Рішення
від 03.05.2023 по справі 513/371/23
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/371/23

Провадження № 2-о/513/27/23

Саратський районний суд Одеської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 травня 2023 року Саратський районний суд Одеської області у складі: головуючого судді Бучацької А.І., за участю: секретаря судового засідання Златіної О.І., представника заявника адвоката Вельчевої Н.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в смт Сарата Одеської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 в особі його представника адвоката Вельчевої Наталі Михайлівни, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В:

у березні 2023 року адвокат Вельчева Н.М. звернулась до суду з заявою, в якій просить встановити юридичний факт, а саме, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Заяву обґрунтувала тим, що після смерті баби оформити спадщину заявник позбавлений можливості через необхідність встановлення факту родинних відносин із спадкодавцем.

Ухвалою Саратського районного суду від 21 березня 2023 року заяву ОСОБА_1 в особі представника адвоката Вельчевої Н.М. прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, витребувано у приватного нотаріуса Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулакова І.І. копію спадкової справи щодо майна ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , задоволено заяву представника заявника про виклик свідків (а.с. 24).

Ухвалою суду від 18 квітня 2023 року до участі у справі було залучено ОСОБА_4 як заінтересовану особу, розгляд справи було відкладено для виклику заінтересованої особи (а.с. 56).

Представник заявника адвокат Вельчева Н.М. у судовому засіданні заяву підтримала, просила її задовольнити.

Заінтересовані особи ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , належним чином повідомлені про розгляд справи, до суду не з`явились. Заінтересована особа ОСОБА_2 надала заяву про розгляд справи за її відсутності, зазначила, що не заперечує проти задоволення заяви, підтверджує факт родинних відносин між заявником ОСОБА_1 та ОСОБА_3 (а.с.47). Заінтересована особа ОСОБА_4 надав заяву про розгляд справи за його відсутності. Повідомив, що не заперечує проти задоволення заяви, спадщину, яка відкрилася ІНФОРМАЦІЯ_4 після смерті ОСОБА_3 не прийняв та приймати не буде (а.с.58).

Представник Саратського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), належним чином повідомлений про день, час та місце судового розгляду, до суду не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності (а.с. 51).

Заслухавши представника заявника, допитавши свідків ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , дослідивши та оцінивши докази, суд приходить до висновку про задоволення заяви з наступних підстав.

Частиною 7 ст.19 ЦПК України визначено, що окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Частини 1 та пункт 5 частини 2 ст.293 ЦПК України встановлюють, що окреме провадження - це вид не позовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з пунктом 1 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно правової позиції, яка викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 08.11.2019 року у справі № 161/853/19, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов:

факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них має залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, при цьому має бути з`ясована мета його встановлення;

встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право. Якщо під час розгляду справи про встановлення факту заінтересованими особами буде заявлений спір про право або суд сам дійде висновку, що у цій справі встановлення факту пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює цим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах;

заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. Для цього заявник разом із заявою про встановлення факту подає докази на підтвердження того, що до її пред`явлення він звертався до відповідних організацій за одержанням документа, який посвідчував би такий факт, але йому в цьому було відмовлено із зазначенням причин відмови (відсутність архіву, відсутність запису в актах цивільного стану тощо).

Відповідно до ч.1 ст. 22 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" від 01 липня 2010 року № 2398-VI внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

Пунктом 2.13 Розділу ІІ Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджені наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 № 96/5 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 № 55/18793, встановлений перелік підстав для внесення змін в актові записи цивільного стану.

Листом Саратського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 23 лютого 2023 року за № 14/24.6-118, заявнику відмовлено у внесенні змін до актового запису № 18 від 12.01.2022 року про смерть ОСОБА_3 (а.с. 15).

Як видно з фотокопії паспорту НОМЕР_1 , виданого 03 січня 2001 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, прізвище, ім`я та по батькові заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.5-6).

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого Михайлівською сільською радою Саратського району Одеської області 18 липня 1984 року (складеного російською мовою), ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в с. Долинка Саратського району Одеської області, його батьками зазначені " ОСОБА_7 " та " ОСОБА_8 " (а.с. 7).

Як встановлено з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого с. Башкалія Чимишлійського району МССР 02 березня 1963 року (складеного російською мовою) батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , є " ОСОБА_9 " та " ОСОБА_10 " (а.с. 8).

26 лютого 2015 року ОСОБА_3 , що народилась ІНФОРМАЦІЯ_7 , склала заповіт, посвідчений головою виконавчого комітету Долинської сільської ради Саратського району Одеської області, реєстровий № 2, яким спадкоємцем належної їй земельної ділянки площею 1,946 га, розташованої на території Долинської сільської ради Саратського району Одеської області, масив № НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , кадастровий номер № 1 - 5124580800:01:001:0169, № 2 - 5124580800:01:001:0900, призначила ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 (а.с. 40).

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_6 , виданого 12 січня 2022 року Саратським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 9).

З копії державного акту на право власності на земельну ділянку серії ОД № 001088, виданого на підставі розпорядження Саратської районної державної адміністрації від 11 березня 2004 року № 189/А-2004, вбачається, що ОСОБА_3 на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 0,50 га, кадастровий номер 5124580800:01:001:1087 (а.с. 10).

Довідка Михайлівського старостинського округу Саратської селищної ради Білгород-Дністровського району Одеської області № 20 від 16.02.2023 року підтверджує, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , на день своєї смерті, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_2 , була зареєстрована та проживала за адресою: АДРЕСА_1 . На момент смерті разом з нею за цією адресою проживали та вели спільне господарство: дочка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , та зять ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_11 (а.с. 14).

З копії спадкової справи вбачається, що 16 лютого 2022 року ОСОБА_1 подав нотаріусу заяву про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті баби ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 . 16 лютого 2022 року приватним нотаріусом Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулаковим І.І. заведена спадкова справа. Крім того, 16 лютого 2022 року спадкоємець за законом першої черги ОСОБА_2 відмовилась від належної їй спадщини на користь онука померлої ОСОБА_1 . Свідоцтва про право на спадщину не видавались (а.с. 30-46).

Постановою приватного нотаріуса Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Сулакова І.І. від 15 лютого 2023 року заявнику відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, що належало ОСОБА_3 через розбіжності у прізвищах заявника та спадкодавця (а.с. 13).

У судовому засіданні свідок ОСОБА_5 пояснила, що вона була Долинським сільським головою Саратського району Одеської області. В 2015 році вона посвідчувала заповіт ОСОБА_3 . Їй відомо, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , була бабою заявника ОСОБА_1 .

Свідок ОСОБА_6 підтвердила, що їй достеменно відомо, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , була бабою заявника ОСОБА_1 .

Досліджені судом докази підтверджують, що ОСОБА_3 є бабою ОСОБА_1 , який не має іншої можливості одержати документ, що посвідчує цей факт; чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення. Встановлення факту родинних відносин необхідно заявнику для оформлення спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_3 .

У зв`язку з чим, заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2-13, 19, 315, 319, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

заяву задовольнити. Встановити юридичний факт, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 03 січня 2001 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, РНОКПП НОМЕР_7 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Представник заявника: адвокат Вельчева Наталя Михайлівна, РНОКПП НОМЕР_8 , свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 004529 від 27 серпня 2021 року, видане Радою адвокатів Одеської області, АДРЕСА_3 .

Заінтересована особа: Саратський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білгород-Дністровському районі Одеської області Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), 68200, смт. Сарата, вул. Чкалова, буд. 2, Білгород-Дністровського району Одеської області, ЄДРПОУ 23212331.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , паспорт НОМЕР_9 , виданий Саратським РВ УМВС України в Одеській області 09 грудня 1996 року, РНОКПП НОМЕР_10 , проживає за адресою: 68253, с. Долинка, Білгород-Дністровського району Одеської області.

Заінтересована особа: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , паспорт НОМЕР_11 , виданий 04 серпня 2004 року Саратським РВ УМВС України в Одеській області, РНОКПП НОМЕР_12 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 .

Суддя А. І. Бучацька

Дата ухвалення рішення03.05.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110597154
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —513/371/23

Рішення від 03.05.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні