Ухвала
від 28.04.2023 по справі 334/3176/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 28.04.2023

Справа № 334/3176/23

Провадження № 2-н/334/600/23

УХВАЛА

про відмову у видачі судового наказу

28 квітня 2023 року м. Запоріжжя

Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі судді Бредіхіна Ю.Ю., розглянувши заяву об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Товариська 60» до ОСОБА_1 про видачу судового наказу щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги -

встановив:

26.04.2023 року заявник звернувся з заявою про видачу судового наказу з вимогою про стягнення з ОСОБА_1 (дата народження, РНОКПП невідомі), заборгованості за надані послуги з управління багатоквартирним будинком, в обґрунтування якої зазначив, що боржник є співвласником квартири за адресою АДРЕСА_1 та користувачем послуг, які надає заявник за вищевказаною адресою. За період часу з 01.05.2020 року по 31.03.2023 року ОСОБА_1 отримали послугу з утримання і ремонту багатоквартирного будинку на загальну суму 2766,60 грн.

Споживачем вартість наданих послуг не сплачена, а тому станом на квітень 2023 року сума заборгованості становить 2766,60 грн., інфляційні нарахування в сумі 887,10 грн. та 3 % річних від суми заборгованості 137,05 грн., а всього 3790,75 грн., яку заявник просить стягнути з ОСОБА_1 та витрати по сплаті судового збору у сумі 268,40 грн.

Вивчивши матеріали заяви та долучені до неї письмові докази, оцінивши їх у сукупності, суд дійшов до таких висновків.

Згідно ч. 1 ст. 160 ЦПК України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161цього Кодексу.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 161 ЦПК України, судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та 3-х відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості.

Згідно п. 1 ч. 1 ст.165ЦПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заява подана з порушеннями вимог статті 163 цього Кодексу.

Відповідно до статті 163ЦПК України в заяві про видачу судового наказу повинно бути зазначено: найменування суду, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника та боржника (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта заявника та боржника (для фізичних осіб - громадян України), а також офіційні електронні адреси та інші дані, якщо вони відомі заявнику, які ідентифікують боржника; ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) представника заявника, якщо заява подається представником, його місце проживання або місцезнаходження; вимоги заявника і обставини, на яких вони ґрунтуються; перелік доказів, якими заявник обґрунтовує обставини, на яких ґрунтуються його вимоги.

До заяви про видачу судового наказу додаються інші документи або їх копії, що підтверджують обставини, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Подана до суду заява не відповідає вимогам ст. 163 ЦПК України, оскільки заявником в її обґрунтування не надана інформація, яка ідентифікує боржника, а саме: повна дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи.

Відповідно до п. 2.2 розділу II Порядку обліку платників податків і зборів (затвердженогоНаказом МФУ від 09.12.2011 №1588, зареєстрованого Міністерством юстиції України від 29.12.2011 №1562/20300) податковими номерами є, зокрема, реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи, крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відповідну відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.

Для однозначної ідентифікації фізичної особи - платника податків у разі відсутності реєстраційного номеру облікової картки платника податків необхідно надати: прізвище, ім`я та по батькові, повну дату народження, місце народження (країна, область, район, населений пункт) та місце проживання.

До заяви про видачу судового наказу додається копія договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі, за яким пред`явлено вимоги про стягнення грошової заборгованості.

Виходячи зі змісту статей 161 та 163 ЦПК України, можлива лише за вимогами, які виникли на підставі договору, укладеного в письмовій (в тому числі електронній) формі. Договір до матеріалів заяви не долучено.

Відповідно до приписів статті 12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. Зазначений Закон набрав чинності 09.11.2017 року.

Заявником не надано копії відповідного договору, укладеного між сторонами. Вказана обставина унеможливлює видачу наказу заявнику, адже заявником не надано жодного належного доказу того, що саме особа, вказана боржником, є споживачами послуг чи в інший установлений законом спосіб має обов`язок сплачувати відповідні комунальні платежі.

Крім того, відповідно до інформаційної довідки №329540737 від 19.04.2023 року, яка надана заявником, боржник є власником 1/4 частини квартири АДРЕСА_2 (вид спільної власності: спільна часткова). Але заявник просить стягнути з боржника не 1/4 заборгованості пропорційно її частці, а усю. Будь-яких доказів того, що саме боржник зобов`язаний сплачувати відповідні внески (вартість наданих послуг з управління будинком) не пропорційно, а у повному обсязі суду не надано.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 167 ЦПК України, за результатами заяви про видачу судового наказу суд видає судовий наказ або постановляє ухвалу про відмову у видачі судового наказу.

Зазначені обставини свідчать про те, що існує підстава для відмови у видачі судового наказу, заява подана з порушенням вимог ст. 163 ЦПК України, таким чином відповідно до ст.165 ЦПК України у видачі судового наказу повинно бути відмовлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 ЦПК України, відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8, 9 частини першої статті 165 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

На підставівикладеного,керуючись ст.ст.163,165,166 ЦПК України,

ухвалив:

У видачі судового наказу за заявою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Товариська 60» до ОСОБА_1 про видачу судового наказу щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги відмовити.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч. 1 ст.166ЦПК України відмова у видачі судового наказу з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 165 ЦПК України, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою у наказному провадженні після усунення її недоліків.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Особа, без участі якої було постановлено ухвалу, має право подати апеляційну скаргу протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Суддя Ю.Ю. Бредіхін

Дата ухвалення рішення28.04.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110571895
СудочинствоЦивільне
Сутьвидачу судового наказу щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —334/3176/23

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Бредіхін Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні