Ухвала
від 02.05.2023 по справі 700/306/23
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №700/306/23

Провадження № 2/700/114/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

02 травня 2023 року Лисянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Бесараб Н.В.,

за участю секретаря судового засідання Мельніченко Н.І.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду смт.Лисянка матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася з позовом до виконавчого комітету Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно.

28.03.2023 року ухвалою судді Лисянського районного суду Черкаської області у зазначеній справі було відкрито провадження та справу призначено до підготовчого судового розгляду на 02.05.2023 року.

Позивач в судове засідання не з`явилася, 01.05.2023 року звернулася до суду із клопотанням про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала.

Відповідач представник виконавчого комітету Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської в судове засідання не з`явився, 18.04.2023 року звернувся до суду із клопотанням про розгляд справи без його участі.

В ході підготовчого судового засідання було встановлено, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам ст.175, 177 ЦПК України.

Так, позовна заява повинна містити серед інших відомостей і зміст позовних вимог та виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Так, з позовної заяви вбачається, що позивач просить визнати за нею право власності по АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом, однак взагалі не конкретизовано, яке майно знаходиться за вказаною адресою. Таким чином, предмет позову не визначений.

Крім того, згідно п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Частиною 5 ст. 177 ЦПК України передбачено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

У позовній заяві зазначено, що помер ОСОБА_2 , тоді як до матеріалів справи додано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 01.03.2014 року видана на ім`я ОСОБА_3 .

Крім цього, у позовній заяві позивач посилається на спадкодавця ОСОБА_4 , тоді як у свідоцтві про смерть та інших документах, що долучені до позовної заяви прізвище спадкодавця « ОСОБА_5 ».

Вищезазначені обставини позбавляють можливості суд подальшого розгляду справи.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Згідно зі ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Зважаючи на викладене, приходжу до висновку, що дану позовну заяву слід залишити без руху, а позивачу надати строк, протягом якого він повинен усунути вказані недоліки.

Керуючись ст.ст.175-177,185 ЦПК України, суд-

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до виконавчого комітету Лисянської селищної ради Звенигородського району Черкаської області про визнання права власності на спадкове майно, залишити без руху.

Роз`яснити позивачу необхідність усунення вказаних недоліків протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, в іншому випадку позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута позивачу.

Способом усунення недоліків позовної заяви є подання до канцелярії суду примірника позовної заяви з конкретизованими позовним вимогами та виправленням виявлених помилок.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н. В. Бесараб

СудЛисянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення02.05.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110606264
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —700/306/23

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні