Рішення
від 03.05.2023 по справі 524/6911/22
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/6911/22

Провадження № 2/524/620/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.05.2023 Автозаводський районний суд м Кременчука в складі: головуючого суддіГончаренко О.В., при секретарісудового засідання Панченко А.О., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в м Кременчуці цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Кременчукнафтохімбуд-інвест» про стягнення заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку, -

встановив:

Позивач звернувся до суду із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Кременчукнафтохімбуд-інвест» про стягнення заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку. В обґрунтування позову зазначає, що вона перебувала у трудових відносинах з ТОВ «Кременчукнафтохімбуд-інвест» у період з грудня 2020року по 30.09.2022 року. 30.09.2022 року її було звільнено за наказом № 8-к за згодою сторін, проте станом на дату подачі позову відповідач не виплатив їй заробітну плату в сумі 11449,52грн. Просить суд стягнути з відповідача на її користь заборгованість по заробітній платі та компенсацію за невикористані дні відпустки, а також середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Ухвалою судді у справі відкрито провадження.

Позивач позовні вимоги підтримала у повному обсязі, проти винесення заочного рішення не заперечувала, просила розгляд справи проводити без її участі.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, про дату розгляду справи повідомлявся належним чином, письмово про причини неявки суд не повідомив, відзив на позов суду не направив.

Відповідно до ст. 223 ЦПК України суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності учасників справи та ухвалити заочне рішення у порядку ст.ст. 280-281 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі з таких підстав.

ОСОБА_1 перебувала у трудових відносинах з ТОВ «Кременчукнафтохімбуд-інвест» з 21.09.2020 року по 30.09.2022 року, що підтверджується трудовою книжкою серії НОМЕР_1 . Наказом ТОВ «Кременчукнафтохімбуд-інвест» № 16-к від 30.09.2022 року ОСОБА_1 було звільнено з посади бухгалтера за згодою сторін.

Станом на день звільнення за відповідачем рахувалась не виплачена заробітна плата позивачу.

Так, відповідно до розрахункового листа по заробітній платі за вересень 2022 року заборгованість ТОВ «Кременчукнафтохімбуд-інвест» перед бухгалтером ОСОБА_1 складає 11449,52грн.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно ст.ст. 4, 5 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Згідно ч. 1ст. 94 КЗпП України заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Заробітна плата працівнику повинна виплачуватися регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором, але не рідше двох разів на місяць, що передбачено ст. 24 Закону України «Про оплату праці» та ст. 115 КЗпП України.

У відповідності дост. 116 КЗпП Українипри звільнені працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми повинні бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільнені, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Тому позовні вимоги в частині стягнення 11449,52грн. заробітної плати із ТОВ «Кременчукнафтохімбуд-інвест» підлягають задоволенню.

Задовольняючи позовні вимоги позивача в частині стягнення середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 117 КЗпП у разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, визначеністаттею 116цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців. При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум роботодавець повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування у разі, якщо спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору, але не більш як за період, встановленийчастиною першоюцієї статті.

Згідно з п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 100 від 08.02.1995 р. середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов`язана відповідна виплата. Нарахування виплат у всіх випадках збереження середньої заробітної плати провадиться виходячи з розміру середньоденної (годинної) заробітної плати. Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період. Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, встановленим з дотриманням вимог законодавства (п. 8 Порядку № 100). Відповідно до п. 5 Порядку нарахування виплат у всіх випадках збереження середньої заробітної плати провадиться, виходячи з розміру середньоденної (годинної) заробітної плати.

Позивач у позові зазначає, що її заробітна плата за серпень місяць 2022р. 6800грн., за липень 2022р. 6800 грн. Середньоденна заробітна плата складала 309,09грн. за 8 годинний робочий день. Тобто погодинна заробітна плата позивача за останні два місяці дорівнює 38,63грн./год. середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку суд рахує з 30.09.2022 року по 30.03.2023 року без врахування святкових днів згідно Закону № 2136-ІХ, тобто 1040 години. Отже, середній заробіток за час вимушеного прогулу позивача складає 40175,2грн.

Відповідно до ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

При розрахунку заробітку за час вимушеного прогулу суд керується розрахунком, наданим позивачем, оскільки відповідач не надав іншого розрахунку, що відповідає положенням ст. ст. 78-81, 83 ЦПК України.

Відповідно доч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Враховуючи, що позивач звільнений від сплати судового збору, у відповідності до ч. 1 ст. 141 ЦПК України з відповідача слід стягнути на користь держави судовий збір в розмірі1984грн. 80 коп.

На підставі викладеного, відповідно до статей 263-265 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Кременчукнафтохімбуд-інвест» про стягнення заборгованості по заробітній платі та середнього заробітку за час затримки розрахунку задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Кременчукнафтохімбуд-інвест» на користь ОСОБА_1 заборгованість по заробітній платі у сумі 11449,52грн. та середній заробіток за час затримки розрахунку у сумі 40175,2грн.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Кременчукнафтохімбуд-інвест» на користь держави судовий збір в розмірі1984грн. 80 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку.

Сторони у справі:

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач:товариство з обмеженою відповідальністю «Кременчукнафтохімбуд-інвест», код ЄДРПОУ 30311153, юридична адреса: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Ігоря Сердюка, 8/18.

Суддя О.В. Гончаренко

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення03.05.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110605764
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —524/6911/22

Рішення від 03.05.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гончаренко О. В.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гончаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні