Рішення
від 11.04.2023 по справі 910/14722/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

11.04.2023Справа № 910/14722/22

За позовом ОСОБА_1

до Волинської обласної державної адміністрації

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Релігійної організації «Релігійна громада Архістратига Михаїла Православної Церкви України села Чорниж Луцького району Волинської області»

про визнання недійсним статуту

Суддя Людмила ШКУРДОВА

Секретар с/з Божко А.І.

Представники сторін: згідно протоколу судового засідання.

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Волинської обласної державної адміністрації про визнання недійсним статуту релігійної організації «Свято-Михайлівська громада Української Православної Церкви» у новій редакції, який має назву - «Статут Релігійної організації «Релігійна громада Архістратига Михаїла Православної Церкви України села Чорниж Луцького району Волинської області (нова редакція)», прийнятий на підставі рішення окремих неповноважних осіб від імені Релігійної організації «Свято-Михайлівська громада Української Православної Церкви», ухваленого розпорядженням начальника Волинської обласної державної адміністрації № 494 від 26.10.2022 «Про реєстрацію Статутів релігійних громад у новій редакції».

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Статут релігійної громади в новій редакції було прийнято із порушенням компетенції органу, що видав цей акт, зокрема особами, що не є членами релігійної організації, за відсутністю кворуму, без дотримання процедур, передбачених діючим на той час Статутом. Також позивач вказує на порушення компетенції органу, що затвердив нову редакцію Статуту, зокрема не було перевірено відповідність поданих на реєстрацію документів законодавству та статуту релігійної громади, чинному на момент внесення змін у статут, а також прийнято документи за неповним переліком. Таким чином, за твердженням позивача, Статут прийнято з порушенням його прав, як настоятеля Релігійної громади, та з порушенням прав членів релігійної громади, що висловились за духовну і канонічну єдність з Українською православною церквою під предстоятельством Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, у зв`язку з чим наявні підстави для визнання Статуту в новій редакції.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.01.2023 відкрито провадження у справі та вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

23.01.2023 до Господарського суду міста Києва від відповідача надійшов відзив на позов, в якому він просить у задоволенні позовних вимог відмовити. Відповідач вказує на безпідставність позивних вимог до Волинської обласної державної адміністрації, оскільки підставою для подання позовної заяви фактично стали не дії відповідача щодо реєстрації статуту та вчинення реєстраційних дій, а дії осіб, які прийняли рішення про зміну підлеглості релігійної громади, та подали відповідну заяву та документи відповідачу. При цьому, Волинська ОДА у спірних правовідносинах виступає лише реєструючим органом, яким при видані розпорядження щодо реєстрації оскаржуваного статуту у новій редакції дотримано вимог Закону України «Про свободу совісті та релігійної організації».

06.02.2023 до Господарського суду міста Києва від позивача надійшла відповідь на відзив, в якій позивач наголошує на тому, що оригінали документів, необхідні для проведення державної реєстрації змін до статуту релігійної організації (громади) існують виключно в одному примірнику та знаходяться у володінні та розпорядженні виключно позивача, а тому такі документи не могли бути використані при поданні заяви про державну реєстрацію нової редакції статуту релігійної організації. Оскільки відповідачем задля реєстрації нової редакції статуту релігійної організації (громади) не було та не могло бути отримано від заявників документів, необхідних для реєстрації статуту релігійної організації, то реєстрацію статуту в новій редакції здійснено відповідачем, як особою, яка здійснює делеговані владні повноваження Управління культури, з питань релігій та національностей здійснено з порушенням Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

13.02.2023 до Господарського суду міста Києва від відповідача надійшли заперечення, в яких він стверджує, що до заяви про внесення змін до Статуту шляхом його реєстрації в новій редакції був доданий пакет документів, який відповідав вимогам чинного законодавства, відтак при виданні розпорядження від 26.10.2022 № 494 та затвердженні у новій редакції оскаржуваного Статуту, Волинською ОДА було дотримано вимоги ст.ст. 8, 14 Закону України «Про свободу совісті та релігійної організації».

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.02.2023 залучено до участі у справі в процесуальному статусі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Релігійну організацію «Релігійна громада Архістратига Михаїла Православної Церкви України села Чорниж Луцького району Волинської області».

22.02.2023 до Господарського суду міста Києва від третьої особи надійшли пояснення щодо позову, в яких вона заперечує проти позову ОСОБА_1 .

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.03.2023 закрито підготовче провадження у даній справі та призначено розгляд справи по суті на 11.04.2023.

У судовому засіданні 11.04.2023 було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд м. Києва,

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріалів справи, Релігійна організація "Свято-Михайлівська релігійна громада Української православної церкви" створена у 1991 році відповідно до статті 14 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" з ініціативи громадян - жителів с. Чорниж Луцьокого (Маневицького) району. Дата державної реєстрації: 21.09.1991. Номер запису: 11901200000000267.

Відповідно до указу №528 від 21.12.2005 митрополита Луцького і Волинського Ніфонт, протоієрея ОСОБА_1 назначено настоятелем Свято-Михайлівського храму с. Чорниж Маневицького (Луцького) р-ну Волинської області.

Релігійна організація "Свято-Михайлівська релігійна громада Української православної церкви" здійснювала свою діяльність на підставі Статуту Свято-Михайлівської парафії Волинської єпархії, ухваленого парафіяльними зборами 01.09.1991 року, затвердженого керуючим Волинською єпархією Української Православної Церкви єпископом Волинським і Луцьким.

Відповідно до пункту 1 Статуту (в редакції 1991 року), Свято-Михайлівська парафія є релігійне об`єднання (релігійна спілка), первинний структурний підрозділ Української Православної Церкви (далі - УПЦ), який безпосередньо входить до складу Волинської єпархії.

Згідно з п.п. 2, 3 Статуту парафія створюється за бажанням віруючих з благословення Єпархіального архієрея. Парафія об`єднує громадян православного віросповідання для сумісного здійснення права на свободу сповідання та поширення православної віри, а також для піклування про релігійно-моральне виховання.

Відповідно до пункту 8 Статуту органами парафіяльного управління є: Парафіяльні збори, очолювані настоятелем, та Парафіяльна рада, підзвітна настоятелю.

Згідно з п. 9 Статуту Парафіяльні збори складаються з православних віруючих, кліриків та мирян, які досягли 18-річного віку, визнають обов`язковість Статуту УПЦ, регулярно відвідують богослужіння та сповідь, перебувають у канонічному послухові настоятелю.

Відповідно до п. 11 Статуту Парафіяльна рада є виконавчим і розпорядчим органом Парафіяльних зборів, яка підзвітна Парафіяльним зборам і настоятелю.

Пунктом 13 Статуту встановлено, що голова Парафіяльної ради повноцінно представляє Парафіяльну раду у ділових відносинах з фінансово-господарських та адміністративних питань. Всі офіційні документи, що йдуть з парафії, підписуються настоятелем та головою Парафіяльної ради.

Відповідно до пункту 38 Статуту зміни та доповнення до цього Статуту можуть вноситися парафією виключно за згоди єпархіального архієрея.

Як зазначено позивачем у позові, у зв`язку із прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій з статусом юридичних осіб" і створення нової "Православної церкви в Україні" 29.05.2022 настоятелем, Головою Парафіяльної ради Релігійної громади було затвердженого протокол №4 Парафіяльних зборів Релігійної організації «Свято-Михайлівська громада Української православної Церкви», на яких за результатом розгляду п. 5 порядку денного Парафіяльними зборами було прийнято рішення про підтвердження належності релігійної громади - Українській Православній Церкві під головуванням Блаженішого Митрополита Онуфрія, з релігійним центром у м. Києві.

Як вбачається із протоколу №4 Загальних зборів Релігійної організації "Свято-Михайлівська релігійна громада Української Православної Церкви" від 29.05.2022, на зборах зареєстровані 120 осіб, членів релігійної громади та настоятель.

За прийняття рішення по п. 5 порядку денного, оформленого протоколом № 4, проголосували: "за" 120, "проти" 0, "утримались" 0.

До протоколу № 4 надано список підписів членів Свято-Михайлівської релігійної громади Української Православної Церкви за підлеглість та конфесійну належність до Української Православної Церкви під керівництвом Предстоятеля УПЦ Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, в якому зібрано підписи 412 осіб.

Судом встановлено, що 31.01.2019 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій з статусом юридичних осіб", частиною 3 Розділу II "Прикінцеві положення" закріплено, що Статути (положення) релігійних організацій мають бути приведені у відповідність із цим Законом упродовж одного року з дня набрання ним чинності. До приведення статутів (положень) у відповідність із цим Законом релігійні організації керуються положеннями діючих статутів (положень) у частині, що не суперечить цьому Закону.

29.05.2022 у селі Чорниж Луцького району Волинської області відбулись загальні збори Релігійної організації «Свято-Михайлівська релігійна громада Української Православної Церкви» села Чорниж Луцького району Волинської області, у яких взяли участь 153 члени релігійної громади, які по 7 (сьомому) питанню порядку денного Загальних зборів більшістю голосів прийняли рішення (оформлене Протоколом № 1 від 29.05.2022) змінити підлеглість у канонічних і організаційних питаннях Релігійної організації «Свято-Михайлівська релігійна громада Української Православної Церкви» та перейти до складу Православної Церкви України під канонічне підпорядкування Управління Волинської єпархії Православної Церкви України, змінивши при цьому назву на: Релігійна організація «Релігійна громада Архістратига Михаїла Православної Церкви України села Чорниж Луцького району Волинської області».

23.10.2022 відбулися повторні загальні збори Релігійної організації «Свято-Михайлівська релігійна громада Української Православної Церкви» села Чорниж Луцького району Волинської області, які оформлено Протоколом № 2 від 23.10.2022.

Загальні збори відбулись у зв`язку з необхідністю приведення документів релігійної громади до вимог законодавства та бажанням односельців, які не брали участь у зборax 29.05.2022, бути безпосередньо залученими до процесу переходу громади до Православної Церкви України, про що зазначено у протоколі Загальних борів № 2 від 23.10.2022 (під час розгляду питання по пункту 3 порядку денного).

Участь в зазначених зборах взяли 267 членів релігійної громади.

Так, по 7 (сьомому) питанню порядку денного Загальних зборів більшістю голосів прийняли рішення (оформлене Протоколом № 2 від 23.10.2022) змінити підлеглість у канонічних і організаційних питаннях Релігійної організації «Свято-Михайлівська релігійна громада Української Православної Церкви» та перейти до складу Православної Церкви України під канонічне підпорядкування Управління Волинської єпархії Православної Церкви України, змінивши при цьому назву на: Релігійна організація «Релігійна громада Архістратига Михаїла Православної Церкви України села Чорниж Луцького району Волинської області».

По 8 (восьомому) питанню порядку денного Загальних зборів більшістю голосів прийняли рішення (оформлене Протоколом № 2 від 23.10.2022) внести зміни до Статуту шляхом прийняття його в новій редакції зі зміною назви релігійної громади на таку: Релігійна організація "Релігійна громада Архістратига Михаїла Православної Церкви України села Чорниж Луцького району Волинської області".

До обласної державної (військової) адміністрації від Релігійної організації «Свято-Михайлівська релігійна громада Української Православної Церкви» села Чорниж Луцького району Волинської області надійшла заява від 24.10.2022 про внесення змін до Статуту шляхом реєстрації його в новій редакції. Вказана заява підписана Кушнір T.E., якій повноваження для вчинення даних дій надано рішенням Загальних зборів по п. 9 порядку денного, оформленим Протоколом № 1 від 29.05.2022. Додатками до заяви зазначено статут в новій редакції, протокол, список.

На підставі розпорядження Волинської обласної військової адміністрації №494 "Про реєстрацію статутів Релігійних громад у новій редакції» від 26.10.2022, у зв`язку зі зміною підлеглості було проведено реєстрацію змін до статутів, зокрема, Релігійної організації «Свято-Михайлівська релігійна громада Української православної Церкви» села Чорниж Луцького району у новій редакції за новою назвою Релігійна організація «Релігійна громада Архістратига Михаїла Православної Церкви України села Чорниж Луцького району Волинської області» у новій редакції,

Статут Релігійної організації «Релігійна громада Архістратига Михаїла Православної Церкви України села Чорниж Луцького району Волинської області» (нова редакція) ухвалений Парафіяльними зборами 23.10.2022, затверджено Керуючим Волинською єпархією Православної Церкви України Митрополитом Луцьким і Волинським.

03.11.2022 державним реєстратором Управління культури і туризму Волинської обласної державної адміністрації у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за реєстраційним записом № 1001901070020000267 було внесено відповідні зміни щодо Релігійної громади Архістратига Михаїла Православної Церкви України села Чорниж Луцького району Волинської області (код 21745342).

Відповідно до частини 1 статті 7 Закону України «Про свободу совісті та релігійної організації» релігійні організації в Україні утворюються з метою задоволення релігійних потреб громадян сповідувати і поширювати віру і діють відповідно до своєї ієрархічної та інституційної структури, обирають, призначають і замінюють персонал згідно із своїми статутами (положеннями).

Статтею 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійної організації» встановлено, що релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того ж культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об`єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб.

Членство в релігійній громаді ґрунтується на принципах вільного волевиявлення, а також на вимогах статуту (положення) релігійної громади. Релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням).

Держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням) і вільну зміну цієї підлеглості шляхом внесення відповідних змін до статуту (положення) релігійної громади. Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється загальними зборами релігійної громади. Такі загальні збори релігійної громади можуть скликатися її членами.

Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до статуту (положення) релігійної громади.

Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення.

Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту підлягає реєстрації в порядку, встановленому статтею 14 цього Закону.

Зміна підлеглості релігійної громади не впливає на зміст права власності та інших речових прав такої релігійної громади, крім випадку, встановленого статтею 18 цього Закону.

Отже, вимогами чинного законодавства закріплено право релігійної громади скликати загальні збори щодо вирішення питання про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту релігійної організації її членами, а не тільки настоятелем.

При цьому, рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту засвідчується підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення та відповідно не потребує затвердження єпархіальним архієреєм, як це закріплено пунктом 37 Статуту у редакції 1991 року.

Отже, законодавець наділив загальні збори релігійної організації виключною компетенцією відносно визначення питань щодо зміни канонічного підпорядкування, а також - затвердження нової редакції статуту.

Частинами 1 та 2 статті 12 вказаного Закону України «Про свободу совісті та релігійної організації» визначено, що статут (положення) релігійної організації, який відповідно до цивільного законодавства визначає її правоздатність, підлягає реєстрації у порядку, встановленому статтею 14 цього Закону.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про свободу совісті та релігійної організації» для реєстрації статуту (положення) релігійної громади у новій редакції до органу реєстрації статуту подаються:

1) заява за підписом керівника або уповноваженого представника релігійної громади;

2) статут (положення) релігійної громади у новій редакції.

До статуту (положення) релігійної громади у новій редакції додатково подаються:

1) належним чином засвідчена копія протоколу (або витяг з протоколу) загальних зборів релігійної громади про внесення змін і доповнень до статуту (положення) релігійної громади, ухвалених відповідно до порядку, визначеного у чинному на момент внесення змін статутів (положенні) релігійної громади, із зазначенням списку учасників цих загальних зборів;

2) оригінал чи належним чином засвідчена копія чинної на дату подання документів редакції статуту (положення) релігійної громади, до якого мають бути внесені зміни і доповнення, з відміткою про державну реєстрацію (з усіма змінами, що до нього вносились), та оригінал свідоцтва, виданого органом реєстрації (якщо таке видавалося).

Відповідно до статті 15 Закону України «Про свободу совісті та релігійної організації» у реєстрації статуту (положення) релігійної організації може бути відмовлено, якщо її статут (положення) або діяльність суперечать чинному законодавству.

Позивачем заявлено вимогу про визнання недійним Статуту до Волинської обласної державної адміністрації, якою не вчинялися дії щодо предмета спору (прийняття Статуту в новій редакції) та яка взагалі не повинна втручатися в діяльність релігійних організацій, а має діяти виключно в межах визначених дискреційних повноважень.

Відтак, суд зазначає, що фактичною підставою для звернення Позивача до суду стали не стільки дії відповідача щодо затвердження Статуту в новій редакції, а непогодження позивача з діями осіб, які прийняли відповідне рішення про зміну підлеглості релігійної громади, що в свою чергу повинно доводитися інших способом.

Водночас, суд вказує, що підставами для визнання акту, в тому числі статуту, недійсним є його невідповідність вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав (затвердив) цей акт, а також порушення у зв`язку з його прийняттям прав та охоронюваних законом інтересів позивача (Постанова Верховного Суду від 10.06.2020 у справі № 922/2200/19).

У судовому рішенні про визнання недійсними окремих положень установчих документів має бути зазначено, яким саме приписам закону суперечать ці положення та які права позивача ними порушуються або оспорюються.

Судом встановлено, що фактично підставою позову є незгода позивача з рішенням загальних зборів членів Релігійної організації, оформленим протоколом № 2 від 23.10.2022 p, про зміну канонічної підлеглості та про визнання недісним статуту у новій редакції із зміною назви релігійної організації, прийняте неуповноваженими на те особами з порушенням приписів законодавства України та з порушенням процедури проведення зборів всупереч раніше прийнятому статуту.

Передумовами звернення позивача до суду у справі є прийняття загальними зборами Релігійної організації «Свято-Михайлівська релігійна громада Української Православної Церкви» села Чорниж Луцького району Волинської області рішень, оформлених протоколом № 2 від 23.10.2022 p., зокрема щодо змін підпорядкування у канонічних та організаційних та прийняття статуту у новій редакції із зміною назви релігійної організації та подальша державна реєстрація нової редакції статуту, затвердженої цим рішенням релігійної громади (її частини).

Таким чином у позивача наявний спір не з Волинською обласною державною адміністрацією, як державним реєстратором, а порушення своїх прав він убачає у прийнятті відповідного рішення загальними зборами членів Релігійної організації про зміну підпорядкування у канонічних та організаційних питаннях та у прийнятті нової редакції статуту із зміною назви релігійної організації.

Тобто, відповідачем у такому спорі має бути релігійна організація, тоді як обласна державна адміністрація до таких корпоративних правовідносин жодного відношення не має.

Натомість, позивач відповідачем визначає Волинську обласну державну адміністрацію.

Пред`явлення позову до неналежного відповідача є самостійною підставою для відмови в задоволенні позову.

З огляду на те, що позивачем заявлено вимогу про визнання недійсним статуту релігійної організації в новій редакції не до належного відповідача, то позов задоволенню не підлягає.

Відповідно до ч. 1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 74, 76-80, 129, 236 - 240 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволені позовних вимог відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили через 20 днів з моменту виготовлення повного тексту рішення в разі не оскарження його в установленому порядку. Рішення може бути оскаржене в 20-денний строк до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя Людмила ШКУРДОВА

Дата підписання рішення: 28.04.2023 року.

Дата ухвалення рішення11.04.2023
Оприлюднено02.05.2023
Номер документу110514337
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним статуту

Судовий реєстр по справі —910/14722/22

Рішення від 11.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 14.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 08.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 03.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 03.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні