Рішення
від 27.04.2023 по справі 385/501/23
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 385/501/23

Провадження № 2/385/232/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

27.04.2023 року м. Гайворон

Гайворонський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді Венгрина М.В.,

секретаря судового засідання Шевченко Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження в залі суду в м. Гайворон цивільну справу за позовною заявою Комунального підприємства "Гайворонський комунальник" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг,

ВСТАНОВИВ:

стислий виклад позиції сторін

позиція позивача

Позивач просить стягнути з відповідачки на свою користь суму заборгованості за оплату послуг з централізованого водопостачання у розмірі 11399,65 грн, суму заборгованості за оплату послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у розмірі 1681,62 грн, суму заборгованості за оплату послуг з вивезення твердих побутових відходів у розмірі 190,00 грн та витрати за сплату судового збору .

В обґрунтування своїх вимог позивач покликається на те, що між Комунальним підприємством «Гайворонський комунальник» і ОСОБА_1 було укладено договір на подачу води з комунального водопроводу та приймання стічних вод до комунальної каналізації, особовий рахунок за договором № 2131 за умовами якого КП «Гайворонський комунальник» зобов`язалося надавати споживачеві послуги з централізованого водопостачання, а споживач зобов`язався своєчасно здійснювати оплату за споживання і користування цими послугами на умовах даного договору. Даний договір є невід`ємною частиною до розрахункової книжки, яку отримує споживач безпосередньо при відкритті особового рахунку, тим самим автоматично погоджується з умовами договору.

Відповідач не виконувала зобов`язання відповідним чином і не здійснювала оплату наданих йому житлово-комунальних послуг, а тому станом на 1 березня 2023 утворилась заборгованість у розмірі 11399,65 грн. за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

Також відповідач проживає за адресою АДРЕСА_1 та згідно договору № 680 від 05.04.2016 споживав надані послуги, що надавались комунальним підприємством «Гайворонський комунальник», а саме послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, не сплачуючи за такі, у зв`язку з чим утворилась заборгованість в розмірі 1681,62 грн.

Також між Комунальним підприємством «Гайворонський комунальник» і ОСОБА_1 було укладенодоговір нанадання послугз вивезеннятвердих побутовихвідходів тавідкрито,особовий рахунок№ НОМЕР_1 за умовамиякого КП«Гайворонський комунальник»зобов`язалосянадавати споживачевіпослуги з надання послуг з вивезення твердих побутових відходів.

Відповідачка за надані послуги з вивезення твердих побутових відходів вчасно не сплачувала, чим спричинила накопичення заборгованості у сумі 190 грн.

Просить суд стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Гайворонський комунальник» суму заборгованості за оплату послуг з централізованого водопостачання у розмірі 11399,65 грн., суму заборгованості за оплату послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у розмірі 1681,62 грн., суму заборгованості за оплату послуг з вивезення твердих побутових відходів у розмірі 190 грн. та судовий збір у розмірі 2684 грн.

Представник позивача Князева М. І. подала заяву про проведення розгляду справи за її відсутності, позовні вимоги підтримала та не заперечує проти заочного розгляду справи, в судове засідання не з`явилась.

позиція відповідача

Відповідачка в судове засідання не з`явилась, правом подання відзиву не скористалась.

При цьому вона повідомлялась про дату, час та місце проведення судового засідання, шляхом скерування за зареєстрованим місцем проживання рекомендованого повідомлення, яке повернуто з причини відсутності адресата за вказаною адресою. Зважаючи на положенням ч. 3, 7 та 8 ст. 121 ЦПК України повістка вважається врученою, а відповідач повідомленою про розгляд справи.

У зв`язку з неявкою сторін в судове засідання фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

заяви та клопотання сторін, процесуальні дії та рішення у справі

Ухвалою від 29.03.2023 відкрито провадження у справі, справу призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

27.04.2023 від представника позивача надійшла заява про розгляд справи за її відсутності та підтримання позову.

27.04.2023 судом проведено розгляд справи по суті за відсутності сторін на підставі наявних в суду матеріалів.

Відповідно до ч. 3 ст.211ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Представник позивача заявила клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Відповідачка у судове засідання не з`явилась, про дату, час і місце судового засідання повідомлявся в установленому законом порядку.

Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин (ч. 3 ст. 131 ЦПК України).

Згідно ч. 1 ст.44ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Відповідно до ч. 2 ст.191ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відповідачка не використала наданого законом права на безпосередню участь у судовому засіданні, та не з`явилась у судове засідання без повідомлення причин, заяв про відкладення судового засідання, чи розгляд справи за її відсутності до суду не надходило. Відповідачкою не надано суду жодного доказу, який би мав істотне значення для вирішення справи по суті, чи спростування доводів позивача.

Беручи до уваги ч. 1 ст.6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод Ради Європи від 4 листопада 1950 року, що набрала чинності для України 11.09.1997 року, яка передбачає право кожного на розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, також беручи до уваги те, що відповідачка обґрунтованих клопотань про відкладення судового засідання, суду не надала, в силу положень ст. 223 ч. 1 ЦПК України, суд вважає за доцільне продовжити судовий розгляд за відсутності відповідача.

Верховний Суд України, узагальнюючи судову практику, також вказав, що інститут заочного провадження відповідає положенням та спрямований на реалізацію Рекомендації № R (84) 5 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам стосовно принципів цивільного судочинства, що направлені на вдосконалення судової системи. Для досягнення цієї мети необхідно забезпечити доступ сторін до спрощених і більш оперативних форм судочинства та захистити їх від зловживань та затримок, зокрема, надавши суду повноваження здійснювати судочинства більш ефективно.

Враховуючи, що в справі є достатні дані про права і взаємовідносини сторін, відповідач належним чином повідомлявся про місце і час судового засідання, суд розглядає справу у відсутності відповідача та згідно ч. 3 ст.223ЦПК України постановляє заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, з`ясувавши обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, всебічно, повно, об`єктивно та безпосередньо дослідивши наявні у справі докази, надавши оцінку кожному доказу окремо та зібраним у справі доказам в цілому, доходить висновку, що позов підлягає до задоволення виходячи з такого.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України, до суду може звернутись кожна особа за захистом своїх порушених прав, а також інтересах інших осіб у випадках встановлених законом.

За вимогами ст. ст. 12, 81ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ч. 1 ст.13ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

Відповідно до ч. 1 ст. 1 ЦК України, цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.

За змістом статей 626, 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно з ч. 1 ст. 627 ЦК України, відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно зі ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з ч. 1 ст. 634 ЦК України, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до частини 1 статті 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

За змістом ст. 162 ЖК України, плата за комунальні послуги береться за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін. Плата за комунальні послуги має вноситись своєчасно.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 7 та ч. 1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами. Споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Частиною 1 статті 12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах, проте відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 цього Закону споживач має право, зокрема, одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів. Такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини другої статті 7 цього Закону обов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», з пропозицією про укладання договору про надання комунальних послуг або про внесення змін до нього (крім індивідуальних договорів, укладених відповідно до частини п`ятої цієї статті) може звернутися будь-яка сторона, надавши письмово другій стороні проект відповідного договору (змін до нього), складений згідно з типовим договором.

Якщо споживач (інша особа, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача), який отримав проект договору (змін до нього) від виконавця комунальної послуги, не повідомив протягом 30 днів про свою відмову від укладання договору (внесення змін) та не надав своїх заперечень або протоколу розбіжностей до нього, а вчинив дії, які засвідчують його волю до отримання (продовження отримання) відповідної комунальної послуги від цього виконавця (у тому числі здійснив оплату наданих послуг), договір (зміни до нього) вважається укладеним у редакції, запропонованій виконавцем комунальної послуги, якщо інше не передбачено цим Законом.

Про наявність обов`язку споживача оплатити житлово-комунальні послуги, якщо він фактично користувався ними при відсутності підписаного договору про надання таких послуг, неодноразово зазначалось у правових позиціях сформованих у постановах ВСУ від 26.04.2016 року у справі № 6-2951цс15 та у постанові ВС від 06.11.2019 у справі № 642/2858/16, постанові ВП ВС від 07.08.2020 в справі № 712/8916/17.

фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини, мотивована оцінка кожного аргументу, наведеного учасниками справи, щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову

Згідно витягу з Статуту Комунального підприємства «Гайворонський комунальник», затвердженого рішенням Гайворонської міської ради від 15.02.2018 № 956, предметом діяльності підприємства є, зокрема: 3.2.1. виконання функцій замовника та виконавця житлово-комунальних послуг; 3.2.2. укладення договорів на обслуговування житлово-комунальними послугами споживачів з виконавцями послуг, контроль за якістю послуг і виконання умов договорів; 3.2.5. управління, методичне керівництво і контроль за: відпуск питної та технічної води, пропуск та очищення стоків; виробництво води, добування її підземних джерел та водопостачання її по водомережі та іншим способом до споживачів міста; водовідведення та забезпечення нормального проходження стоків по каналізаційним мережам та спорудам; надання інших послуг юридичним та фізичним особам з водопостачання та водовідведення, роботи каналізаційних систем (а.с. 12-14).

Рішенням виконавчогокомітету Гайворонськоїміської ради№ 147від 18.09.2014.норми споживанняпитної водидля населеннящо проживаєу житловихбудинках обладнанихканалізацією становить4куб.м.на 1особу намісяць наводопостачання таводовідведення;рішенням виконавчогокомітету Гайворонськоїміської ради№ 17від 30.01.2020норми споживанняпитної водидля населеннящо проживаєу житловихбудинках обладнанихканалізацією становить3.6куб.м.на 1особу намісяць наводопостачання таводовідведення;рішенням виконавчогокомітету Гайворонськоїміської ради№ 102від 26.09.2017встановлено тарифина послугиводопостачання длянаселення за1м3. 14.43грн таводовідведення за 1м.3 18,75грн.(а.с.29-30); рішенням виконавчогокомітету Гайворонськоїміської ради №6від 08.01.2019встановлено тарифина послугиводопостачання длянаселення за1м3. 20.00грн.та водовідведення за1м.3 21,75грн.(а.с.31-32); рішенням виконавчого комітету Гайворонської міської ради № 159 від 10.12.2019 встановлено з 01.01.2020 по 31.05.2020 тариф на централізоване водопостачання за 1 м3. 29,71 грн. та водовідведення за 1 м.3 30,82 грн. та з 01.06.2020 тариф на централізоване водопостачання за 1 м3. 33,48 грн. та водовідведення за 1 м.3 34,94 грн. (а.с. 33-34); рішенням виконавчого комітету Гайворонської міської ради № 176 від 31 серпня 2021 року тариф на водопостачання для населення з 01 січня 2022 року складає 35 грн. за 1 м3, водовідведення - 36,50 грн. за 1 м3 (а.с. 35-36).

Між Комунальним підприємством «Гайворонський комунальник» і ОСОБА_1 було укладено договір на подачу води з комунального водопроводу та приймання стічних вод до комунальної каналізації, особовий рахунок № НОМЕР_2 за договором, за умовами якого КП «Гайворонський комунальник» зобов`язалося надавати споживачеві послуги з централізованого водопостачання, а споживач зобов`язався своєчасно здійснювати оплату за споживання і користування цими послугами на умовах даного договору, що не заперечується сторонами. Даний договір є невід`ємною частиною до розрахункової книжки, яку отримує споживач безпосередньо при відкритті особового рахунку, тим самим автоматично погоджується з умовами договору (а.с. 18-20).

Відповідно до п 4. Правил користування розрахунковою книжкою відповідач зобов`язаний оплачувати послуги по водопостачанню та водовідведенню за кожний поточний місяць не пізніше 25-го числа місяця з пред`явленням в касу банку розрахункової книжки.

Відповідачка не виконувала зобов`язання відповідним чином і не здійснювала оплату наданих їй житлово-комунальних послуг, а тому станом на 01 березня 2023 року утворилась заборгованість у розмірі 11399,65 грн. за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, про що свідчать довідка № 13 від 21.03.2023 щодо розміру заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, витяги із особового рахунку № НОМЕР_2 відповідача за 2019, 2020, 2021, 2022 та 2 місяці 2023 роки та звіт по карті № 2131 (а.с. 15, 21-25).

Також відповідачка споживає послуги, що надаються позивачем по утриманню будинку та прибудинкових території. Між позивачем та відповідачем було укладено договір № 680 за особовим рахунком № НОМЕР_3 за адресою АДРЕСА_2 , про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, заборгованість відповідача за яким складає 1681,62 грн станом на 01.03.2023.

Відповідно до додатку №1 договору № 680 про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, вартість надання послуг становить 0.85 грн. за кв.м. (а.с. 41).

Відповідачка фактично проживає за адресою АДРЕСА_2 , та споживала надані послуги, що надавались комунальним підприємством «Гайворонський комунальник», а саме послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Згідно копії витягу з особового рахунку ОСОБА_1 від 21.03.2023, за особовим рахунком № НОМЕР_4 за адресою АДРЕСА_2 , за період з 01.05.2019 по 01.03.2023 рахується заборгованість за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у сумі 1681,62 грн. (а.с. 43-45), що також підтверджується довідкою № 15 від 21.03.2023.

Згідно договору публічної оферти про надання послуг з поводженням з побутовими відходами на території Гайворонської міської ради від 01.06.2022 який являється договором між позивачем та відповідачем про надання послуг з вивезення твердих побутових відходів (а.с. 48-51).

Згідно копії рішення Гайворонської міської ради № 289 від 20 грудня 2021 року затверджено виконавця на послуги з вивезення твердих побутових відходів комунальне підприємство «Гайворонський комунальник» (а.с. 46)

Згідно копії рішення Гайворонської міської ради № 6 від 08 січня 2019 року затверджено тариф на послуги з вивезення твердих побутових відходів, вартість надання послуг для населення з одної особи становить 20 грн. (а.с. 31-32).

Згідно копії рішення Гайворонської міської ради № 226 від 29 листопада 2022 року затверджено тариф на послуги з вивезення твердих побутових відходів, вартість надання послуг для населення з одної особи становить 35 грн. (а.с. 52-53).

Згідно п. 7.4 Договору Відповідачка зобов`язувалась оплачувати в установлений договором термін надані послуги з вивезення побутових відходів. Відповідно до п. 7.4 платежі за послуги вносяться не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим (а.с. 50).

Відповідачка за надані послуги з вивезення твердих побутових відходів вчасно не сплачувала, чим спричинила накопичення заборгованості у сумі 190 грн., станом на 01 лютого 2023 року, про що свідчить копія витягу з особового рахунку ОСОБА_1 за послуги з вивезення твердих побутових відходів за період з 01.07.2022 по 01.02.2023 (а.с. 54).

Зважаючи на наведене, суд вважає правильним позов задовольнити повністю.

розподіл між сторонами судових витрат

Відповідно до вимог ч.1 ст.141ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

У відповідності до пп. 1 п. 1 ч. 2 ст.4Закону України«Про судовийзбір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана юридичною особою судовий збір сплачується у розмірі 1,5 відсотку ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ч.2ст.141ЦПК Україниінші судовівитрати,пов`язані зрозглядом справи,покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Керуючись ст. 13, 81, 141, 206, 223, 263-265, 268, 279, 280-282 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

позов Комунального підприємства "Гайворонський комунальник" (адреса місцезнаходження: вул. Каштанова, 3, м. Гайворон, Кіровоградська область, код ЄДРПОУ 38857922) до ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 ) про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства "Гайворонський комунальник" заборгованість за надані послуги з централізованого водопостачання та водовідведення станом на 01.03.2023 у розмірі 11399,65 грн, заборгованість за оплату послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій станом на 01.03.2023 у розмірі 1681,62 грн., заборгованість за надані послуги з вивезення твердих побутових відходів станом на 01.03.2023 у розмірі 190,00 грн та 2684,00 грн сплаченого судового збору, а всього 15955 (п`ятнадцять тисяч дев`ятсот п`ятдесят п`ять) грн 27 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача про перегляд заочного рішення, яка може бути подана відповідачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 289 ЦПК України, а саме заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення суду може бути оскаржено позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду.

Повний текст рішення складений 02 травня 2023 року.

Суддя: М. В. Венгрин

Дата документу 27.04.2023

Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110601495
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг

Судовий реєстр по справі —385/501/23

Рішення від 27.04.2023

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Венгрин М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні