Ухвала
від 28.04.2023 по справі 908/3069/21
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

28.04.2023 м.Дніпро Справа № 908/3069/21

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді (доповідача) Вечірка І.О.

суддів Паруснікова Ю.Б., Верхогляд Т.А.

розглядаючи матеріали апеляційної скарги Державного підприємства "Дослідне господарство "Таврія" Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України" на ухвалу Господарського суду Запорізької області від 20.01.2022р. у справі № 908/3069/21

за заявою 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Навчально-тренажерний центр підготовки моряків "Аквамарин", м. Запоріжжя; 2. Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Батьківщина", с.Колюжинці Срібнянського району Чернігівської області; 3. Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Геокс", м. Київ

до Державного підприємства "Дослідне господарство "Таврія" Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України", с. Таврія Веселівського району Запорізької області

про відкриття провадження у справі про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 20.01.2022р. (повний текст складено - 24.01.2022р., суддя - Сушко Л.М., м. Запоріжжя) у справі № 908/3069/21 залишено без задоволення клопотання в. о. директора Державного підприємства "Дослідне господарство "Таврія" Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України" про заборону порушувати провадження у справі про банкрутство. Відкрито провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Дослідне господарство "Таврія" Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України". Визнано грошові вимоги кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю "Навчально-тренажерний центр підготовки моряків "Аквамарин" до боржника на суму 76 700,00 грн. - 1 черга задоволення вимог кредиторів, на суму 3 260 438,83 грн. - 4 черга задоволення вимог кредиторів. Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Введено процедуру розпорядження майном Державного підприємства "Дослідне господарство "Таврія" Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України. Розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Чалаплюка Сергія Вікторовича, якого зобов`язано вчинити певні дії. Встановлено розмір грошової винагороди розпоряднику майна Чалаплюку С.В. у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень за рахунок коштів, авансованих Товариством з обмеженою відповідальністю "Навчально-тренажерний центр підготовки моряків "Аквамарин" на депозитний рахунок Господарського суду Запорізької області. Вжито заходи щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власникам майна (органу, уповноваженому управляти майном) приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави Державного підприємства "Дослідне господарство "Таврія" Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України". Попереднє засідання суду призначено на 17.03.2022р. Зобов`язано боржника надати розпоряднику майна необхідні документи на його вимоги для підготовки аналізу фінансово - господарської діяльності, інвестиційного становища боржника та його становища на ринках. Заяви Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Батьківщина" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Геокс" про відкриття провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Дослідне господарство "Таврія" Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України" повернуто заявникам без розгляду.

Державне підприємство "Дослідне господарство "Таврія" Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України" подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу Господарського суду Запорізької області від 20.01.2022р., в порядку підготовки апеляційної скарги до розгляду вирішити питання про зупинення виконання ухвали Господарського суду Запорізької області від 20.01.2022р. до завершення апеляційного розгляду справи.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 21.02.2022р. у даній справі апеляційну скаргу залишено без руху внаслідок оформлення її з порушенням вимог, встановлених ст.258, 260 Господарського процесуального кодексу України.

Такі порушення полягали у ненаданні скаржником доказів сплати судового збору у розмірі 34 050,00 грн. та доказів направлення копії апеляційної скарги розпоряднику майна Державного підприємства "Дослідне господарство "Таврія" Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України" арбітражному керуючому Чалаплюку Сергію Вікторовичу (опис вкладення та фіскальний чек або розрахункову квитанцію).

Згідно з вказаною ухвалою скаржнику належало усунути відповідні недоліки у строк, який дорівнює 10 днів з дня вручення йому цієї ухвали.

У зв`язку з виходом у відставку судді Білецької Л.М. призначено повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями, за результатами якого визначено склад колегії суддів: головуючий суддя (доповідач): Вечірко І.О., судді: Парусніков Ю.Б., Верхогляд Т.А.

Поштове відправлення із ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 21.02.2022р., направлене апелянту, 28.02.2022р. було повернуто на адресу апеляційного суду, з відміткою "інші причини, що не дали змоги виконати обов"язки щодо пересилання поштового відправлення". Адресою скаржника зазначено: с.Таврія, Веселівський район, Запорізька область, яка є тимчасово окупованою Російською Федерацією.

Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", який затверджений Верховною Радою України 24.02.2022 Законом №2102-ІХ, в Україні введено воєнний стан, який діє станом на цей.

В той же час, за приписами частини першої статті 12-1 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Згідно з частиною другою статті 12-1 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені.

Верховним Судом 04.03.2022 було оприлюднено роз`яснення про особливості здійснення правосуддя на території, на якій введено воєнний стан. Зокрема зауважується, що навіть в умовах воєнного стану конституційне право людини на судовий захист не може бути обмеженим.

Відповідно до ст.26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" правосуддя на території, на якій уведено воєнний стан, здійснюється лише судами. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

Статтею 121 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" встановлено, щоякщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Учасники справи, остання відома адреса місця проживання (перебування) чи місцезнаходження яких знаходиться на тимчасово окупованій території і які не мають офіційної електронної адреси, повідомляються про ухвалення відповідного судового рішення шляхом розміщення інформації на офіційному веб-порталі судової влади з посиланням на веб-адресу такого судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень або шляхом розміщення тексту відповідного судового рішення на офіційному веб-порталі судової влади України, з урахуванням вимог, визначених Законом України "Про доступ до судових рішень", у разі обмеження доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень.

З моменту розміщення такої інформації вважається, що особа отримала судове рішення.

Передбачений цією статтею порядок виклику в суд та повідомлення про судове рішення може застосовуватися стосовно інших учасників судового процесу, адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи яких знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо від цього залежить реалізація ними своїх процесуальних прав і обов`язків.

На виконання вимог вищевказаного Закону Центральним апеляційним господарським судом 21.02.2023р. було опубліковано на офіційному веб-порталі судової влади повідомлення для Державного підприємства "Дослідне господарство "Таврія" Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України" та інших учасників справи про прийняття Центральним апеляційним господарським судом ухвали Центрального апеляційного господарського суду від 21.02.2022 у справі №908/3069/21 про необхідність усунення недоліків апеляційної скарги.

На час постановлення цієї ухвали апелянт не усунув недоліків апеляційної скарги.

Відповідно до ч. 2 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Відповідно до частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи те, що апелянт станом на дату винесення цієї ухвали не усунув недоліків апеляційної скарги у строк визначений апеляційним господарським судом, вказана апеляційна скарга підлягає поверненню .

Повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з нею до суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Слід звернути увагу, що при повторному зверненні із апеляційною скаргою має бути подано клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Керуючись статтями 174, 234, 235, 256, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд,

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Державного підприємства "Дослідне господарство "Таврія" Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України" на ухвалу Господарського суду Запорізької області від 20.01.2022р. у справі № 908/3069/21 повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена до Верховного Суду в порядку та у строк відповідно до статей 287-291 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий суддя І.О.Вечірко

Суддя Ю.Б.Парусніков

Суддя Т.А.Верхогляд

Дата ухвалення рішення28.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110513737
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —908/3069/21

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 28.04.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 28.04.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 11.08.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 20.02.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні