Рішення
від 27.04.2023 по справі 371/456/23
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.04.2023 Єдиний унікальний № 371/456/23 провадження № 2-о/371/17/23

Миронівський районний суд Київської області

ЄУН 371/ 456/23

Провадження № 2-о/371/17/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 квітня 2023 року м. Миронівка

Миронівський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Поліщука А.С.,

при секретарі Овчаренко В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Миронівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Обухівському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про встановлення факту смерті в порядку статті 317 ЦПК України,

В С Т А Н О В И В :

До Миронівського районного суду Київської області 10 квітня 2023 року із вказаною заявою звернулася заявник ОСОБА_1 та просила встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки села Липовий Ріг Миронівського району Київської області на тимчасово окупованій території України, зокрема с. Чайкіно Сімферлопольського району Республіки Крим 02 жовтня 2021 року.

Заявлені вимоги обґрунтувала тими обставинами, що вона являється рідною онукою ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Липовий Ріг Миронівського району Київської області. ІНФОРМАЦІЯ_3 її бабуся ОСОБА_2 померла в с. Чайкіно Сімферопольського району Республіки Крим.

ОСОБА_2 була рідною матір`ю її батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Після смерті її батька у 2004 році, ОСОБА_2 виїхала на постійне місце проживання до своїх дітей в Республіку Крим, де проживала до своєї смерті. Факт поховання ОСОБА_2 підтверджується надгробним хрестом з табличкою « ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

На даний час отримати свідоцтво про смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану наразі не можливо, оскільки факт смерті мав місце на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, який може бути прийнято відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті.

На цей час село Чайкіно Сімферопольського району Республіки Крим розташоване на тимчасово окупованій території України, тому вказані документи про смерть є недійсними і не створюють правових наслідків.

Так заявник є рідною онукою ОСОБА_2 , тому являється такою особою, що наділена повноваженнями на звернення до суду із заявою про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території.

В судовому засіданні 14 квітня 2023 року заявник та представник заявника - адвокат Мильнікова О.М. підтримали заявлені вимоги.

27 квітня 2023 року від представника заявника - адвоката Мильнікової О.М. надійшла заява про закінчення розгляду справи у її відсутності.

Від представника заінтересованої особи надійшла заява про розгляд справи у відсутності їх представника.

Суд дослідивши надані документи і матеріали, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи, дійшов висновку, що заява підлягає частковому задоволенню, зважаючи на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Як встановлено судом заявник по справі є онукою померлої ОСОБА_2 .

Листом від 14 квітня 2023 року Миронівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Обухівському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) відмовив у реєстрації смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 26).

Відповідно до п. 1 Правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18 жовтня 2000 року № 52/5, державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

Указом Президента України від 14 листопада 2014 року № 875/2014 уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 листопада 2014 року «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях», яким зобов`язано КМУ вжити заходів щодо припинення на окремих територіях у районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях діяльності державних підприємств, установ та організацій, їх філій (відділень), представництв.

Згідно ч. ч. 2, 3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Пунктом 5 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України №52/5 від 18 жовтня 2000 року передбачено, що підставою для проведення державної реєстрації смерті є лікарське свідоцтво про смерть (форма №106/о), фельдшерська довідка про смерть (форма №106-1/о).

Згідно ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» № 2398-УІ від 01 липня 2010 року, державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи з певний час або про оголошення її померлою. Державна реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі встановлення у судовому порядку факту смерті. Державна реєстрація смерті проводиться за заявою родичів померлого.

Як вбачається із матеріалів справи, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 на території с. Чайкино, Сімферопольського району, Республіки Крим (а. с. 10).

При цьому суд зазначає, що 15 квітня 2014 року Верховна Рада України визначила території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як тимчасово окупованої (Закон України від 15 квітня 2014 року №1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Датою окупації, згідно з частиною 2 статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» визначено 20 лютого 2014 року.

Відповідно до ст. 1 та п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку на поширюється дія Конституції та законів України, і такою визначається, зокрема сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севестополя, внутрішні води України цих територій.

Вказаний Закон визначає статус території України, тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії Російської Федерації, встановлює особливий правовий режим на цій території, визначає особливості діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій в умовах цього режиму, додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб.

Тобто, де померла ОСОБА_2 на даний час є тимчасово окупованою

У зв`язку із неможливістю виконання повноважень відділами державної реєстрації актів цивільного стану Сімферопольського району Республіки Крим в районі окупації їх повноваження здійснюють відділи державної реєстрації актів цивільного стану за межами цих територій. Кожен громадянин України, який переселився з району проведення антитерористичної операції, має право звернутися до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану на його вибір для вирішення питань, що входять до їх компетенції.

При цьому, бланки суворої звітності, в тому числі документи про державну реєстрацію актів цивільного стану, які були видані на цих територіях після 01 грудня 2014 року не є документами територіальних органів Міністерства юстиції України.

Будучи допитаними в судовому засіданні в якості свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 пояснили, що заявник являється онукою померлої ОСОБА_2 . Після смерті батька заявника ОСОБА_2 забрала до себе рідна сестра до Криму, де там і вона померла.

Таким чином, отримання у цих органів документів про смерть ОСОБА_2 не створює для заявника юридичних наслідків, а саме вона не зможе здійснити державну реєстрацію смерті свого чоловіка та отримати свідоцтво про смерть встановленого зразка.

Таким чином, оскільки ОСОБА_2 померла на тимчасово окупованій, а встановлення факту необхідно для реєстрації смерті, в інший спосіб такий факт не може бути встановлений, а тому заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» ст. ст. 10, 11, 15, 175, 247, 293, 315, 317, 299, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

1.Заяву задовольнити.

2.Встановити факт смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки села Липовий Ріг Миронівського району Київської області на тимчасово окупованій території України с. Чайкіно Сімферопольського району Республіки Крим.

3.Відповідно до ст. 430 ЦПК України допустити негайне виконання рішення.

4.На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення - протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

5.Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя підпис А.С. Поліщук

Згідно з оригіналом

Суддя А.С. Поліщук

Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110575931
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —371/456/23

Рішення від 27.04.2023

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні