Рішення
від 24.04.2023 по справі 636/545/22
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 636/545/22 Провадження № 2/636/424/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2023 року

Чугуївський міський суд Харківської області у складі:

головуючого - судді Буніна Є.О.,

за участю секретаря судового засідання Бруславської В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Чугуєві справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного майна подружжя, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся досуду зпозовом до ОСОБА_2 про поділ спільного майна подружжя.

В обґрунтування своїх вимог позивач вказує, що з 10.04.1976 по 03.08.2021 він перебував в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 , під час якого ними було придбано житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами та земельну ділянку площею 0,1746 га розташовані за адресою: АДРЕСА_1 . Однак даний будинок та земельна ділянка, хоча і були придбані за сумісні кошти, але були зареєстрована на ім`я відповідача. На теперішній час шлюб між ними розірвано, добровільно сторони поділити спільне майно не домовилися, внаслідок чого він вимушений звернутися до суду для захисту свого права.

Сторони в судове засідання не з`явились, надали заяви про підтримання та визнання позовних вимог та розгляд справи за їх відсутності.

Суд вважає можливим здійснити судовий розгляд на підставі наявних у суду матеріалів, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 211 ЦПК України, та враховуючи визнання позову відповідачем ухвалити рішення по справі, що передбачено ч. 3 ст. 200 ЦПК України, виходячи з наступного.

Судом встановлені наступні факти і відповідні їм правовідносини.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебували в зареєстрованому шлюбі з 10.04.1976 року, який розірвано 03.08.2021, на підтвердження чого надано свідоцтво про розірвання шлюбу серії НОМЕР_1 від 03.08.2021 (а.с. 8, 9).

Під час шлюбу сторони за договором купівлі-продажу від 02.12.1999 придбали 1/2 частину житлового будинку з відповідною частиною надвірних будівель за адресою: АДРЕСА_1 , про що свідчить договір купівлі-продажу, посвідчений 02.12.1999 Чугуївською державною нотаріальною конторою Харківської області та зареєстрований в реєстрі за № 1968 (а.с. 9). Як зазначено в договорі купівлі-продажу покупцем є ОСОБА_2 .

Згідно свідоцтва про право власності від 17.11.1999 виданого замість договору дарування посвідченого Чугуївською державною нотаріальною конторою Харківської області 09.03.1994 № 2-783 у зв`язку з перебудовою житлового будинку та на підставі рішення виконавчого комітету Чугуївської міської ради Харківської області ОСОБА_2 належить частина житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 10).

Частиною 1 ст. 61 СК України передбачено, що об`єктом права спільної сумісної власності подружжя може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту.

Відповідно до ст. 63 СК України, дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

Згідно з п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України № 11 від 21.12.2007 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя», вирішуючи спори про поділ майна подружжя, суди повинні враховувати, що само по собі розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності подружжя на майно, набуте за час шлюбу.

Пунктом 22 постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від21.12.2007№ 11«Про практикузастосування судамизаконодавства прирозгляді справпро правона шлюб,розірвання шлюбу,визнання йогонедійсним таподіл спільногомайна подружжя» встановлено, що поділ спільного майна подружжя здійснюється за правилами, встановленими ст.ст.69-72СК України та ст. 372 ЦК України.

На підставі ч. 1 ст. 69 СК України, дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу.

Відповідно до п.п. 24, 25 постанови Пленуму Верховного Суду України № 11 від 21.12.2007 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя», до складу майна, що підлягає поділу, включається загальне майно подружжя, наявне у нього на час розгляду справи, та те, що знаходиться у третіх осіб.

Вирішуючи спір між колишнім подружжям про майно, суд встановлює:

1) обсяг спільного майна, наявного на час припинення спільного ведення господарства - ним є земельна білянка;

2) з`ясовує джерело та час його придбання, - майно придбане в період наявних офіційно зареєстрованих шлюбних відносин за згодою іншого подружжя.

Суд вважає, що спірне майно відноситься до об`єктів права спільної сумісної власності подружжя, і підлягає поділу.

Враховуючи вищенаведені положення закону, суд приходить до висновку, що спірний житловий будинок та земельна ділянка є об`єктами спільної сумісної власності позивача та відповідача.

За змістом ч. 1 та ч. 2 ст.372ЦК України майно, що є у спільній сумісній власності, може бути поділене між співвласниками за домовленістю між ними. У разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом. За рішенням суду частка співвласника може бути збільшена або зменшена з урахуванням обставин, які мають істотне значення.

Частиною 1 ст. 70 СК України також передбачено, що у разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

Таким чином, частки майна дружини та чоловіка при поділі майна, що є їх спільною сумісною власністю, є рівними.

Рівність прав кожного із подружжя на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності (якщо інше не встановлено домовленістю між ними) та необхідність взаємної згоди подружжя на розпорядження майном, що є об`єктом права його спільної сумісної власності, передбачено ч. 1 ст. 63, ч. 1 ст. 65 СК (п. 30 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 11 від 21.12.2007 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя»).

За змістом ст. 71 СК України майно, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі. Якщо дружина та чоловік не домовилися про порядок поділу майна, спір може бути вирішений судом. Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними. Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за його згодою, крім випадків, передбачених Цивільним кодексом України. Присудження одному з подружжя грошової компенсації можливе за умови попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

Частиною 3 ст. 372 ЦК України встановлено, що у разі поділу майна між співвласниками право спільної сумісної власності на нього припиняється.

Таким чином, враховуючи, що набуте сторонами в період шлюбу майно є об`єктом спільної сумісної власності подружжя, доказів про наявність підстав для відступлення від засад рівності часток подружжя не надано, суд дійшов висновку про їх поділ між сторонами, виходячи з правил рівності часток подружжя в спільному майні, по 1/2 частині кожному.

З урахуванням встановлених обставин справи, суд прийшов до висновку про задоволення позову в повному обсязі, як такого, що знайшов своє підтвердження в ході судового засідання.

Керуючись ст.ст. 141, 258-259, 263-265, 268, 272-273, 352, 354 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного майна подружжя, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на:

-1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами (житловий будинок літ. «А», загальною площею 103,7 кв.м., житлово« площею 22,5 кв.м., з підвалом літ. «А1», ганком літ. «а», балконом літ. «а1», господарські будівлі та споруди: літня кухня літ. «Б», баня літ. «В», гараж літ. «Ж», навіси літ. «Г» «Л», літній душ літ. «Д», убиральні літ. «Е», «У», колонка літ. «К», хвіртка № 1, ворота № 2, 4, огорожа № 3), розташований за адресою: АДРЕСА_1 ;

-1/2 частину земельної ділянки площею 0,1746 га, кадастровий номер: 6312090001:65:002:0017, цільове призначення: для будівництва та обслуговуванні житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 право власності на:

-1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами (житловий будинок літ. «А», загальною площею 103,7 кв.м., житловою площею 22,5 кв.м., з підвалом літ. «А1», ганком літ. «а», балконом літ. «а1», господарські будівлі та споруди: літня кухня літ. «Б», баня літ. «В», гараж літ. «Ж», навіси літ. «Г» «Л», літній душ літ. «Д», убиральні літ. «Е», «У», колонка літ. «К», хвіртка № 1, ворота № 2, 4, огорожа № 3), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 ;

-1/2 частину земельної ділянки площею 0,1746 га, кадастровий номер: 6312090001:65:002:0017, цільове призначення: для будівництва та обслуговуванні житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), ще розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене в загальному порядку до Харківського апеляційного суду через Чугуївський міський суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скаргина рішеннясуду протягом30(тридцяти)днів здня йогопроголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя

Повний текст рішення виготовлений 28.04.2023

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.04.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110560609
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —636/545/22

Рішення від 24.04.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Бунін Є. О.

Рішення від 24.04.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Бунін Є. О.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Бунін Є. О.

Ухвала від 10.02.2022

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Оболєнська С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні