Ухвала
від 01.05.2023 по справі 480/3851/23
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

01 травня 2023 року Справа № 480/3851/23

Cуддя Сумського окружного адміністративного суду Осіпова О.О., розглянувши матеріали адміністративного позову Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Андріяшівської та Хмелівської сільських рад Роменського району Сумської області до Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області про визнання протиправним та скасування висновку,

В С Т А Н О В И В:

До Сумського окружного адміністративного суду звернувся Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Андріяшівської та Хмелівської сільських рад Роменського району Сумської області з адміністративним позовом до Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області в якій просить:

- визнати протиправним та скасувати висновок про результати моніторингу Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Андріяшівської та Хмелівської сільських рад Роменської району Сумської області предмет закупівлі за ДК 021:2015 - 38430000-8 Детектори та аналізатори номер оголошення про проведення процедури закупівлі: UА-2023-03- 22-009537-а від 22.03.2023 р за процедурою відкритих торгів з особливостями Управління Північно-східного офісу Дердаудитслужби у Сумській області, який було оприлюднено на веб-порталі Уповноваженого органу 18.04.2023 року.

За приписами пункту 6 ч. 1 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі по тексту - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1, 2 статті 43 КАС України, здатність мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Відповідно до ч. 1 ст. 55 КАС України сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно з ч. 3 ст. 55 КАС України юридична особа, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Аналіз наведених положень КАС України дає підстави вважати, що повноваження особи, як керівника юридичної особи, діяти від її імені, у тому числі підписувати позовні заяви, брати участь у справі, мають бути передбачені безпосередньо у законі або ж підтверджуватись статутом, положенням тощо.

В ухвалах Верховного Суду в адміністративних справах №820/4389/17 від 02.05.2018, №822/2974/17 викладена правова позиція, згідно з якою звернення до суду передбачає, зокрема, надання суду належних доказів дійсної волі учасника справи, на уповноваження певної особи на представництво. Такі докази повинні виключати будь-які сумніви стосовно справжності та чинності такого уповноваження на момент вчинення певної процесуальної дії (докази повинні бути надані в оригіналі або у формі копії, якісно оформленої особою, що є учасником справи), а також стосовно охоплення такої дії дійсним колом повноважень, делегованих представнику. Представник повинен демонструвати повагу до суду, доводячи наявність повноважень на представництво.

Судом встановлено, що позовну заяву підписано в.о. головного лікаря Комунального некомерційного підприємства "Центру первинної медико-санітарної допомоги" Андріяшівської та Хмелівської сільських рад Роменського району Сумської області - Галиною Козаченко. Представник позивача до матеріалів справи надав наказ № 42-од від 10.03.2023р., в якому зазначено, що право першого підпису чеків, платіжних, розрахункових та інших розпорядчих документів надано заступнику головного лікаря з медичного обслугування населення Козаченко Г.І.

При цьому, у наказі № 42-од від 10.03.2023р. не вказано повноважень Козаченко Г. на подання та підписання позовів до суду.

Крім того, як вбачається з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, який містить перелік осіб, які мають право на вчинення дій від імені позивача без довіреності, у тому числі подавати позови до суду, Козаченко Г.І. повноваження на підписання позовних заяв не надані (відсутня в даному переліку).

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позов підписано особою, право якої на вчинення таких дій від імені КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Андряшівської та Хмелівської сільських рад Роменського району Сумської області не підтверджено у встановленому законом порядку.

Згідно з п. 3 ч. 4 ст. 169 КАС України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

На підставі наведеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для повернення позовної заяви позивачеві у зв`язку з тим, що позов підписано особою, яка не підтвердила належним чином свої повноваження щодо підписання даної позовної заяви.

Разом з тим, ч. 8 ст. 169 КАС України передбачено, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Керуючись ст.ст. 169, 248, 256, 293-295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Андріяшівської та Хмелівської сільських рад Роменського району Сумської області до Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Сумській області про визнання протиправним та скасування висновку і додані до неї документи - повернути позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду в п`ятнадцятиденний строк з дня складання ухвали.

Суддя О.О. Осіпова

Дата ухвалення рішення01.05.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110581829
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування висновку

Судовий реєстр по справі —480/3851/23

Ухвала від 01.05.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні