіального медичного об`єднання Михайлівського району Запорізької області (правонаступником якого з 10.01.2019 є Комунальне некомерційне підприємство Михайлівська багатопрофільна лікарня Михайлівської районної ради Запорізької області) до ОСОБА_1 про стягнення коштів, витрачених на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину у розмірі 7742, 56 грн.

В подальшому, 19.04.2012 Михайлівським районним судом Запорізької області на підставі вказаного вище судового рішення було видано виконавчий лист про стягнення з ОСОБА_1 коштів витрачених закладом охорони здоров`я на лікування особи, потерпілої від злочину у розмірі 7742, 56 грн. При цьому, даний виконавчий лист неодноразово пред`являвся для примусового виконання до органів державної виконавчої служби.

Ухвалою Михайлівського районного суду Запорізької області від 14.08.2019 №0816/524/2012 за заявою органів прокуратури замінено сторону виконавчого провадження з Територіального медичного об`єднання Михайлівського району Запорізької на Комунальне некомерційне підприємство «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської районної ради Запорізької області.

На підставі рішення Михайлівської районної ради Запорізької області від 30.11.2020 №6 «Про безоплатну передачу Комунальне некомерційне підприємство «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської районної ради Запорізької області із спільної власності територіальних громад сіл, селищ Михайлівського району Запорізької області у комунальну власність Михайлівської селищної ради Михайлівського району Запорізької області» та рішення Михайлівськї селищної ради Михайлівського району Запорізької області від 24.12.2020 року № 22 «Про безоплатне прийняття зі спільної власності територіальних громад , сіл селищ Михайлівського району у комунальну власність Михайлівської селищної ради бюджетних установ , заладів , підприємств» - з 01.01.2021 року прийнято у комунальну власність Михайлівської селищної ради Михайлівського району Запорізької області Комунальне некомерційне підприємство «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської районної ради Запорізької області.

У подальшому на підставі рішення Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області від 05.11.2021 року затверджено статут Комунального некомерційного підприємства «Михайлівська багатопрофільна лікарня «Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області.

Окрім того, як вбачається з інформації Комунального некомерційного підприємства «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області» від 07.04.2023 виконавчий лист від 07.05.2012 по справі № 0816/254/2012, виданий Михайлівським районним судом Запорізької області про стягнення з ОСОБА_1 коштів витрачених закладом охорони здоров`я на лікування особи, потерпілої від злочину у розмірі 7742, 56 грн., був отриманий лікарнею у січні 2022 року та втрачений у зв`язку із вторгненням та тимчасовою окупацією військами російської федерації території Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області.

На теперішній час Комунальне некомерційне підприємство «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області не має можливості самостійно звернутися до суду із заявою про видачу вказаного раніше дубліката виконавчого листа, а тому є необхідність у заміні стягувача Комунального некомерційного підприємства «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської районної ради Запорізької області його правонаступником Комунальним некомерційним підприємством «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області.

В судове засідання учасники справи не з`явились, причини неявки суду не повідомили, про день і час розгляду справи повідомлялись належним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 442 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження

Оскільки сторони в судове засідання не прибули, відповідно до ч.2ст.247ЦПКУкраїни, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, заяви, вважає, що вона підлягає задоволенню з таких підстав.

У пункті 115 постанови Великої Палати Верховного Суду від 08 лютого 2022 року №2- 7763/10 зроблений правовий висновок, що не можна замінити сторону виконавчого провадження, яке було закінчене, якщо не існує підстав для відновлення виконавчого провадження, з приводу чого особа має звернутися до суду, надавши переконливі аргументи щодо такого відновлення. Разом з тим і заміна стягувача у виконавчому документі як сторони справи має мати дійсну процесуальну мету, а підстави такої заміни належним чином аргументовані. Саме тільки матеріальне правонаступництво без процесуальної мети не є достатнім аргументом, оскільки не відповідає вимогам частини першоїстатті 2 ЦПК України

Замінабудь - якого учасника справи судом носить не виключно формальний характер, покликаний зафіксувати процесуальне правонаступництво на підставі матеріального правонаступництва, а здійснюється для реалізації завдань цивільного судочинства. Суд може здійснити заміну учасника справи виключно для виконання вимог частини першоїстатті 2 ЦПК України.

Як відомо з Автоматизованої системи виконавчого провадження та інформації Комунального некомерційного підприємства «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області від 15.11.2022 встановлено, що виконавчий лист по цивільній справі № 0816/524/2012 Михайлівського районного суду Запорізької області про стягнення з ОСОБА_1 коштів витрачених закладом охорони здоров`я на лікування особи, потерпілої від злочину у сумі 7742, 56 грн., втрачений та на сьогоднішній день не перебуває на примусовому виконанні, що унеможливлює виконання судового рішення та стягнення коштів на користь лікарні. Залишок боргу становить 7000,00 грн.

За правилами п. 1 ч. 1ст. 21 Закону України «Про виконавче провадження» від21квітня 1999 року № 606-XIV(в редакції, чинній на час набрання рішенням суду законної сили), виконавчі листи та інші судові документи можуть бути пред`явлені до виконання протягом трьох років.

Аналогічні строки пред`явлення до примусового виконання виконавчих листів передбачені і у ч. 1ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження»(вчиннійредакції).

Одночасно, згідно п. 10 - 2Прикінцевих та перехідних положень ЗаконуУкраїни«Про виконавче провадження», тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України визначені цим Законом строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану.

Отже, у зв`язку з встановлення на території України з 24 лютого 2022 року воєнного стану, строк пред`явлення до примусового виконання виконавчого листа у цій справі переривався та не вважається пропущеним.

З огляду на вищевикладене існують правові підстави для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження Комунального некомерційного підприємства «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської районної ради Запорізької області його правонаступником Комунальним некомерційним підприємством «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області та видачудубліката виконавчоголиста,оскільки такезвернення має дійсну процесуальну метупред`явити до виконання виконавчий лист, в межах строків, які вважаються не пропущеними.

Керуючись ст.442,п.17.4розділу XIII Перехідних положень ЦПКУкраїни, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву першого заступника керівника Василіської окружної прокуратури Запорізької області в інтересах позивача (стягувача) Комнульного некомерційного підприємства «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської районної ради Запорізької області про видачу дубліката виконавчого листа та заміну стягувача у виконавчому провадженні - задовольнити.

Замінити стягувача з Комунального некомерційного підприємства «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської районної ради Запорізької області його правонаступником Комунальним некомерційним підприємством «Михайлівська багатопрофільна лікарня» Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області (пров. Лікарняний, 3, смт. Михайлівка, Василівський район, Запорізька область, 72002, ЄДРПОУ 01992883).

Видати дублікат виконавчого листа з примусового виконання по цивільній справі №0816/524/2012, виданого Михайлівським районним судом Запорізької області про стягнення з ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , (адреса проживання: АДРЕСА_1 ) на користь Територіального медичного об`єднання Михайлівського району Запорізької області (пров.Лікарняний, 3, смт. Михайлівка, Василівськмй район, Запорізька область, 72002, ЄДРПОУ 01992883) коштів витрачених закладом охорони здоров`я на лікування особи, потерпілої від злочину у розмірі 7742, 56 грн.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Суддя В.О. Мальований

Дата ухвалення рішення28.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110513140
СудочинствоЦивільне
Сутьвидачу дублікату виконавчого листа та заміну стягувача у виконавчому провадженні

Судовий реєстр по справі —0816/524/2012

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мальований В. О.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Мальований В. О.

Ухвала від 14.08.2019

Цивільне

Михайлівський районний суд Запорізької області

Машкіна Н. В.

Рішення від 14.08.2019

Цивільне

Михайлівський районний суд Запорізької області

Машкіна Н. В.

Ухвала від 20.07.2016

Цивільне

Михайлівський районний суд Запорізької області

Ворожбянов А. М.

Рішення від 19.04.2012

Цивільне

Михайлівський районний суд Запорізької області

Ворожбянов А. М.

Ухвала від 23.03.2012

Цивільне

Михайлівський районний суд Запорізької області

Ворожбянов А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні