Рішення
від 26.04.2023 по справі 191/1158/23
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/1158/23

Провадження № 2/191/301/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 квітня 2023 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Окладнікової О.І.,

за участю секретаря судового засідання Заламай О.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю «Агротехсервіс-Синельникове»</a>, третя особа: Перша синельниківська державна нотаріальна контора, про зняття заборони на відчуження нерухомого майна,

ВСТАНОВИВ:

23.03.2023 року до суду звернувся представник позивача - адвокат Миргородський В.П. в інтересах ОСОБА_1 із позовною заявою до відповідача про зняття заборони на відчуження нерухомого майна.

В обґрунтування позовних вимог представник позивача посилався на те, що ОСОБА_1 є власником 2/5 частки житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Даний факт підтверджується копією Договору дарування посвідченого Першою Синельниківською державною нотаріальною конторою за № 47 від 18.01.1996 року, зареєстрованого 17.09.1996 року Синельниківським БТІ в реєстровій книзі Д-1 стор.97 за реєстром 1389/7.

Заочним Рішенням Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 24.10.2022 року (справа № 191/1044/22) припинено право спільної часткової власності вищевказаного нерухомого майна та виділено в натурі належні позивачеві 2/5 частки житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами. Рішення суду набрало законної сили 24.11.2022 року.

У січні 2023 року позивач звернулась до державного реєстратора Синельниківської міської ради із заявою щодо реєстрації вищевказаного рішення суду в Державному реєстрі речових прав, а також з метою присвоєння іншої адреси, але їй було відмовлено у зв`язку з наявністю заборони на нерухоме майно та надано Інформаційну довідку з державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Згідно даної довідки за адресою: АДРЕСА_1 накладено заборону на нерухоме майно № 4016840 від 07.11.2006 року реєстратором: Перша Синельниківська державна нотаріальна контора на підставі повідомлення Синельниківського райоб`єднання сільгосптехніка від 10.06.1976 року, власник: ОСОБА_2 .

З метою з`ясування обставин, позивач звернулась до відповідача. Їй було надано копію повідомлення про видачу позики ОСОБА_2 в розмірі 500 карбованців строком на 7 років на будівництво житлового будинку та копію заборони. Також було надано довідку про те, що позика погашена в повному обсязі.

Звернувшись до Першої Синельниківської державної нотаріальної контори позивачу було відмовлено в скасуванні заборони на нерухоме майно, оскільки потрібна заява підписана ОСОБА_2 . Але на теперішній час місцезнаходження останнього невідомо.

У зв`язку з наявною забороною на відчуження нерухомого майна, позивач позбавлена можливості реалізувати своє право щодо розпорядження своїм майном, а саме зареєструвати рішення суду, присвоїти іншу адресу, прописати свого чоловіка в будинку тощо. Отже право позивача, як власника нерухомого майна вільно володіти, користуватись та розпоряджатись своїм майном порушено, а єдиним шляхом для захисту прав позивача є звернення до суду про зняття заборони на відчуження нерухомого майна.

Ухвалою суду від 28.03.2023 року відкрито провадження у справі та призначено до слухання у судовому засіданні.

У сьогоднішнє судове засідання позивач не з`явилася, від представника позивача надійшла заява про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримує повністю та просить їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надали відзив на позовну заяву, відповідно до якого відповідачем позовні вимоги визнаються в повному обсязі і будь-яких заперечень по суті позову немає.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи без їх участі, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Розглянувши матеріали справи, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 .

Так, судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі договору дарування житлового будинку, посвідченого Першою синельниківською державною нотаріальною конторою за №47 від 18.01.1996 року, зареєстрованого 17.09.1996 року Синельниківським БТІ в реєстровій книзі Д-1 за реєстром 1389/7, належить 2/5 житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 8-9).

Заочним рішенням Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 24.10.2022 року припинено право спільної часткової власності будинку за адресою: АДРЕСА_1 , та виділено в натурі ОСОБА_1 2/5 частки житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами. Рішення суду набрало законної сили 24.11.2022 року (а.с.10-12)

З Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 вбачається запис про обтяження вказаного нерухомого майна, накладеного 07.11.2006 року Першою синельниківською державною нотаріальною конторою, на підставі повідомлення №б/н від 10.06.1976 року Синельниківське райоб`єднання сільгосптехніка, 1 синельниківська ДНК (а. с. 13).

З повідомлення Синельниківського райоб`єднання «Сільгосптехніка» про видачу позики від 10.06.1976 року вбачається, що у зв`язку із видачою підприємством позики для будівництва накладається заборона ОСОБА_2 на відчуження будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.14).

Відповідно до довідки про реорганізацію від 24.02.2023 року за вих.№58, Синельниківське районне об`єднання «Сільгосптехніка» з 01.06.2017 року було реорганізовано в Товариство з додатковою відповідальністю «Агротехсервіс-Синельникове»</a> (а.с.22).

Відповідно до довідки від 09.03.2023 року за вих.№44, виданої директором ТДВ «Агротехсервіс-Синельникове» Левенець Т.Р., взята у 1976 році позика ОСОБА_2 в сумі 500,00 карбованців погашена повністю із заробітної плати (а.с.15).

Відповідно до ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, а згідно ст. 5 Кодексу, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Судом встановлено, що наявністю в Єдиному Реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна відомостей про обтяження майна, порушується право власності позивача, а тому її право підлягає судовому захисту у спосіб, визначений законом, а саме: ст. 34 Закону України "Про нотаріат" - шляхом зняття заборони щодо відчуження нерухомого майна.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 34 Закону України "Про нотаріат", нотаріуси вчиняють такі нотаріальні дії, зокрема, накладають та знімають заборону щодо відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно), що підлягає державній реєстрації.

Відповідно до ст. 41 Конституції України, ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно чч. 1, 2 ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Статтею 391 ЦК України встановлено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно ч. 5 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", державній реєстрації підлягають виключно заявлені речові права на нерухоме майно та їх обтяження, за умови їх відповідності законодавству і поданим/отриманим документам.

Пункт 5 ч. 2 ст. 27 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначає, що державна реєстрація обтяжень проводиться на підставі: визначеного законодавством документа, на якому нотаріусом вчинено напис про накладення заборони щодо відчуження нерухомого майна.

Згідно п. 5 глави 15 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 р. № 296/5, нотаріус знімає заборону відчуження майна за рішенням суду. Якщо заборону знімає нотаріус, який її не накладав, він направляє за місцем зберігання справи, що містить відомості про накладання заборони, повідомлення про зняття заборони.

Таким чином, накладення заборони на нерухоме майно та внесення відповідного запису до Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна протягом 60 років, за відсутності виконавчого провадження, обмежує права позивача як власника та позбавляє можливості в повній мірі користуватися, володіти та розпоряджатися належним їй майном, що є неприпустимим.

З урахуванням зазначених вище норм законодавства та встановлених обставин справи, позовні вимоги ОСОБА_1 щодо зняття заборони на відчуження нерухомого майна, яке належить позивачу, є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 4, 5, 19, 274, 279, 265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з додатковою відповідальністю «Агротехсервіс-Синельникове»</a>, третя особа: Перша синельниківська державна нотаріальна контора, про зняття заборони на відчуження нерухомого майна - задовольнити.

Зняти заборону на відчуження житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , який належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , накладену 07.11.2006 року Першою синельниківською державною нотаріальною конторою за реєстраційним номером 4016840 на підставі повідомлення б/н Синельниківського райоб`єднання сільгосптехніка, 1 синельниківська ДНК від 10.06.1976 року.

Вилучити запис у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо заборони на відчуження житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , який належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внесений до Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна 07.11.2006 року Першою синельниківською державною нотаріальною конторою за №4016840.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя О.І. Окладнікова

Дата ухвалення рішення26.04.2023
Оприлюднено02.05.2023
Номер документу110530619
СудочинствоЦивільне
Сутьзняття заборони на відчуження нерухомого майна

Судовий реєстр по справі —191/1158/23

Рішення від 26.04.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Окладнікова О. І.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Окладнікова О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні