Ухвала
від 01.05.2023 по справі 910/3612/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

01.05.2023Справа № 910/3612/23

Суддя Пукшин Л.Г., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "СЕРВІСНИЙ МЕТАЛОЦЕНТР "АЛЬЯНС МЕТАЛ" (49060, м. Дніпро, пр. Хмельницького Богдана, буд. 143)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРАЙМБУД УКРАЇНА»

про стягнення 137 613,91 грн.

ВСТАНОВИВ

Товариство з обмеженою відповідальністю «СЕРВІСНИЙ МЕТАЛОЦЕНТР «АЛЬЯНС МЕТАЛ» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРАЙМБУД Україна» про стягнення 137 613,91 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.03.2023 було залишено позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «СЕРВІСНИЙ МЕТАЛОЦЕНТР «АЛЬЯНС МЕТАЛ» без руху, встановлено позивачу десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання відповідних документів.

Ухвала про залишення позовної заяви без руху від 09.03.2023 була направлена позивачу на його юридичну адресу, зазначену у позові, а саме: 49060, м. Дніпро, пр. Хмельницького Богдана, буд. 143.

Згідно до поштового відправлення № 0105493977870, яке містило Ухвалу господарського суду міста Києва від 09.03.2023 про залишення позову без руху, відповідне поштове відправлення 25.04.2023 повернулось до Господарського суду міста Києва не врученим, у зв`язку із закінченням терміну його зберігання у поштовому відділені.

Крім того, відповідно до повідомлення Господарського суду міста Києва про доставку електронного листа, Ухвала Господарського суду міста Києва від 09.03.2023 про залишення позову без руху була направлена позивачу на його електронну адресу, вказану у позовній заяві, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_1 та була доставлена останньому 09.03.2023.

Станом на 01.05.2023 жодних заяв про усунення недоліків від позивача та/або його представника не надходило.

Згідно із ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Також у відповідності до ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Крім того, судом враховано, що у відповідності до ч. 2 ст. 2 Закону України «Про доступ до судових рішень» усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання. Судові рішення також можуть публікуватися в друкованих виданнях із додержанням вимог цього Закону.

- автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень (ч. 2 ст. 3 Закону України «Про доступ до судових рішень»).

Згідно із ч. 1 ст. 4 Закону України «Про доступ до судових рішень» судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

З урахуванням наведеного позивач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з ухвалою Господарського суду міста Києва у справі № 910/3612/23 про залишення позову без руху у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Отже, позивачем не було виконано вимоги господарського суду щодо усунення недоліків позовної заяви, викладених в ухвали Господарського суду міста Києва від 09.03.2018.

Згідно з ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі наведених приписів чинного процесуального законодавства, з огляду на не виконання позивачем вимог ухвали суду від 09.03.2023 щодо усунення недоліків позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «СЕРВІСНИЙ МЕТАЛОЦЕНТР «АЛЬЯНС МЕТАЛ», відповідна заява вважається неподаною і підлягає поверненню особі, що звернулася із позовною заявою - Товариству з обмеженою відповідальністю «СЕРВІСНИЙ МЕТАЛОЦЕНТР «АЛЬЯНС МЕТАЛ».

Водночас, суд звертає увагу, що відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку. Відповідно позивач не позбавлений права звернутися до суду із відповідним позовом ще раз, після усунення недоліків.

Керуючись п. 3 ч. 5 ст. 174, ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «СЕРВІСНИЙ МЕТАЛОЦЕНТР «АЛЬЯНС МЕТАЛ» до Товариства з обмеженою відповідальністю «ПРАЙМБУД УКРАЇНА» про стягнення 137 613,91 грн. вважати неподаною та повернути заявникові.

Ухвала набирає законної сили 01.05.2023 та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги у строк визначений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Л. Г. Пукшин

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.05.2023
Оприлюднено03.05.2023
Номер документу110535248
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —910/3612/23

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 09.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні