Рішення
від 27.04.2023 по справі 350/958/22
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/958/22

Номер провадження 2-о/350/12/2023

Р ІШ ЕН НЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 квітня 2023 року Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

в складі: головуючого судді Сокирко Л.М.,

присяжних: Бурак О.М., Рараговського В.Б.,

секретаря судових засідань Видойник І.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Рожнятів Калуського району Івано-Франківської області в залі судових засідань № 2 Рожнятівського районного суду Івано-Франківської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки, заінтересована особа: орган опіки та піклування Дубівської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 22 серпня 2022 рокузвернувся із вказаною заявою до суду та просить визнати його матір ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та призначити його ( ОСОБА_1 ) її опікуном, мотивуючи вимоги тим, що його мати хворіє психічним недугом, знаходиться на диспансерному нагляді в психоневрологічному кабінеті районної лікарні. За станом свого здоров`я мати потребує постійного стороннього догляду та нагляду оскільки не може самостійно приймати рішення, буває надто агресивною, її поведінка та мислення є неадекватними.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 та його представник - адвокат Калиній Ю.М. не прибули, однак представник заявника спрямував до суду заяву, у якій заявлені вимоги підтримав, просив заяву задовольнити; розгляд справи завершувати без його участі та участі заявника.

Представник заінтересованоїособи-органу опіки та піклування Дубівської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області Пасічник І.В. спрямував до суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 за станом свого здоров`я не може приймати участь у судовому засіданні, відповідно до висновку судово-психіатричного експерта Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» № 89 від 14 березня 2023 року.

22 серпня 2022 року у справі відкрито провадження та справу призначено до судового розгляду.

Ухвалою суду від 21 жовтня 2022 року провадження у справі зупинено та призначено судово-психіатричну експертизу, проведення якої було доручено експертам Комунального некомерційного підприємства «Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров`я Івано-Франківської обласної ради».

Станом на 4 січня 2023 року експертиза по справі не проведена та 13 січня 2023 року поновлено провадження.

Ухвалою суду від 20 січня 2023 року по справі повторно призначено судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Станом на 29 березня 2023 року експертиза у справі проведена та 4 квітня 2023 року поновлено провадження у справі.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи зі слідуючого.

Суд встановив, що відповідно до паспорта громадянина України ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в селищі Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до свідоцтва про народження (серія НОМЕР_1 ) заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 та його батьками є: батько ОСОБА_3 та мати ОСОБА_2 .

Заявник ОСОБА_1 зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Як вбачається із: виписки із медичної картки стаціонарного хворого № 1999/13 Обласної психо-неврологічної лікарні № 3 (відділення № 8), ОСОБА_2 проходила лікування в лікарні з 27 червня 2013 року по 12 липня 2013 року з приводу захворювання: афективні розлади органічного генезу, астено-депресиавний синдром з соматоформними нашаруваннями; виписки із медичної картки стаціонарного хворого № 3576/21 Комунального некомерційного підприємства «Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров`я Івано-Франківської обласної ради ОСОБА_2 проходила лікування в лікарні з 9 вересня 2021 року по 24 вересня 2021 року з приводу захворювання: афективні розлади органічного генезу, астено-субдепресивний синдром з соматоформними нашаруваннями; довідки Комунального некомерційного підприємства «Рожнятівська багатопрофільна лікарня» Рожнятівської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області № 155 від 15 серпня 2022 року , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 знаходиться на диспансерному нагляді в психоневрологічному кабінеті з 2013 року з діагнозом F06.3.

Відповідно до висновку Комунального некомерційного підприємства «Рожнятівська багатопрофільна лікарня» Рожнятівської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області № 207 від 9 серпня 2022 року про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, унаслідок яких вони потребують надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 потребує стороннього догляду.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» № 89 від 14 березня 2023 року ОСОБА_2 страждає стійким хронічним психічним розладом - судинною деменцією (мультиінфарктний тип), що згідно МКХ-10 F01.1. ОСОБА_2 не здатна усвідомлювати свої дії та керувати ними. ОСОБА_2 з урахуванням свого психічного стану не може приймати участь у судовому засіданні.

Відповідно до статті 39 Цивільного кодексу України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

За таких обставин суд встановив, що ОСОБА_2 страждає стійким хронічним психічним розладом - судинною деменцією (мультиінфарктний тип), що згідно МКХ-10 F01.1. та не здатна усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про те, що ОСОБА_2 слід визнати недієздатною.

Відповідно достатті 41 Цивільного кодексу України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

При ухваленні рішення про визнання особи недієздатною слід вирішити питання про встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна.

Отже, призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обов`язком суду за умови наявності відповідного подання органу опіки та піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Відповідно до частини першоїстатті 300 Цивільного процесуального кодексу України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно із частиною першоюстатті 60 Цивільного кодексу України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Рішенням виконавчого комітету Дубівської сільської ради Івано-Франківської області № 36 від 11 квітня 2023 року затверджено висновок комісії щодо опіки та піклування над повнолітніми особами, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки виконавчого комітету Дубівської сільської ради про можливість виконувати обов`язки опікуна громадянином ОСОБА_1 щодо громадянки ОСОБА_2 , 1945 року народження.

Відповідно до висновку комісії щодо опіки та піклування над повнолітніми особами, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки виконавчого комітету Дубівської сільської ради про можливість виконувати обов`язки опікуна громадянином ОСОБА_1 щодо громадянки ОСОБА_2 , 1945 року народження, заявник ОСОБА_1 постійно проживає з матір`ю ОСОБА_2 та веде за нею догляд. Сім`я заявника проживає за адресою: АДРЕСА_1 , житлово-побутові умови проживання задовільні. З урахуванням висновку судово-психіатричного експерта Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» № 89 від 14 березня 2023 року, відповідно до якого ОСОБА_2 страждає стійким хронічним психічним розладом - судинною деменцією (мультиінфарктний тип), що згідно МКХ-10 F01.1., комісія вважає за доцільне призначити ОСОБА_1 опікуном над матір`ю ОСОБА_2 , при умові визнання її недієздатною у судовому порядку.

Суд установив, що ОСОБА_2 проживає із заявником, який є її сином та бажає опікуватися нею.

На підставі викладеного вище, суд приходить до висновку, що заява є обґрунтованою, підтверджена відповідними доказами і підлягає задоволенню.

Приписами частин п`ятої - дев`ятоїстатті 300 Цивільного процесуального кодексу Українивстановлено, що рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 300 Цивільного процесуального кодексу України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розляду, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 Цивільного процесуального кодесу України.

Згідно частиною першоюстатті 40 Цивільного кодексу України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Керуючись статями 10, 78 - 80,89,258,263 - 265,295 - 297,299 - 300, 355 Цивільного процесуального кодексу України, саттями 39,40,60 Цивільного кодексу України,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення їй опікуна, заінтересована особа: орган опіки та піклування Дубівської сільської ради Калуського району Івано-Франківської області,задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку селища Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 -недієздатною.

Встановити над ОСОБА_2 опіку та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця села Рошняте Рожнятівського району Івано-Франківської області, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 її опікуном.

Встановити строк дії цього рішення два роки з моменту набрання ним законної сили.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше п`ятнадцяти днів до закінчення строку дії цього рішення.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду учасниками процесу шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Головуючий суддя Сокирко Л.М.

Присяжні: Бурак О.М.

Рараговський В.Б.

Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено03.05.2023
Номер документу110542018
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —350/958/22

Рішення від 27.04.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 13.01.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 21.10.2022

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

Ухвала від 24.08.2022

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Сокирко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні