Ухвала
від 26.04.2023 по справі 570/1898/23
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/1898/23

номер провадження 1-в/570/237/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2023 року м. Рівне

Рівненський районний суд Рівненської області в особі судді ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , представника ВЦ № 131 ОСОБА_4 , засудженого ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні Рівненського районного суду Рівненської області подання начальникаДержавної установи"Городоцькийвиправний центр(№131)"щодо засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродж. та прож. АДРЕСА_1 , громадянина України, не працював, одруженого, на утриманні 2 неповнолітніх дітей, судимого

20 липня 2020 року Ярмолинецьким районним судом Хмельницької області за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України (даді - КК) на 5 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки, на підставіст. 75 ККУкраїни звільнений від відбування основного покарання з випробуванням, з іспитовим строком 3 роки,

22 березня 2022 року Хмельницьким апеляційним судом вирок Ярмолинецького районного суду Хмельницької області від 20.07.2020 року в частині призначеного покарання та вирішеня цивільного позову - скасовано та ухвалено в цій частині новий вирок, яким призначено ОСОБА_5 покарання за ч. 2 ст. 286 КК України у виді позбавлення волі на строк 3 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки,

про заміну покарання більш м`яким,

в с т а н о в и в:

Засуджений ОСОБА_5 відбуває призначене покарання за вказаним вироком Хмельницького апеляційного суду від 22.03.2022 р. в ДУ "Городоцький виправний центр (№131)".

У зазначеному поданні вказано про нявність підстав, визначених ст. 82 КК України, для заміни засудженому ОСОБА_5 невідбутої частини покарання більш м`яким - у виді виправних робіт. Зазначено, що засуджений ОСОБА_5 характеризується позитивно, під час відбування покарання порушення режиму утримання не допускав, дисциплінарні стягнення до нього не застосовувалися, сумлінно працює, отримував заохочення, фактично відбув 1/3 строку покарання. Вказано, що засуджений своєю поведінкою та сумлінним ставленням до праці довів те, що став на шлях виправлення.

В судовому засіданні прокурор підтримав подання, вказуючи про наявність підстав та можливість застосування заміни покарання засудженому на виправні роботи, згідно ст. 82 КК України.

Представник установи виконання покарань підтримав подання. Зазначив, що засуджений відбув передбачену Законом частину строку покарання, своєю поведінкою та сумлінним ставленням до праці дововів те, що став на шлях виправлення, та про наявність підстав для застосування ст. 82 КК України. Просив задовольнити подання.

Засуджений в судовому засіданні пояснив про свою поведінку та залучення до праці в установі виконання покарань, щодо отриманих заохочень, про можливість працевлаштування завідувачем господарства у Фермерському господарстві "РІАТ" за місцем проживання. Зазначив також про усвідомлення ним необхідності дотримання вимог Закону та наслідки вчинених порушень. Просив подання задовольнити.

Заслухавши міркування учасників судового розгляду, дослідивши поданнята доданідокументи,матеріали особовоїсправи засудженого,суд приходить до наступного висновку.

Згідно зі ст. 82 КК України, заміна невідбутої частини покарання більш м`яким може бути застосована, якщо засуджений став на шлях виправлення та після фактичного відбуття засудженим не менше третини строку покарання, призначеного судом за необережний тяжкий злочин.

У цих випадках більш м`яке покарання призначається в межах строків, установлених у Загальній частині цього Кодексу для даного виду покарання, і не повинне перевищувати невідбутого строку покарання, призначеного вироком.

Із матеріалів доданих до подання встановлено, що 20.07.2020 р. Ярмолинецьким районним судом Хмельницької області засуджено ОСОБА_5 за ч. 2 ст. 286 КК України на 5 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки, на підставіст. 75 ККУкраїни звільнений від відбування основного покарання з випробуванням, з іспитовим строком 3 роки.

22.03.2022 р. Хмельницьким апеляційним судом вирок Ярмолинецького районного суду Хмельницької області від 20.07.2020 року в частині призначеного покарання та вирішеня цивільного позову - скасовано та ухвалено в цій частині новий вирок, яким призначено ОСОБА_5 покарання за ч. 2 ст. 286 КК України у виді позбавлення волі на строк 3 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки.

30.03.202 р. ОСОБА_5 був затриманий та 31.03.2022 р. прибув в ДУ "Хмельницький слідчий ізолятор". Рішенням Міжрегіональної комісії Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції з питань визначення особам засудженим до довічного позбавлення волі та позбавлення волі на певний строк, виду колонії, направлення для відбування покарання, - засудженому ОСОБА_5 визначено для відбування покарання виправну колонію мінімального рівня безпеки із полегшеними умовами тримання для засуджених чоловіків та направлено для відбування покарання до сектору мінімального рівня безпеки ДУ "Городоцький виправний центр № 131". 31.05.2022 р. засуджений ОСОБА_5 прибув у виправний центр для подальшого відбування покарання. Початок строку покарання 30.03.2022 р., кінець строку - 30.03.2025 р., 1/3 строку - 30.03.2023 р. Невідбута частина покарання становить 01 рік 11 місяців 4 дні позбавлення волі.

Заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можлива лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого (п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким" № 2 від 26.04.2002 року).

Частинами 1, 3 ст. 6 КВК України визначено, що виправлення засудженого - це процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки. Основними засобами такого виправлення є встановлений порядок виконання та відбування покарання (режим), пробація, суспільно корисна праця, соціально-виховна робота, загальноосвітнє і професійно-технічне навчання, громадський вплив.

Судовий розгляд питання про заміну невідбутої частини покарання більш м`яким справляє великий виховний і запобіжний вплив як на самого засудженого, так і на інших осіб, під час судового засідання у справах цієї категорії необхідно приділяти особливу увагу поясненням засудженого, представників органу, який відає виконанням покарання. Зокрема, ретельно з`ясовується ставлення засудженого до вчиненого злочину, праці та навчання, додержання ним вимог режиму, участь у самодіяльних організаціях засуджених виправно-трудової установи, а також його наміри щодо прилучення до суспільно корисної праці (п. 17 Постанови Пленуму ВСУ № 2 від 26.04.2002 р.).

Висновок щодо виправлення засудженого повинен базуватися на врахуванні даних про його поведінку в цілому та ставленню до праці за весь період знаходження у виправній установі, а не час, що безпосередньо передує розгляду подання.

За час перебування в ДУ "Хмельницький слідчий ізолятор", засуджений ОСОБА_5 до дисциплінарної відповідальності не притягався, заходи заохочення не застосовувались.

31.05.2022 року засуджений ОСОБА_5 прибув до ДУ "Городоцький виправний центр №131". За час відбування покарання у зазначеному виправному центрі засуджений характеризується позитивно. Порушень умов відбування покарання не допускав, до дисциплінарної відповідальності не притягався. Дотримується правомірних та ввічливих відносин з персоналом установи. На даний час не працевлаштований, у зв`язку з недостатнім обсягом виробництва, проте виявляє бажання працювати. Засуджений проявляє суспільно-корисну ініціативу, приймає активну участь по благоустрою установи. За сумлінну поведінку та ставлення до праці отримав два заохочення. Бере участь в організації виховних заходів, які проводяться в установі, у програмі диференційованого впливу на засуджених за напрямком "Підготовка до звільнення". Підтримує соціально-корисні зв`язки з рідними. На профілактичних обліках установи не перебуває.

Згідно висновку комісії ДУ "Городоцький виправний центр № 131" (протокол № 07 від 05.04.2023р.) засуджений ОСОБА_5 визнаний таким, що сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів те, що став на шлях виправлення та заслуговує на заміну невідбутої частини покарання більш м`яким, відповідно до ст. 82 КК України.

Згідно висновку щодо ступеня виправлення засудженого, із урахуванням критеріїв оцінки виправлення засудженого, характеристики під час відбування покарання, психологічної характеристики засудженого, підсумкової оцінки ризику вчинення повторного кримінального правопорушення та результатів індивідувальної програми соціально-виховної роботи (за підсумком, загальним балом - 95) розділів ІІ-ІV): засуджений став на шлях виправленнята має бути представлений до заміни покарання більш м`яким, згідно ст. 82 КК України.

Документи, щодо можливого працевлаштування засудженого, у разі заміни покарання більш м`яким, підтверджують надання головою фермерського господарства "РІАТ" згоди та зобов`язання прийняти ОСОБА_5 на роботу різноробочим за місцем проживання.

З`ясувавши обставини, дослідивши докази, оглянувши документи, із урахуванням доводів сторін, пояснень засудженого, суд дійшов висновку про доведеність того, що засуджений ОСОБА_5 став на шлях виправлення та заслуговує на заміну невідбутої частини покарання більш м`яким, згідно ст. 82 КК України.

Заміна невідбутої частини покарання більш м`яким має надзвичайно важливе значення для виправлення засудженого та запобігання вчиненню нових злочинів, тобто для досягнення мети, передбаченої ст. 50 КК України, відповідно до якої покарання є заходом примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у вчиненні кримінального правопорушення, і полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого.

Покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами. Покарання не має на меті завдати фізичних страждань або принизити людську гідність.

За змістом ст. 82 КК України при заміні невідбутої частини покарання більш м`яким засудженому невідбута частина покарання, призначеного за вироком суду, замінюється більш м`яким покаранням, яке засуджений продовжує відбувати. Така заміна покарання означає, що засуджений фактично достроково звільняється від відбування більш тяжкого виду покарання, однак замість того призначається більш м`який вид покарання. Законодавцем не встановлено при заміні невідбутої частини покарання більш м`яким обмеження щодо можливості призначення покарання у розмірі меншому ніж невідбута частина покарання, оскільки ст. 82 КК України не містить будь-яких обмежень в її застосуванні за умови наявності зазначених в самій нормі цього закону підстав та умов її застосування. При цьому головною умовою прийняття такого рішення є доведеність при заміні невідбутої частини покарання більш м`яким того, що засуджений став на шлях виправлення. Обставин, які б забороняли чи перешкоджали застосуванню до засудженого зазначеного виду покарання не встановлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 82 КК України більш м`яке покарання призначається у межах строків, установлених у Загальній частині КК України для даного (тобто обраного судом більш м`якого) виду покарання і не повинне перевищувати невідбутого строку покарання, призначеного вироком. Строк більш м`якого покарання у виді виправних робіт призначається на відповідний строк в межах ст. 57 КК України, з визначенням розміру відрахувань в дохід держави - двадцять відсотків, що є верхньою межею визначеного цією статтею розміру такого відрахування.

Із урахуванням встановлених обставин, наведених обгрунтувань та аргументації, суд приходить до виснквку про наявність визначених Законом підстав для задоволення подання. Враховується також і те, що через дотримання засад призначення покарання реалізуються принципи справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання.

Керуючись ст. 74, 82 КК України, ст.ст. 537,539,369,372, ч. 2 ст. 376 КПК України,суд

п о с т а н о в и в:

Подання начальника Державної установи "Городоцький виправний центр (№131)" щодо засудженого ОСОБА_5 про заміну невідбутої основної частини покарання більш м`яким - задовольнити.

Замінити засудженому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , невідбуту частину основного покарання, призначеного вироком Хмельницького апеляційного суду від 22 березня 2022 р. у виді позбавлення волі строком 01 рік 11 місяців 4 дні більш м`яким покаранням - у виді виправних робіт на сток 01 рік 11 місяців 4 дні з відрахуванням щомісячно в доход держави двадцяти відсотків його заробітку, які відбувати у Фермерському господарстві "РІАТ" (адреса: 32153, Хмельницька область, Хмельницький район, с. Соколівка, вул. Шевченка, 19В, ЄДРПОУ 40694729).

Строк додаткового покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами на строк 3 роки - обчислюється з моменту відбуття основного покарання.

Ухвала може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду через Рівненський районний суд Рівненської області протягом семи днів з дня її оголошення, в порядку ст. 395 КПК України.

Оскарження ухвали суду прокурором зупиняє її виконання.

Суддя ОСОБА_1

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення26.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110517417
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про заміну невідбутої частини покарання більш м’яким

Судовий реєстр по справі —570/1898/23

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Рівненський районний суд Рівненської області

Таргоній М.В.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Рівненський районний суд Рівненської області

Таргоній М.В.

Ухвала від 20.04.2023

Кримінальне

Рівненський районний суд Рівненської області

Таргоній М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні