Ухвала
від 02.05.2023 по справі 383/1253/22
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/1253/22

Номер провадження 2-о/383/7/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 травня 2023 року Бобринецький районний суд Кіровоградської області в складі головуючої судді Адаменко І.М.,

за участю секретаря судового засідання Костецького С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бобринець Кіровоградської області в залі судових засідань Бобринецького районного суду Кіровоградської області цивільну справу №383/1253/22 за заявою Бобринецької міської ради Кіровоградської області, заінтересована особа Комунальне підприємство Бобринецької міської ради Кіровоградської області «Комунальник», про визнання нерухомого майна безхазяйним та передачу його у комунальну власність, -

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2022 року Бобринецька міська рада Кіровоградської області звернулася до суду із заявою про визнання нерухомого майна безхазяйним та передачу його у комунальну власність.

Від представника заявника Бобринецької міської рада Кіровоградської області Потапчук Н.М. до суду надійшла заява про залишення заяви про визнання нерухомого майна безхазяйним та передачу його у комунальну власністьбез розгляду, оскільки має місце спір про право.

Представник заявника Бобринецької міської ради Кіровоградської області в судове засідання не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином, до суду подав заяву про розгляд справи без його участі.

Представник заінтересованої особи Комунального підприємства Бобринецької міської ради Кіровоградської області «Комунальник», в судове засідання не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином.

Відповідно ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявка всіх учасників справи, фіксування процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Статтею 293 ЦПК України визначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Окреме провадження - це самостійний вид цивільного судочинства, у якому суд при розгляді безспірних справ встановлює юридичні факти або обставини з метою захисту охоронюваних законом інтересів громадян і організацій.

Відповідно до ч. 7 ст. 19 ЦПК України окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Зокрема у порядку окремого провадження суд розглядає справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність (п. 7 ч. 2 ст. 293 ЦПК України).

Відповідно доч.1,2ст.335ЦК України,безхазяйною єріч,яка немає власникаабо власникякої невідомий. Безхазяйнінерухомі речіберуться наоблік органом,що здійснюєдержавну реєстраціюправ нанерухоме майно,за заявоюоргану місцевогосамоврядування,на територіїякого вонирозміщені.Про взяттябезхазяйної нерухомоїречі наоблік робитьсяоголошення удрукованих медіа. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Згідно ч.1 ст. 294 ЦПК України, під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованихКонституцієюі законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

Характерною ознакою категорії справ окремого провадження є відсутність у них спору про право і метою яких є встановлення юридичного факту або стану.

Згідно правового висновку, зазначеного в Постанові Верховного Суду від 18.07.2022 року №755/9100/18 вказано, що наявність спору про право повинна встановлюватися за ознакою можливого заперечення суб`єктивного права особи, щодо якого виникає спір.

Відповідно до ч. 6 ст. 294 ЦПК України якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Оскільки в судовому засіданні встановлено наявність спору про право на квартиру АДРЕСА_1 , щодо якої заявник савив питання про визнання її безхазяйною, та враховуючи позицію представника заявника Бобринецької міської ради Кіровоградської області про залишення заяви без розгляду, так як вбачається спір про право, суд вважає, що вказана вище заява не може бути розглянута в порядку окремого провадження, так як існує спір про право, у зв`язку з чим заява підлягає залишенню без розгляду, при цьому, роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Керуючись ст.ст.293, 294,353, 260, 261 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Бобринецької міської ради Кіровоградської області, заінтересована особа Комунальне підприємство Бобринецької міської ради Кіровоградської області «Комунальник», про визнання нерухомого майна безхазяйним та передачу його у комунальну власність залишити без розгляду.

Дана ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Суддя І. М. Адаменко

Дата ухвалення рішення02.05.2023
Оприлюднено03.05.2023
Номер документу110542100
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання нерухомого майна безхазяйним та передачу його у комунальну власність

Судовий реєстр по справі —383/1253/22

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Адаменко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні