Ухвала
від 14.04.2023 по справі 757/14841/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/14841/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 квітня 2023 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого в особливо важливих справах 2-го відділу (розслідування особливо важливих кримінальних проваджень) управління розслідування особливо важливих кримінальних проваджень Головного слідчого управління Національної поліції України старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 42020000000002029 від 26.10.2020 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 364-1, ч. 5 ст. 298 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в особливо важливих справах 2-го відділу (розслідування особливо важливих кримінальних проваджень) управління розслідування особливо важливих кримінальних проваджень Головного слідчого управління Національної поліції України старший лейтенант поліції ОСОБА_3 , за погодженням прокурора третього відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку у будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 на земельній ділянці з кадастровим номером 3221287201:01:028:0155, право власності на який зареєстровано за ОСОБА_5 та який перебуває у користуванні головного бухгалтера Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією «Союзконтракт Інвестмент» (код 32160392) ОСОБА_6 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020000000002029 від 26.10.2020 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 364-1, ч. 5 ст. 298 КК України.

У зв`язку з викладеним у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку у будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 на земельній ділянці з кадастровим номером 3221287201:01:028:0155, право власності на який зареєстровано за ОСОБА_5 та який перебуває у користуванні головного бухгалтера Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією «Союзконтракт Інвестмент» (код 32160392) ОСОБА_6 , з метою відшукання та вилучення оригіналів документів та носіїв інформації.

Згідно ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020000000002029 від 26.10.2020 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 364-1, ч. 5 ст. 298 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території Подільського району м. Києва по вул. Набережно-Хрещатицька, 21 службовими особами суб`єктів підприємницької діяльності за попередньою змовою із невстановленими особами, організовано будівництво багатофункціонального житлового комплексу « Illinsky House » висотою 31,9 метрів, який розміщується на території земельної ділянки у межах археологічної зони, внаслідок чого умисно, незаконно знищено та зруйновано об`єкти культурної спадщини.

В ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку в будинку з господарськими будівлями та спорудами за місцем проживання головного бухгалтера Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією «Союзконтракт Інвестмент» (код 32160392) ОСОБА_6 , що за адресою: АДРЕСА_1 на земельній ділянці з кадастровим номером 3221287201:01:028:0155, яким користується остання, оскільки є достатні підстави вважати, що з метою уникнення від кримінальної відповідальності, передбаченої санкціями ч. 5 ст. 298, ч. 1 ст. 364-1 КК України, фігуранти кримінального провадження можуть переховувати зазначені вище речі і документи, які необхідні органу досудового розслідування для встановлення усіх обставин вчинення кримінальних правопорушень, за місцями свого проживання.

Згідно відомостей інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна установлено, що право власності на будинок з господарськими будівлями та спорудами, яким користується головний бухгалтер Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією «Союзконтракт Інвестмент» (код 32160392) ОСОБА_6 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 на земельній ділянці з кадастровим номером 3221287201:01:028:0155, зареєстровано за ОСОБА_5 .

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відтак, доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені долученими до клопотання документами.

Аналізуючи викладене, та виходячи з обставин вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 233, 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що наявні правові підстави для проведення обшуку у будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 на земельній ділянці з кадастровим номером 3221287201:01:028:0155, право власності на який зареєстровано за ОСОБА_5 та який перебуває у користуванні головного бухгалтера Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією «Союзконтракт Інвестмент» (код 32160392) ОСОБА_6 .

Відтак, клопотання слідчого про проведення обшуку є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення чорнових записів, зошитів, блокнотів, окремих аркушів паперу, банківських карток, а також інших документів та речей у яких зафіксовані відомості щодо вчинення кримінального правопорушення, не підлягає задоволенню, оскільки органом досудового розслідування, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання вказаних речей без зазначення їх індивідуальних ознак. У випадку вилучення вказаних предметів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

Окрім цього, що стосується вилучення комп`ютерної техніки, системних блоків, моноблоків, ноутбуків, носії збереження інформації, флеш-накопичувачів, дискет, дисків, жорстких дисків, мобільних телефонів, SIM-карток, планшетів на яких будуть міститися відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, то в даній частині слідчим не доведено, що їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а відтак підстави для вилучення вказаного майна відсутні, проте з метою забезпеченння виконання завдання кримінального провадження, слідчий суддя вбачає можливість надання представнику сторони обвинувачення зняття копії інформації з електронних носіїв інформації, на яких містяться відомості, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 223, 234, 235, 309, 532, 534 Кримінального процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах 2-го відділу (розслідування особливо важливих кримінальних проваджень) управління розслідування особливо важливих кримінальних проваджень Головного слідчого управління Національної поліції України старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 42020000000002029 від 26.10.2020 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 364-1, ч. 5 ст. 298 КК України - задовольнити частково.

Надати слідчим слідчої групи, прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42020000000002029 від 26.10.2020,дозвіл на проведення обшуку у будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 на земельній ділянці з кадастровим номером 3221287201:01:028:0155, право власності на який зареєстровано за ОСОБА_5 та який перебуває у користуванні головного бухгалтера Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією «Союзконтракт Інвестмент» (код 32160392) ОСОБА_6 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, відшукання та вилучення речей і документів, пов`язаних із діяльністю ТОВ «Сітіконсалт девелопмент» (код 41385712), ТОВ «Євро-стройбуд» (код 41529109, колишня назва - ТОВ «Житловий комплекс Ільїнський»), Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією «Союзконтракт-Інвестмент» (код 32160392), ТОВ «Вензабуд» (код 42056140), ТОВ «Альянс Новобуд» (код 35326295), ПП «Альянс Новобуд» (код 34591922), ТОВ «КУА «Сіті Кепітал» (код 33302670), АТ «ЗНВКІФ «Адвайзер» (код 41813162), ТОВ «Архітектурна майстерня Пашенько» (код 36059965), ТОВ «Творча архітектурна майстерня А. Пашенько» (код 23733113) та інших юридичних осіб групи компаній «Альянс Новобуд» щодо будівництва ЖК «Illinsky House» за адресою: м. Київ, вул. Набережно-Хрещатицька, 21, а саме:

-договорів (контрактів) зі змінами та доповненнями, додатків та специфікацій по них, договорів відступлення права вимоги, актів приймання-передачі, довідок про вартість виконаних робіт, актів приймання виконаних робіт (наданих послуг), накладних (видаткових, податкових, товарно-транспортних), платіжних доручень, банківських виписок та інших розрахункових документів, реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних, сертифікатів, ліцензій, довіреностей, документів, що підтверджують факт виконання робіт згідно договорів, їх передачу та взяття на облік (актів прийому-передачі, актів інвентаризації), проектно-кошторисну документацію, актів виконаних робіт, журналів-ордерів по рахунку № 361 (розрахунки з вітчизняними покупцями), журналів-ордерів по рахунку № 281 (товари на складі), карток складського обліку, документів за результатами інвентаризацій за весь період взаємовідносин, ПІБ та контактні дані осіб, які здійснювали технічний та авторський нагляд за виконанням робіт на вказаному об`єкті, а також відомостей про осіб, відповідальних за оформлення та виконання вказаних фінансово-господарських документів;

-статутів, посадових інструкцій, посадових обов`язків, наказів на призначення, звільнення та переведення на посади службових осіб ТОВ «Сітіконсалт девелопмент» (код 41385712), ТОВ «Євро-стройбуд» (код 41529109, колишня назва - ТОВ «Житловий комплекс Ільїнський»), Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією «Союзконтракт-Інвестмент» (код 32160392), ТОВ «Вензабуд» (код 42056140), ТОВ «Альянс Новобуд» (код 35326295), ПП «Альянс Новобуд» (код 34591922), ТОВ «КУА «Сіті Кепітал» (код 33302670), АТ «ЗНВКІФ «Адвайзер» (код 41813162), ТОВ «Архітектурна майстерня Пашенько» (код 36059965), ТОВ «Творча архітектурна майстерня А. Пашенько» (код 23733113) та інших юридичних осіб групи компаній «Альянс Новобуд» щодо будівництва ЖК «Illinsky House» за адресою: м. Київ, вул. Набережно-Хрещатицька, 21;

-документів щодо оформлення землевпорядної, дозвільної та проектно-кошторисної документації щодо законності користування земельною ділянкою за адресою: м. Київ, Подільський район, вул. Набережно-Хрещатицька, 21 (земельна ділянка з кадастровим номером 8000000000:85:369:0002) та проведення на них земляних і будівельних робіт, у тому числі будівництва багатофункціонального комплексу ЖК «IllinskyHouse»), а саме:

?землевпорядної та правовстановлюючої документації на земельну ділянку, договорів з додатками та додатковими угодами, укладених з суб`єктами господарювання у тому числі ТОВ «Сітіконсалт девелопмент» (код 41385712), ТОВ «Євро-стройбуд» (код 41529109, колишня назва - ТОВ «Житловий комплекс Ільїнський»), Дочірнім підприємством з 100% іноземною інвестицією «Союзконтракт Інвестмент» (код 32160392), ТОВ «Вензабуд» (код 42056140), ТОВ «Альянс Новобуд» (код 35326295), ПП «Альянс Новобуд» (код 34591922), ТОВ «КУА «Сіті Кепітал» (код 33302670), АТ «ЗНВКІФ «Адвайзер» (код 41813162), ТОВ «Архітектурна майстерня Пашенько» (код 36059965), ТОВ «Творча архітектурна майстерня А. Пашенько» (код 23733113) та іншими юридичними особами групи компаній «Альянс Новобуд», на розробку проектно-дозвільної документації, проведення підготовчих та будівельних робіт (реконструкції), а також матеріалів, які стали підставою для їх укладання, у тому числі заяви та звернення юридичних та фізичних осіб;

?звіти про оцінку земельної ділянки, з висновками про її вартість, затверджені у встановленому порядку детальні плани території (ДПТ), плани зонування території та матеріали, які стали підставою для їх розроблення; архітектурно-планувальні завдання, містобудівні розрахунки, містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки;

?завдання на проектування та розрахунок визначення категорії складності об`єкта будівництва (реконструкції);

?звернення фізичних або юридичних осіб з питань проведення археологічних досліджень на земельних ділянках в районі вищезазначеної адреси; звернення фізичних або юридичних осіб з питань проведення наукових археологічних експертиз;

?укладені договори на проведення археологічних досліджень, додатки до них, акти приймання-передачі виконаних робіт;

?довідку-дозвіл Інституту археології НАН України від 22.12.2017 № 11-4а-125/01 щодо погодження земляних та будівельних робіт за адресою: м. Київ, вул. Набережно-Хрещатицька, 21;

?накази, рішення (з картографічними матеріалами) щодо затвердження та визначення меж, статусу та режиму використання земельної ділянки;

?звернення (з додатками) з питань погодження проектів землеустрою, історико-містобудівних обґрунтувань, проектів будівництва (нового будівництва, реконструкції, реставрації, консервації, знесення і демонтаж будівель та споруд), видачі дозволів на земляні та будівельні роботи, проведення археологічних досліджень на земельній ділянці;

?погодження проектів землеустрою, історико-містобудівних обґрунтувань, проектів будівництва (нового будівництва, реконструкції, реставрації, консервації, знесення і демонтаж будівель та споруд), дозволів на земляні та будівельні роботи;

?висновків, рішень, погоджень ДП «Міжнародний аеропорт Бориспіль», КП «Міжнародний аеропорт «Київ», ДП «Антонов», ДП обслуговування повітряного руху України «Украерорух», Державної авіаційної служби України, а також матеріали, на підставі яких здійснено їх оформлення;

?технічних умов щодо підключення (приєднання) до міських водопровідних та каналізаційних мереж, теплових та електричних мереж, газорозподільних систем об`єкта будівництва (реконструкції);

?погоджень Науково-технічної ради Міністерства розвитку громад та територій України щодо відхилень від вимог державних будівельних норм при проектуванні об`єкта будівництва (реконструкції);

?звітів, висновків експертиз щодо розгляду проекту будівництва (реконструкції);

?зареєстрованих відповідними органами державного архітектурно-будівельного контролю дозвільних документів на проведення підготовчих і будівельних робіт (реконструкції) за вказаною адресою (дозволів, декларацій, повідомлень); повідомлень про зміну даних у виданому дозволі (декларації); сертифікатів відповідності (декларацій про готовність, актів готовності) закінчених будівництвом об`єктів;

?затверджену у встановленому порядку проектно-кошторисну документацію на проведення будівельних робіт (реконструкції), а саме Том № 1 та інші;

?укладені договори, накази про призначення осіб, відповідальних за виконання робіт, авторський та технічний нагляд;

?звернення замовників щодо укладання договору про пайову участь та доданих до нього документів, що підтверджують вартість будівництва об`єкта, з техніко-економічними показниками;

?договорів з додатками, укладених між замовником будівництва та Київською міською радою (відповідно до встановленого органами місцевого самоврядування розміру пайової участі у розвитку інфраструктури), з урахуванням загальної кошторисної вартості будівництва об`єкта, визначеної згідно з будівельними нормами, державними стандартами і правилами;

?платіжних доручень, банківських виписок щодо перерахування замовником будівництва до місцевого бюджету коштів у виді пайової участі.

-документів щодо продажу майнових прав на нерухоме майно, а саме:

?оборотно-сальдових відомостей по рахунках, з даними по субрахунках в електронному варіанті на диску/флеш-накопичувачу у форматі xls (Microsoft Excel);

?оборотно-сальдових відомостей та карток рахунків по Необоротним активам (клас 1), Запаси (клас 2), Кошти, розрахунки та інші активи (клас 3), Власний капітал та забезпечення зобов`язань (клас 4), Довгострокові зобов`язання (клас 5), Поточні зобов`язання (клас 6), Доходи і результати діяльності (клас 7), Витрати діяльності (клас 9) (з даними по субрахунках в електронному варіанті на диску/флеш-накопичувачу у форматі xls (Microsoft Excel);

?аналіз рахунків 7-го та 9-го класу бухгалтерських рахунків по кожному субрахунку (за 2017 рік, 2018 рік, 2019 рік, 2020 рік, 2021 рік, 2022 рік (з даними по субрахунках в електронному варіанті на диску/флеш-накопичувачу у форматі xls (Microsoft Excel);

?договорів купівлі-продажу деривативів, форвардних контрактів, майнових прав з фізичними та юридичними особами;

?договорів з усіма додатками та додатковими угодами до них, укладених ТОВ «Сітіконсалт девелопмент» (код 41385712), ТОВ «Євро-стройбуд» (код 41529109, колишня назва - ТОВ «Житловий комплекс Ільїнський»), Дочірнім підприємством з 100% іноземною інвестицією «Союзконтракт Інвестмент» (код 32160392), ТОВ «Вензабуд» (код 42056140), ТОВ «Альянс Новобуд» (код 35326295), ПП «Альянс Новобуд» (код 34591922), ТОВ «КУА «Сіті Кепітал» (код 33302670), АТ «ЗНВКІФ «Адвайзер» (код 41813162) та іншими юридичними особами групи компаній «Альянс Новобуд», з фізичними та юридичними особами наслідком яких є набуття права власності останніми нерухомого майна/активів, в тому числі але не обмежуючись договори купівлі-продажу деривативів, форвардних контрактів, майнових прав, інвестиційні договори, договори про заміну сторони у зобов`язанні та інші;

?первинні документи на підтвердження передачі від ТОВ «Сітіконсалт девелопмент» (код 41385712), ТОВ «Євро-стройбуд» (код 41529109, колишня назва - ТОВ «Житловий комплекс Ільїнський»), Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією «Союзконтракт Інвестмент» (код 32160392), ТОВ «Вензабуд» (код 42056140), ТОВ «Альянс Новобуд» (код 35326295), ПП «Альянс Новобуд» (код 34591922), ТОВ «КУА «Сіті Кепітал» (код 33302670), АТ «ЗНВКІФ «Адвайзер» (код 41813162), та інших юридичних осіб групи компаній «Альянс Новобуд» до фізичних та юридичних осіб майнових прав, деривативів, форвардних контрактів, нерухомості в рамках укладених договорів;

?договори купівлі-продажу цінних паперів/корпоративних прав, договори про надання позик/фінансових допомог/поворотних фінансових допомог (наданих та отриманих), договори про відступлення права вимоги, угоди про зарахування зустрічних однорідних вимог, договори/документи щодо здійснення внесків в статутний капітал інших суб`єктів господарювання, договори/документи щодо сплати або отримання дивідендів, договори консультаційних, агентських юридичних послуг тощо, виписки про стан рахунку у цінних паперах (депозитарію), договори купівлі-продажу прав вимог, інформація з електронних інформаційних систем, які містять програмне забезпечення «1С. Підприємство» та інші документи щодо будівництва ЖК «Illinsky House» за адресою: м. Київ, вул. Набережно-Хрещатицька, 21.

-надати дозвіл на виявлення та зняття копії інформації з комп`ютерної техніки, системних блоків, моноблоків, ноутбуків, носії збереження інформації, флеш-накопичувачів, дискет, дисків, жорстких дисків, мобільних телефонів, SIM-карток, планшетів на яких будуть міститися відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Визначити строк дії ухвали до 13.05.2023 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.04.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу110603955
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні№ 42020000000002029 від 26.10.2020 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 364-1, ч. 5 ст. 298 КК України

Судовий реєстр по справі —757/14841/23-к

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні