Ухвала
від 01.05.2023 по справі 925/576/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

01 травня 2023 року м.Черкаси Справа № 925/576/23

Господарський суд Черкаської області у складі судді Г.М.Скиби, розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України", м.Київ, пр.Любомира Гузара,44

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Газова компанія "Черкаси-Газ", м.Черкаси, вул.Святотроїцька,73/3

про стягнення грошових коштів у сумі 2341743,77 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" звернулось в Господарський суд Черкаської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Газова компанія "Черкаси-Газ" з вимогами про стягнення 2341743,77 грн, з них:

1651462,43 грн заборгованості за договором транспортування природного газу від 17.12.2019 №1907000666

320517,18 грн інфляційних втрат,

318000,57 грн пені,

51763,59 грн - 3% річних,

а також про відшкодування судових витрат.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення її чи відмови у відкритті провадження відсутні.

Справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Одночасно позивачем заявлено клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послугу.

Відповідно до Господарського-процесуального кодексу України:

ч.1 ст.50. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на сторона позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи;

ч.4 ст.50. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі;

ч.5 ст.50. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Обґрунтовуючи підстави для залучення НКРЕКП в якості третьої особи, позивач зазначає, що правовідносини, які виникли між сторонами, регулюються Законом України "При ринок природного газу", постановами Національної комісії що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг "Про затвердження Кодексу газотранспортної системи" від 30.09.2015 №2493 та "Про затвердження Типового договору транспортування природного газу" від 30.09.2015 №2497, договором.

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України "Про ринок природного газу", державне регулювання ринку природного газу здійснює Регулятор у межах повноважень, визначених цим Законом та іншими актами законодавства.

Згідно з пп.7 ч.3 ст.4 Закону України "Про ринок природного газу", до компетенції Регулятора на ринку природного газу належать затвердження правил балансування як частини кодексу відповідної газотранспортної системи (у тому числі методології визначення платежів, пов`язаних із балансуванням), що мають бути справедливими, недискримінаційними, обумовленими об`єктивними чинниками та такими, що створюють економічні стимули для балансування обсягів закачування і відбору природного газу самими замовниками.

Відповідно до ч.3 ст.3 Закону України "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг", основними завданнями Регулятора є: 1) забезпечення ефективного функціонування та розвитку ринків у сферах енергетики та комунальних послуг; 2) сприяння ефективному відкриттю ринків у сферах енергетики та комунальних послуг для всіх споживачів і постачальників та забезпечення недискримінаційного доступу користувачів до мереж/трубопроводів; 3) сприяння інтеграції ринків електричної енергії, природного газу України з відповідними ринками інших держав, зокрема в рамках Енергетичного Співтовариства, співпраці з Радою регуляторів Енергетичного Співтовариства, Секретаріатом Енергетичного Співтовариства та національними регуляторами енергетики інших держав; 4) забезпечення захисту прав споживачів товарів, послуг у сферах енергетики та комунальних послуг щодо отримання цих товарів і послуг належної якості в достатній кількості за обґрунтованими цінами; 5) сприяння транскордонній торгівлі електричною енергією та природним газом, забезпечення інвестиційної привабливості для розвитку інфраструктури; 6) реалізація цінової і тарифної політики у сферах енергетики та комунальних послуг; 7) сприяння впровадженню заходів з енергоефективності, збільшенню частки виробництва енергії з відновлюваних джерел енергії та захисту навколишнього природного середовища; 8) створення сприятливих умов для залучення інвестицій у розвиток ринків у сферах енергетики та комунальних послуг; 9) сприяння розвитку конкуренції на ринках у сферах енергетики та комунальних послуг; 10) інші завдання, передбачені законом.

На думку позивача, наведене свідчить про те, що саме НКРЕКП, як Регулятор ринку природного газу, покликаний забезпечувати ефективну реалізацію державної політики на ринку природного газу, у відповідності до встановлених законом завдань та принципів. Позивач зазначає, що рішення по даній справі вплине, в тому числі, на права та інтереси НКРЕКП, враховуючи те, що предметом позовних вимог у цій справі є стягнення оплати за добові небаланси у відповідності до Кодексу газотранспортної системи, який затверджено постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2493 та Договору, типова форма якого затверджена постановою НКРЕКП від 30.09.2015 №2497, а відповідно виникає необхідність у залученні в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача НКРЕКП.

З урахуванням викладеного, суд доходить висновку про залучення у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (м.Київ, вул.Смоленська, буд.19, код ЄДРПОУ 39369133).

Також до позовної заяви позивачем в порядку ст.90 Господарського процесуального кодексу України надано перелік запитань до відповідача:

1. Чи має ТОВ "Газова компанія "Черкаси-Газ" доступ до інформаційної платформи?

2. Яку саме інформацію ТОВ "Газова компанія "Черкаси-Газ" подавало до інформаційної платформи у лютому і березні 2022 року?

3. Чи надходили до ТОВ "Газова компанія "Черкаси-Газ" в інформаційній платформі акти врегулювання щодобових небалансів та рахунки на їх оплату від позивача за послуги, надані у лютому і березні 2022 року?

4. Який фактичний обсяг природного газу в метрах кубічних відібраний ТОВ "Газова компанія "Черкаси-Газ" з газотранспортної системи через точки виходу у лютому і березні 2022 року?

5. Який фактичний обсяг природного газу в метрах кубічних був поданий ТОВ "Газова компанія "Черкаси-Газ" до газотранспортної системи через точки входу в лютому і березні 2022 року?

6. Який фактичний обсяг природного газу в метрах кубічних було набуто/відчужено ТОВ "Газова компанія "Черкаси-Газ" в лютому і березні 2022 року шляхом надання торгових сповіщень/добових номінацій оператору ГТС?

Позивач зазначає, що під інформаційною платформою розуміється електронна платформа у вигляді веб-додатка в мережі Інтернет, функціонування та керування якою забезпечується оператором газотранспортної системи, яка використовується для забезпечення надання послуг транспортування природного газу (п.5 розділу 1 глави 1 Кодексу газотранспортної системи, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 №2493.

Відповідно до ст.90 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи має право поставити в першій заяві по суті справи або у додатку до неї не більше десяти запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи.

Учасник справи, якому поставлено питання іншим учасником справи, зобов`язаний надати вичерпну відповідь окремо на кожне питання по суті.

На запитання до учасника справи, який є юридичною особою, відповіді надає її керівник або інша посадова особа за його дорученням.

Відповіді на запитання подаються до суду учасником справи - фізичною особою, керівником або іншою посадовою особою юридичної особи у формі заяви свідка не пізніше як за п`ять днів до підготовчого засідання, а у справі, що розглядається в порядку спрощеного провадження, - за п`ять днів до першого судового засідання.

Копія такої заяви свідка у той самий строк надсилається учаснику справи, який поставив письмові запитання.

Якщо поставлене запитання пов`язане з наданням доказів, що підтверджують відповідні обставини, учасник справи разом із заявою свідка надає такі докази.

Учасник справи має право відмовитися від надання відповіді на поставлені запитання: 1) з підстав, визначених статтями 67, 68 цього Кодексу; 2) якщо поставлене запитання не стосується обставин, що мають значення для справи; 3) якщо учасником справи поставлено більше десяти запитань.

За наявності підстав для відмови від відповіді учасник справи повинен повідомити про відмову іншого учасника та суд у строк для надання відповіді на запитання. Суд за клопотанням іншого учасника справи може визнати підстави для відмови відсутніми та зобов`язати учасника справи надати відповідь.

Керуючись статтями 50, 90, 162, 164-167, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Відкрити провадження у справі.

2.Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Проведення підготовчого засідання призначити на 10:00 год. 30 травня 2023 року. Засідання суду провести в приміщенні господарського суду Черкаської області, м.Черкаси, бульв.Шевченка,307, каб.316.

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (м.Київ, вул.Смоленська,19, код ЄДРПОУ 39369133,).

5. До дня засідання подати суду:

Позивачу: оригінали поданих у справу документів для огляду судом; ймовірну відповідь на відзив подати суду не пізніше 29.05.2023. Пропозиції по судовому розгляду справи. Пропозиції по врегулюванню спору.

Встановити відповідачу строк для надіслання (надання) господарському суду та позивачу відзиву на позов відповідно до вимог ст.165 Господарського процесуального кодексу України протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання цієї ухвали, але не пізніше 26.05.2023. Спростування доводів позивача. Мотиви не проведення розрахунків за договором. Пропозиції по врегулюванню спору. Пропозиції по судовому розгляду спору.

Встановити відповідачу строк до 25.05.2022 включно для надання суду відповідей на письмове опитування позивача в порядку ст.90 ГПК України:

"1. Чи має ТОВ "Газова компанія "Черкаси-Газ" доступ до інформаційної платформи?

2. Яку саме інформацію ТОВ "Газова компанія "Черкаси-Газ" подавало до інформаційної платформи у лютому і березні 2022 року?

3. Чи надходили до ТОВ "Газова компанія "Черкаси-Газ" в інформаційній платформі акти врегулювання щодобових небалансів та рахунки на їх оплату від позивача за послуги, надані у лютому і березні 2022 року?

4. Який фактичний обсяг природного газу в метрах кубічних відібраний ТОВ "Газова компанія "Черкаси-Газ" з газотранспортної системи через точки виходу у лютому і березні 2022 року?

5. Який фактичний обсяг природного газу в метрах кубічних був поданий ТОВ "Газова компанія "Черкаси-Газ" до газотранспортної системи через точки входу в лютому і березні 2022 року?

6. Який фактичний обсяг природного газу в метрах кубічних було набуто/відчужено ТОВ "Газова компанія "Черкаси-Газ" в лютому і березні 2022 року шляхом надання торгових сповіщень/добових номінацій оператору ГТС?"

Встановити третій особі строк для надання пояснень по суті позову: протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання цієї ухвали, але не пізніше 29.05.2023.

6. Повідомити сторони, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази, висновки експертів, можуть бути ними подані в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою або дистанційними засобами зв`язку.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/.

7. Роз`яснити сторонам, що в силу положень п.2 ч.2 ст.202 ГПК України неявка в засідання суду учасника справи без повідомлення про причини неявки не є підставою для відкладення підготовчого засідання.

8. Роз`яснити позивачу, що відповідно до п.4 ч.1 ст.226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору.

9. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи відповідно до ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України.

10. Участь представників сторін у засіданні визнати обов`язковою.

Копію ухвали надіслати учасникам справи в порядку ч.5 ст.242 ГПК України (в тому числі на відомі електронні адреси сторін).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.М.Скиба

Дата ухвалення рішення01.05.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110568686
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —925/576/23

Судовий наказ від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Рішення від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні