Ухвала
від 27.04.2023 по справі 911/531/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"27" квітня 2023 р. Справа № 911/531/23

За позовом Селянського фермерського господарства "Родина", 08534, Київська область, Фастівський район, село Волиця, вулиця Унавська, будинок 19

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "НАСТУСЯ", 09111, Київська область, Білоцерківський район, місто Біла Церква, вулиця Лісова, будинок 63

про скасування державної реєстрації земельної ділянки в ДЗК

суддя Н.Г. Шевчук

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

становив:

Селянське фермерське господарство "Родина" звернулось до Господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "НАСТУСЯ", в якому просить скасувати державну реєстрацію в Державному земельному кадастрі земельної ділянки площею 0,25 га кадастровий номер 3224982000:01:005:0113 місце розташування (адміністративно-територіальна одиниця) Київська обл., Фастівський р-н, Волицька сільська рада, цільове призначення: 01.01 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, категорія земель: землі сільськогосподарського призначення.

Позов обґрунтовано тим, що земельна ділянка площею 0,25 га кадастровий номер 3224982000:01:005:0113, на якій знаходяться належні позивачу будівлі, споруди та площадка для сільськогосподарської техніки, з невідомих позивачу причин передана іншим користувачам в оренду.

Справа розглядається за правилами загального позовного провадження у підготовчому засіданні (ухвала суду від 14.03.2023).

За результатами підготовчого засідання 13.04.2023 протокольною ухвалою суду залишено без задоволення клопотання відповідача № 2-04/23 від 04.04.2023 про закриття провадження у справі та оголошено перерву до 27.04.2023.

В підготовче засідання 27.04.2023 представники сторін не з`явились, про розгляд справи повідомлені. До канцелярії суду 24.04.2023 від Селянського фермерського господарства "Родина" надійшла заява про проведення розгляду справи без участі його представника.

24 квітня 2023 року від Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "НАСТУСЯ" надійшло клопотання № 17/04 від 17.04.2023 про залучення Кожанської селищної ради (код 04359904), в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмет спору на стороні відповідача.

Вказана заява обґрунтована тим, що участь Кожанської селищної ради допоможе об`єктивно дослідити всі обставини справи та винести справедливе рішення, що може вплинути на її права та обов`язки, оскільки 12.11.2019 між Волицькою сільською радою та ТОВ "Сільськогосподарське підприємство "НАСТУСЯ" було укладено договір оренди земельної ділянки. Після реорганізації (об`єднання) сільських, селищних, міських рад, Волицьку сільську раду було приєднано до складу Кожанської ОТГ.

Згідно з частинами першою, другою статті 2 Господарського процесуального кодексу України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: 1) керує ходом судового процесу; 2) сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; 3) роз`яснює у разі необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; 4) сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; 5) запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Відповідно до пунктів 1-3 частини першої статті 177 Господарського процесуального кодексу України завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів.

Відповідно до частини першої статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до частини першої статті 51 Господарського процесуального кодексу України якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

Враховуючи предмет спору, суд вважає за доцільне залучити Кожанську селищну раду до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до пунктів 2, 3 частини другої статті 183 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку, залучення до участі або вступу у справу третьої особи, а також коли питання, визначені частиною другою статті 182 ГПК, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

З огляду на викладене, з метою уникнення порушення прав залученої до участі в даній справі третьої особи, для подання заперечень, пояснень та аргументів щодо даного спору, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

Керуючись статтями 2, 13, 50, 51, 42, 113, 119, 120, 121, 177, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Підготовче засідання відкласти на 18.05.2023 о 14:20.

Судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Київської області за адресою: місто Київ, вулиця Симона Петлюри, будинок 16/108.

2. Задовольнити клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "НАСТУСЯ" про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Кожанську селищну раду (08550, Київська область, Фастівський район, селище міського типу Кожанка, вулиця Заводська, будинок 6-А, код ЄДРПОУ 04359904).

4. Зобов`язати Селянське фермерське господарство "Родина" надати до суду належні докази, які підтверджують відправлення Кожанській селищній раді копії позовної заяви б/н від 15.02.2023 та заяви про усунення недоліків б/н від 08.03.2023 та доданих до них документів.

5. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське підприємство "НАСТУСЯ" надати до суду належні докази, які підтверджують відправлення Кожанській селищній раді копії відзиву № 1-04/23 від 04.04.2023 на позовну заяву та доданих до нього документів.

6. Запропонувати Кожанській селищній раді у строк до десяти днів з дня отримання позову та/або відзиву викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову та подати до суду з урахуванням вимог статті 168 Господарського процесуального кодексу України.

7. Рекомендувати учасникам справи необхідні документи (заяви, клопотання, відзиви тощо) надсилати на електронну адресу суду: inbox@ko.arbitr.gov.ua, або шляхом реєстрації у підсистемі "Електронний суд" в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

8. Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі (дату, час та місце призначеного підготовчого/судового засідання) зі сторінки на офіційному вебпорталі Господарського суду Київської області за вебадресою: ko.arbitr.gov.ua та на офіційному вебпорталі Судової влади України за вебадресою https://court.gov.ua/assignments/.

9. Повідомити учасників справи про можливість ознайомитися з текстами всіх судових рішень по справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за вебадресою https://reyestr.court.gov.ua/.

10. Копію даної ухвали надіслати сторонам у справі та Кожанській селищній раді.

Ухвала господарського суду набирає законної сили в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.Г. Шевчук

Ухвалу підписано: 27.04.2023

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110567809
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про припинення права користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —911/531/23

Постанова від 11.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 08.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Рішення від 06.07.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 08.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 18.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 27.04.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні