Ухвала
від 28.04.2023 по справі 127/12196/23
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/12196/23

Провадження №1-кс/127/4780/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 квітня 2023 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю дізнавача ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого дізнавача сектору дізнання відділення поліції №1 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про проведення огляду, -

ВСТАНОВИВ:

Старший дізнавач сектору дізнання відділення поліції №1 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про проведення огляду усіх приміщень будь-якої форми власності, які орендуються чи перебувають у використанні чи належать на праві приватної власності ТОВ «Бізнес Юа Груп», ТОВ «Вінницьке СКТБ ОПК» та ТОВ «С-МОЛЛ», мотивуючи свої вимоги тим, що проводиться досудове розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022020000000605 від 02.12.2022 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.188-1 КК України.

У ході досудового розслідування, задокументовано факт порушення користування електричною енергією непобутовими споживачами ТОВ «Бізнес Юа Груп» (код ЄДРПОУ 43135934) та ТОВ «Вінницьке СКТБ ОПК» (код ЄДРПОУ 00243872), за адресою місцезнаходження торговельно - розважального центру «S-Mall»: м. Вінниця, проспект Юності, буд. 18.

Зокрема, 02.12.2022 у ході проведення слідчих дій на території підстанції №657 (належить ТОВ «Бізнес Юа Груп», заживлює ТРЦ «S-Mall», особовий рахунок№ НОМЕР_1 ,дозволена доспоживання потужність понад1,15МВт) зафіксовано відсутність пломб оператора системи розподілу АТ «Вінницяобленерго» на дверях двох шаф обліку та коробках випробовувальних КІП 5/25 вторинних кіл обліку, чим порушено п.п. 8 п. 5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затвердженого Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (споживач електричноїенергії зобов`язаний забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування). За наявною інформацією, відсутність вказаних пломб дозволяє здійснювати без облікове споживання електричної енергії через втручання в роботу випробувальної колодки, що призводить до ненадходження електроенергії на комерційний вузол обліку в обсязі від 33 до 100 % (в залежності від кількості відключених фазних проводів).

У ході досудового розслідування розглядається одна із версій щодо можливої причетності працівників АТ «Вінницяобленерго» до організації протиправних схем без облікового споживання електричної енергії на території Вінницької області за отримання неправомірної вигоди за вказані оборудки. У зв`язку з чим виникла необхідність в проведені огляду всіх лічильників, які підключені від підстанції №657 (належить ТОВ «Бізнес Юа Груп», заживлює ТРЦ «S-Mall», особовий рахунок № НОМЕР_1 , та фіксації поточних показань усіх без виключення електрооблікових приладів. Так як дана інформація має доказове значення для притягнення винних осіб до відповідальності і містить відомості про обставини вчинення правопорушення.

На електронних лічильниках, а саме на індикаторах-дисплеях (цифровому або механічному індикаторі де відображено кількість спожитих кВтгод), які розміщені по периметру ТРЦ «S-mall», що за адресою м. Вінниця прос. Юності 18, містяться інформація, про спожиту електроенергію і дана інформація має значення для підтвердження або спростування факту викрадення електроенергії, до якої можливо причетна група невстановлених осіб. Дану інформацію неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

В той же час наявні достатні підстави вважати, що інформація, яка міститься на електронних лічильниках, має доказове значення для становлення фактичних обставин кримінального правопорушення, може бути змінена (спотворена) або видалена, а також доступ до такої інформації може бути заборонений особами, які орендують чи здають в суборенду приміщення, які знаходяться у ТРЦ «S-mall», що за адресою м. Вінниця прос. Юності 18, власником якого є ТОВ «Бізнес ЮА Груп», ТОВ «Вінницьке СКТБ ОПК», а також ТОВ «С-МОЛЛ».

Враховуючи викладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме виявлення усіх наявних приладів енергоблоку (лічильників) та фіксації поточних показань усіх без виключення електрооблікових приладів, виникла необхідність у проведенні огляду шляхом проникнення до усіх приміщень будь-якої форми власності (торгових, складських, підсобних, підвальних, господарських), які орендуються чи перебувають у використанні чи належать на праві приватної власності ТОВ «Бізнес ЮА Груп», ТОВ «Вінницьке СКТБ ОПК», а також ТОВ «С-МОЛЛ» за адресою: проспект Юності буд. 18 м. Вінниця. Проведення даної слідчої дії, надасть змогу встановити об`єми наданої та об`єми фактично спожитої електроенергії ТРЦ «S-Moll», що у свою чергу стане доказом вчинення кримінального правопорушення та притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності. Приймаючи до уваги, достатні підстави вважати, що вище вказана інформація, яка міститься на електронних лічильниках, може знаходитись у зазначеному в клопотанні приміщенні, просив клопотання задовольнити.

В судовому засіданні дізнавач вимоги клопотання підтримав за обставин, викладених у ньому.

Суд, заслухавши пояснення дізнавача, дослідивши матеріали клопотання дізнавача, матеріали кримінального провадження, дійшов висновку, що клопотання є недоведеним, а тому не підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий,прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

В ч. 2 ст. 237 КПК України зазначено, що огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами КПК України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно зч.5ст.237КПК Українислідчий суддявідмовляє узадоволенні клопотанняпро обшук,якщо прокурор,слідчий недоведе наявністьдостатніх підставвважати,що: буловчинено кримінальнеправопорушення; відшукуваніречі ідокументи маютьзначення длядосудового розслідування; відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; відшукуваніречі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Приймаючи доуваги викладене,та зважаючина те,що уклопотанні тадодатках донього відсутніналежні доказищодо необхідностіпроведення огляду усіх приміщень будь-якої форми власності, які орендуються чи перебувають у використанні чи належать на праві приватної власності ТОВ «Бізнес Юа Груп», ТОВ «Вінницьке СКТБ ОПК» та ТОВ «С-МОЛЛ», крім того, ухвалою Вінницького міського суду від 24.04.2023 року дізнавачеві відмовлено у наданні дозволу на проведення огляду за адресою: проспект Юності буд. 18 м. Вінниця, тому клопотання дізнавача є необґрунтованим, повторним, суд вважає, що немає підстав, передбачених для надання дозволу на проведення огляду.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 235, 237, 395 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання старшого дізнавача сектору дізнання відділення поліції №1 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про проведення огляду усіх приміщень будь-якої форми власності (торгових, складських, підсобних, господарських), які орендуються чи перебувають у використанні чи належать на праві приватної власності ТОВ «Бізнес Юа Груп» (код ЄДРПОУ 43135934), ТОВ «Вінницьке СКТБ ОПК» (код ЄДРПОУ 00243872) та ТОВ «С-МОЛЛ» (код ЄДРПОУ 44012539, м. Вінниця) за адресою: проспект Юності буд. 18 м. Вінниця відмовити.

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення28.04.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110594483
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду

Судовий реєстр по справі —127/12196/23

Ухвала від 28.04.2023

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні