Рішення
від 01.05.2023 по справі 599/777/23
ЗБОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 599/777/23

Номер провадження 2/599/270/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" травня 2023 р. Зборівський районний суд Тернопільської області в складі: головуючого судді Чорної В. Г. при секретарі Грицай О.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Зборові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Зборівської державної нотаріальної контори, Зборівського відділу Державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, третя особа: Залозецька селищна рада ТГ Тернопільського району Тернопільської області про скасування заборони на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В:

позивачОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Зборівської державної нотаріальної контори, Зборівського відділу Державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, третя особа: Залозецька селищна рада ТГ Тернопільського району Тернопільської області про скасування заборони на нерухоме майно. Позов обґрунтований тим, що11 вересня 2001 року придбав з прилюдних торгів житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами в АДРЕСА_1 .

25 грудня 2001 року державним нотаріусом Зборівської державної нотаріальної контори Тернопільської області у відповідності до наказу Міністерства юстиції України від 27 жовтня 1999 року № 68/5 «Про затвердження Тимчасового положення про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна», на підставі Акта про проведення прилюдних торгів, затвердженого відділом Державної виконавчої служби Зборівського районного управління юстиції 11 вересня 2001 року, видано Свідоцтво про придбання арештованого нерухомого майна з прилюдних торгів, за реєстровим № 1-1856.

16 січня 2002 року Зборівським районним бюро технічної інвентаризації Тернопільської області здійснено державну реєстрацію права власності на придбане нерухоме майно.

14 лютого 2012 року позивач отримав у власність земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) в АДРЕСА_1 площею 0,0820 га. із кадастровим номером 6122655300:02:003:0745 на підставі рішення сесії Залозецької селищної ради за № 57 від 28 квітня 2011 року та Державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯК №445019, виданий 14 лютого 2012 року Залозецькою селищною радою Тернопільського (Зборівського) району Тернопільської області.

Окрім цього, цією ж датою позивач отримав у власність земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Залозецької селищної ради площами: 0,0920 га. із кадастровим номером 6122655300:02:003:0746 на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серія ЯК № 445020; 0,1330 га. із кадастровим номером 6122655300:02:004:0035 на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серія ЯК № 445021. ОСОБА_1 , будучи власником нерухомого майна, звернувся до державного реєстратора Залозецької селищної ради із наміром внесення відомостей до Державного реєстру речових прав щодо переліченого вище майна, і в тому числі житлового будинку.

Після перевірки відомостей 10 січня 2023 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна позивач дізнався, що у Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна міститься обтяження: тип обтяження: заборона на нерухоме майно; реєстраційний номер обтяження: 5287268. Внаслідок існування такого обтяження на належне на праві власності позивачу майно він позбавлений можливості розпоряджатися своєю власністю.

Просить суд скасувати обтяження - заборону на нерухоме майно - житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , вилучивши запис про обтяження у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, зокрема: тип обтяження: заборона на нерухоме майно; реєстраційний номер обтяження: 5287268; зареєстровано: 12 липня 2007 року за № 5287268 реєстратором: Зборівська державна нотаріальна контора; підстава обтяження: повідомлення Зборівської державної нотаріальної контори б/н 20 лютого 1997 року ;об`єкт обтяження: будинок за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник позивача подала клопотання про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує .

Відповідачі подали клопотання про розгляд справи за їх відсутності, заперечень щодо задоволення позову не надали, при прийнятті рішення покладаються на думку суду.

Суд, в силу ч.3 ст.211 ЦПК України, вважає за можливе розглянути дану справу за відсутності сторін.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Згідно ч. 2 ст.30ЦПК України позови про зняття арешту з майна пред`являються за місцезнаходженням цього майна або основної його частини.

Відповідно до ч.5 ст.59Закону України«Про виконавчепровадження» встановлено, що у всіх інших випадках арешт може бути знятий за рішенням суду.

За приписами ч. 1 ст. 317 ЦК України, власникові належить права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Згідно ч.1 ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Правовідносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, регулюються Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (п. 1 ч. 1 ст. 2 Закону).

Пунктом 2 частини 1 статті 2 вказаного вище Закону визначено, що Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (далі - Державний реєстр прав) - єдина державна інформаційна система, що забезпечує обробку, збереження та надання відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження.

Державний реєстр прав складається з розділів, спеціального розділу, бази даних заяв та реєстраційних справ в електронній формі. Невід`ємною архівною складовою частиною Державного реєстру прав є Реєстр прав власності на нерухоме майно, Єдиний реєстр заборон відчуження об`єктів нерухомого майна та Державний реєстр іпотек, (ч. 1 ст. 13 Закону).

Порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затверджений Постановою КМУ № 1141 від 26 жовтня 2011 року, у п. 40 передбачає, що відомості невід`ємної архівної складової частини Державного реєстру прав використовуються державним реєстратором під час проведення державної реєстрації прав для встановлення наявності (відсутності) записів про державну реєстрацію прав, їх обтяжень, у тому числі з метою їх перенесення до Державного реєстру прав та погашення у випадках, передбачених цим Порядком.

Разом з тим, норми частини 5 статті 12 Закону встановлюють, що відомості про речові права, обтяження речових прав, що містяться в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна та Державному реєстрі іпотек, що є невід`ємною архівною складовою частиною Державного реєстру прав, використовуються як актуальні виключно в разі, якщо відомості про право власності на відповідне нерухоме майно, об`єкт незавершеного будівництва не внесені до Державного реєстру прав, а відомості про інші речові права, відмінні від права власності, та/або обтяження речових прав не внесені та не припинені в Державному реєстрі прав.

Таким чином, наявність заборони на нерухоме майно, за відсутності правових підстав для цього, порушує право приватної власності позивача, внаслідок чого він позбавлений змоги в повному об`ємі користуватися та розпоряджатися своїм майном на власний розсуд.

Судом встановлено, що на підставі свідоцтва про придбання арештованого нерухомого майна з прилюдних торгів від 25 грудня 2001 року, зареєстрованого за № 1-1856 ОСОБА_1 , який проживає в с. Ренів Зборівського району Тернопільської області належить право власності на майно, яке складається із житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що належало ОСОБА_2 , а.с. 6.

16 січня 2002 року Зборівським районним бюро технічної інвентаризації видано ОСОБА_1 реєстраційне посвідчення на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а. с. 7.

25 січня 2016 року виготовлено технічний паспорт на житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 а. с. (8-10)

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, індексний номер 319842956 від 10.01.2023 на об`єкт нерухомого майна, що за адресою: АДРЕСА_1 , у розділі Інформація з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна накладено обтяження типу: заборона на нерухоме майно, реєстраційний номер обтяження 5287268 , зареєстровано 12 липня 2007 року, реєстратором Зборівська державна нотаріальна контора, підстава обтяження: повідомлення Зборівської державної нотаріальної контори б/н 20 лютого 1997 року, об`єкт обтяження: будинок за адресою: АДРЕСА_1 ; власник: ОСОБА_2 , архівний запис, АДРЕСА_1 ; додаткові дані: перенесено архівний запис з Феміди за № 79800-41 від 20 лютого 1998 року.

Таким чином, оскільки позивач є власником майна, суд приходить до висновку, що будь-яких правових підстав для подальшої заборони відчуження нерухомого майна немає, а тому, з метою недопущення порушення майнових прав позивача, заборона відчуження на нерухоме майно підлягає скасуванню.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.10-13, 76-83, 133, 137, 139, 141, 233, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

позов ОСОБА_1 до Зборівської державної нотаріальної контори, Зборівського відділу Державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, третя особа: Залозецька селищна рада ТГ Тернопільського району Тернопільської області про скасування заборони на нерухоме майно- задовольнити.

Скасувати обтяження - заборону на нерухоме майно - житловий будинок з надвірними будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , вилучивши запис про обтяження у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, зокрема, тип обтяження: заборона на нерухоме майно; реєстраційний номер обтяження: 5287268; зареєстровано: 12 липня 2007 року за № 5287268 реєстратором: Зборівська державна нотаріальна контора; підстава обтяження: повідомлення Зборівської державної нотаріальної контори б/н 20 лютого 1997 року ;об`єкт обтяження: будинок за адресою: АДРЕСА_1 , згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, індексний номер 319842956 від 10.01.2023.

Рішення суду може бути оскаржене в загальному порядку до Тернопільського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду-якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Повний текст рішення складено 01 травня 2023 року.

Суддя Зборівського

районного суду Чорна В.Г.

СудЗборівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення01.05.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110573158
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них:

Судовий реєстр по справі —599/777/23

Рішення від 01.05.2023

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

Рішення від 01.05.2023

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні