Рішення
від 02.05.2023 по справі 591/6977/22
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/6977/22

Провадження № 2-о/591/198/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 травня 2023 року м. Суми

Зарічний районний суд м. Суми в складі:

головуючого судді Ніколаєнко О.О.,

за участю секретаря судового засідання Штаня С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції, Сумська міська державна нотаріальна контора, Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління юстиції про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу,

В С Т А Н О В И В:

28 грудня 2022 року представник заявника адвокат Ющенко А.Ю., діючи в інтересах ОСОБА_1 , звернувся до суду із вказаною заявою свої вимоги мотивує тим, що з 24.06.1988 року заявник проживала з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою : АДРЕСА_1 . Вели спільне господарство, мали спільний бюджет, фактично виконували права та обов`язки подружжя, тобто проживали сім`єю як чоловік та жінка. Реєструвати шлюб не поспішали, оскільки в цьому не було потреби. Спільних дітей не мали. ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її чоловік ОСОБА_2 . У видачі свідоцтва про смерть їй було відмовлено, оскільки вони не перебували у шлюбі. У прийнятті спадщини також було відмовлено. Під час смерті ОСОБА_2 перебував у своєї сестри ОСОБА_3 в селі Великий Бобрик, поштове відділення Кам`яне, а ОСОБА_1 перебувала у м. Одесі, так як доглядала за хворою сестрою ОСОБА_4 . Чоловік помер раптово, поховання здійснила сестра, кошти на поховання надала сестрі після приїзду. ОСОБА_1 та її чоловік ОСОБА_2 мали у користуванні квартиру, в якій вони проживали та поступово здійснили її приватизацію. ОСОБА_1 було використано приватизаційний чек на 1/3 квартири, а ОСОБА_2 здійснити приватизацію не встиг, через що в квартирі за адресою : АДРЕСА_1 на всі комунальні послуги два окремі рахунки.

Для подальшого оформлення спадкового майна після померлого їй необхідно встановити факт проживання однією сім`ю із спадкодавцем. В зв`язку з цим вона вимушена звернутись до суду із вказаною заявою. Просить встановити факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 та ОСОБА_2 без реєстрації шлюбу в період з 24.06.1988 року по 09.06.2014 року за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою суду від 06.01.2023 відкрито провадження по справі, призначено судовий розгляд на 03 лютого 2023 року .

Представник заявника в поданій заяві свої вимоги підтримав, просить заяву задовольнити, справу розглянути за його відсутності.

Представник заінтересованої особи Управління державної реєстрації Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану, Сумської міської державної нотаріальної контори в судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Заінтересована особа Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явилася, про розгляд справи повідомлений належним чином, заява про відкладення розгляду справи до суду не надходила.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає частковому задоволенню. Судом встановлено, що відповідно до актового запису про смерть № 21 від 10 червня 2014 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Великий Бобрик, Краснопільського району Сумської області (а.с.131).

Згідно довідки Управління «Центр надання адміністративних послуг» Сумської міської ради №14.03-08/252937 від 20.04.2023 ОСОБА_2 був зареєстрований за адресою : АДРЕСА_1 з 09.04.1982 року по 05.07.2014 року (а.с.142). Заявниця зареєстрована за цією ж адресою з 01.08.2002 (а.с. 14)

Після смерті спадкодавця відкрилась спадщина на все належне йому майно.

Згідно інформації, наданої Сумською міською державною нотаріальною конторою після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 спадкова справа не заводилася, свідоцтво про право на спадщину не видавалося (а.с.147-148).

На момент смерті ОСОБА_2 не перебував в зареєстрованому шлюбі. Відомостей про інших родичів, які були у спадкодавця, матеріали справи не містять.

З заявницею померлий перебував у фактичних шлюбних відносинах та проживав однією сім`єю у період з 24.06.1988 року по 09 червня 2014 року в квартирі АДРЕСА_2 .

Свідок ОСОБА_5 у судовому засіданні пояснила, що є донькою заявниці. Після смерті батька, мати познайомилася з ОСОБА_2 та вони стали спільно проживати, вели спільне господарство. У 2014 році захворіла їх родичка, мама поїхала до неї в Одесу. ОСОБА_2 , коли мати була в м. Одеса, поїхав в с. Бобрик до своєї сестри, де й нього стався серцевий напад, там він помер. На даний час сестра ОСОБА_2 також померла. Оскільки шлюб між заявницею та ОСОБА_2 не був зареєстрований, у видачі документів було відмовлено.Право власності на квартиру у якій проживає ОСОБА_1 та проживав ОСОБА_2 зареєстроване за цими особами. Також мається два окремі рахунки на оплату житлово-комунальних послуг, що створює незручності для ОСОБА_1 - вона не має можливості встановити лічильники обліку газу.

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні пояснила, що є сусідкою заявниці. Заявниця разом із ОСОБА_2 протягом тривалого часу проживали разом, вели спільне господарство.

Згідно зіст. 81 ЦПК Україникожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Для набуття права на спадкування за законом на підставістатті 1264 ЦК Українинеобхідне встановлення двох юридичних фактів: а) проживання однією сім`єю із спадкодавцем; б) на час відкриття спадщини має сплинути щонайменше п`ять років, протягом яких спадкодавець та особа (особи) проживали однією сім`єю.

У пункті 21постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року N 7 "Про судову практику у справах про спадкування"роз`яснено, що при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другоїстатті 3 Сімейного кодексу Українипро те, що сім`ю складаютьособи,які спільнопроживають пов`язаніспільнимпобутом,мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на моментвідкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом. До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки.Обов`язковою умовою для визнання осіб членами сім`ї, крім власне факту спільного проживання, є наявність спільного бюджету, спільного харчування, купівлі майна для спільного користування, участі у спільних витратах на утримання житла, його ремонт, надання взаємної допомоги, наявність усних чи письмових домовленостей про порядок користування житловим приміщенням, інших обставин, які засвідчують реальність сімейних відносин не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Враховуючи викладене, суд вважає, що заявник надала достатньо доказів, які підтверджують факт спільного проживання заявника разом з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у період з однією сім`єю без реєстрації шлюбу з 1 січня 2004 року по 09 червня 2014 року, оскільки інститут спільного проживання осіб як чоловіка і жінки було введено в національне законодавствоСК, який набрав чинності одночасно з набранням чинностіЦК.Кодекс про шлюб та сім`ю Української РСР, який діяв до 1 січня 2004 року, таких положень не містив. Тому вказаний факт може бути встановлений лише з 1 січня 2004 року (Постанова КЦС ВС від 24 січня 2020 року у справі № 546/912/16-ц).

Зібрані у справі докази та їх оцінка вказують на наявність підстав для часткового задоволення заявипро встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Враховуючи встановлені судом обставини, зважаючи на неможливість оформлення заявником спадщини без встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу, суд вважає необхідним частково задовольнити подану заяву.

Керуючись ст. ст. 89, 247, 258-259, 293-294, 315 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції, Сумська міська державна нотаріальна контора, Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління юстиції про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу задовольнити частково .

Встановити факт проживання однієюсім`єю безреєстрації шлюбу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 , однією сім`єю без реєстрації шлюбу в період з 01 січня 2004 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Сумська міська державна нотаріальна контора, місцезнаходження: проспект Шевченка, 3, м.Суми, код ЄДРПОУ 41854303.

Заінтересована особа: Східне міжрегіональне управління юстиції, місцезнаходження: вул.Троїцька,17, м.Суми, код ЄДРПОУ 38522962.

Заінтересована особа: Відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління юстиції, місцезнаходження: вул. Петропавлівська, 75, м.Суми, код ЄДРПОУ 42735143.

Повний текст рішення складений 02.05.2023.

Суддя О.О. Ніколаєнко

Дата ухвалення рішення02.05.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110563654
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —591/6977/22

Рішення від 02.05.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Ніколаєнко О. О.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Ніколаєнко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні