Рішення
від 19.04.2023 по справі 944/3920/22
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/3920/22

Провадження №2/944/411/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.04.2023 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області

в складі: головуючої судді - Швед Н.П.

з участю секретаря - Мельник Є.Є.

розглянувши в судовому засіданні, в залі суду в м.Яворові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , з участю третьої особи Служби у справах дітей Івано-Франківської селищної ради про визначення місця проживання дитини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 , з участю третьої особи Служби у справах дітей Івано-Франківської селищної ради про визначення місця проживання дитини.

В обґрунтування заявлених вимог покликається на те, що 03.06.2006 року він та відповідач ОСОБА_2 зареєстрували шлюб у Новояворівській міській раді Яворівського району Львівської області, про що зроблено актовий запис №90.

Від спільного подружнього життя у них народилося двоє дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі рішення Яворівського районного суду Львівської області від 01.12.2014року шлюб з відповідачем розірвано.

З часу розірвання шлюбу син - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та донька - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 постійно проживають разом з ним за адресою та повністю перебувають на його утриманні.

Згідно Акту обстеження умов проживання від 29.07.2022, складеного начальником Служби у справах дітей Івано-Франківської селищної ради Колодій С. та спеціалістом 1 категорії СУСД Вільгуцькою Т.В., він проживає разом з дітьми ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , умови проживання відмінні, сучасний ремонт та побутова техніка.

Відповідач ОСОБА_2 з моменту розірвання шлюбу за вказаним місцем реєстрації не проживає, з дітьми бачиться рідко.

Він доглядає дітей, відвозить їх в школу, забирає зі школи, допомагає дітям виконувати домашні завдання, проводить з ними весь свій вільний час та активно займається їх вихованням.

Донька, ОСОБА_4 , навчається у 2-Б класі у ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім. Івана Франка, характеризується як старанна, працелюбна, дисциплінована та уважна учениця, що підтверджується характеристикою №01-32/144 та довідкою №01-32/145.

Син, ОСОБА_3 , навчається у 11-Б класі у ЗШІ спортивного профілю КЗ ЛОР «Львівський фаховий коледж спорту», що підтверджується довідкою №89 від 12.08.2022.

Відповідно до довідки про проведення наркологічного огляду №46 від 12.08.2022 він на диспансерному обліку не перебуває, що свідчить про відсутність у нього алкогольних чи наркотичних залежностей.

Він зареєстрований як фізична особа-підприємець та повністю забезпечує дітей матеріально, має стабільний дохід та сплачує страхові внески, що підтверджується довідками форми ОК-5 та ОК-7.

У відповідача близьких стосунків з дітьми не має, майже вісім років вона з ними не проживає.

Вважає, що проживання дітей з ним відповідає найкращим їх інтересам дітей, оскільки, у них склалися хороші відносини, а відповідачці він не чинить жодних перешкод у проживанні та спілкуванні з дітьми.

Просить позовні вимоги задовольнити. Визначити місце проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 разом з ним та стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 судові витрати, а саме судовий збір у розмірі 992 грн та витрати на правову допомогу в розмірі 10 000 грн.

Під час розгляду справи представник позивача звернувся із заявою про закриття провадження в частині позовних вимог щодо визначення місця проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з батьком ОСОБА_1 у зв`язку з відсутністю предмета спору.

Відповідно до ухвали Яворівського районного суду Львівської області від 10.04.2023року, заяву представника позивача - адвоката Михалевського Ю.Р. - задоволено. Закрито провадження в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , з участю третьої особи Служби у справах дітей Івано-Франківської селищної ради про визначення місця проживання дітей, в частині позовних вимог щодо визначення місця проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з батьком ОСОБА_1 у зв`язку з відсутністю предмета спору.

В подальшому в судове засідання позивач не з`явився, його представник скерував на адресу суду письмову заяву, в якій просить розгляд справи проводити у відсутності, сторони позивача позовні вимоги підтримує. Просить позов задовольнити. Визначити місце проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 разом з позивачем.

Відповідач в судове засідання позивач не з`явилася, на адресу суду скерувала письмову заяву, в якій просить розгляд справи проводити у її відсутності, позовні вимоги визнає, не заперечує щодо визначення місця проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 разом з батьком.

Представник третьої особи Служби у справах дітей Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області в судове засідання не з`явився, на адресу суду скерував письмову заяву, в якій просить розгляд справи проводити у його відсутності, щодо задоволення позовних вимог не заперечує, висновок органу опіки підтримує.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з"ясувавши всі фактичні обставини, на яких грунтуються позовні вимоги, об"єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини справи та надав їм правову оцінку.

Судом встановлено, що шлюб між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем ОСОБА_2 зареєстрований 03 червня 2006 року у Новояворівській міській раді Яворівського району Львівської області, актовий запис №90, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 .

Від спільного подружнього життя у сторін народилося двоє дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 19.08.2010року, виданим Відділом реєстрації актів цивільного стану Яворівського районного управління юстиції Львівської області актовий запис №76 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 від 26.11.2013 року, виданим Виконавчим комітетом Івано-Франківської селищної ради Яворівського району Львівської області, актовий запис №96, їхніми батьками значаться: батько: ОСОБА_1 , мати: ОСОБА_2 .

На підставі рішення Яворівського районного суду Львівської області від 01.12.2014року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , розірвано.

Відповідно до ч.1 ст.160 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

Згідно зі ст.161 СК України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися судом. При вирішенні спору щодо місця проживання дитини суд бере до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особисту прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до ст.19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи. Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

З висновку щодо визначення місця проживання дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 разом з батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , вбачається, що з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дітей , враховуючи рішення комісії з питань захисту прав дитини Івано-Франківської селищної ради №10 від 02 грудня 2022року, Івано-Франківська селищна рада як орган опіки та піклування, вважає за доцільним проживання дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 разом з батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

З довідки №01/32/145, виданої в.о. директором ЗЗСО І-ІІІ ступенів імені Івана Франка Івано-Франківської селищної ради, слідує що ОСОБА_4 навчається у 2-Б класі Івано-Франківської ЗЗСО І-ІІІ ступенів імені Івана Франка.

З акту обстеження умов проживання, від 29.07.2022 складеного складеного начальником Служби у справах дітей Івано-Франківської селищної ради Колодій С. та спеціалістом 1 категорії СУСД Вільгуцькою Т.В., вбачається, що позивач ОСОБА_1 проживає разом з дітьми: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та разом з батьками колишньої дружини ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 . Для виховання та розвитку дітей створені належні умови. Діти забезпечені одягом, продуктами харчування.

З характеристики ОСОБА_4 , навчається у 2-Б класі у ЗЗСО І-ІІІ ступенів ім. Івана Франка, характеризується як старанна, працелюбна, дисциплінована та уважна учениця, що підтверджується характеристикою №01-32/144 та довідкою №01-32/145.

Син, ОСОБА_3 , навчається у 11-Б класі у ЗШІ спортивного профілю КЗ ЛОР «Львівський фаховий коледж спорту», що підтверджується довідкою №89 від 12.08.2022.

Відповідно до довідки про проведення наркологічного огляду №46 від 12.08.2022 він на диспансерному обліку не перебуває, що свідчить про відсутність у нього алкогольних чи наркотичних залежностей.

Він зареєстрований як фізична особа-підприємець та повністю забезпечує дітей матеріально, має стабільний дохід та сплачує страхові внески, що підтверджується довідками форми ОК-5 та ОК-7.

Рішенням Виконавчого комітету Івано-Франківської селищної ради №18 від 17 січня 2023року "Про визначення місця проживання дітей разом з батьком" такий затвердив висновок про визначення місця проживання дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 разом з батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 .

Статтею 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року (ратифікована Україною 27 лютого 1991 року, дата набуття чинності для України 27 вересня 1991 року) визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Держави-учасниці зобов`язуються забезпечити дитині такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживають всіх відповідних законодавчих і адміністративних заходів.

Крім цього, принципом 6 Декларації прав дитини, прийнятої резолюцією Генеральної асамблеї ООН 29.11.1959 року, передбачено, що дитина для повного та гармонійного розвитку її особистості потребує любові та розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою та відповідальністю своїх батьків і в будь-якому випадку в атмосфері кохання та морального і матеріального забезпечення; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, бути розлучена з матір`ю.

Враховуючи те, що відповідача близьких стосунків із донькою не має, майже вісім років вона не проживає з донькою, не бере участі у її вихованні, не цікавиться її життям, дитина проживає з батьком який опікується нею бере участь у її житті, слід прийти до висновку що проживання дитини з батьком відповідає найкращим інтересам дитини. Як вбачається з матеріалів справи відповідачці перешкод позивач як у проживанні так і у спілкуванні з донькою не чинить.

З врахуванням наведеного, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги слід задовольнити. Визначити місця проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом з батьком, ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Що стосується судових витрат, пов`язаних з оплатою професійної правової допомоги в розмірі 10 000 (десять тисяч) гривень, суд прийшов до наступного.

Як вбачається з матеріалів справи до заяви про стягнення судових витрат з позивача на користь відповідача долучено договір про надання правничої допомоги від 05.07.2022року, акт виконання робіт №10/04/2023 від 10 квітня 2023року, які були скеровані відповідачу.

При стягненні витрат на правничу допомогу слід враховувати, що особа, яка таку допомогу надавала, має бути адвокатом (стаття 6 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність) або іншим фахівцем у галузі права незалежно від того, чи така особа брала участь у справі на підставі довіреності, чи відповідного до договору (статті12,46,56 ЦПК України). Витрати на правничу допомогу мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правничу допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

За положеннями статті 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05 липня 2012 року № 5076-VIгонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, про що, зокрема, зазначено у рішеннях від 26 лютого 2015 року у справі «Баришевський проти України»,

від 10 грудня 2009 року у справі «Гімайдуліна і інших проти України», від 12 жовтня 2006 року у справі «Двойних проти України», від 30 березня 2004 року у справі «Меріт проти України», заявник має право на відшкодування судових та інших витрат лише у разі, якщо доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їх розмір обґрунтованим.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу, дослідивши перелік наданих адвокатом послуг та обсяг робіт, суд враховує складність справи, значення справи для сторін, час, витрачений адвокатом на виконання робіт, зокрема, консультація, узгодження правової позиції, підготовка та подання до суду позовної заяви про витребування майна з чужого незаконного володіння. Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що заявлені суми є підставними і підлягають до задоволення. З врахуванням наведеного вимога щодо стягнення судових витрат, пов`язаних з оплатою професійної правової допомоги слід задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 10 000 (десять тисяч ) гривень витрат на правову допомогу.

Судові витрати підлягають стягненню відповідно до ст.141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.3, 10, 141, 247, 258, 259, 263, 265, 354 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , з участю третьої особи Служби у справах дітей Івано-Франківської селищної ради про визначення місця проживання дитини - задовольнити.

Визначити місце проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом з батьком, ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 992 (дев?ятсот дев?яносто дві) гривні судового збору.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 10 000 (десять тисяч ) гривень витрат на правову допомогу.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, в цей же строк з дня його отримання.

Рішення виготовлене в нарадчій кімнаті в одному примірнику.

Позивач: ОСОБА_1 ,

проживає за адресою:

АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 ,

проживає за адресою:

АДРЕСА_3 .

Третя особа: Служба у справах дітей Івано-Франківської селищної ради

юридична адреса: пл.Ринок, 1 смт.Івано-Франкове

Яворівського району Львівської області.

Суддя: Швед Н.П.

СудЯворівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення19.04.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110546990
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —944/3920/22

Рішення від 19.04.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Рішення від 19.04.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 08.09.2022

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні