Ухвала
від 03.05.2023 по справі 160/4432/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

03 травня 2023 року

м. Київ

справа №160/4432/21

адміністративне провадження №К/990/2113/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Дашутіна І. В.,

суддів - Шишова О. О., Яковенка М. М.,

розглянувши заяву Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі №160/4432/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Щедро» до Офісу великих платників податків ДПС про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, -

у с т а н о в и в :

Ухвалою Верховного Суду від 04 травня 2022 року відкрито касаційне провадження за скаргою Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 08 липня 2021 року та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 16 листопада 2021 року у справі №160/4432/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Щедро» до Офісу великих платників податків ДПС про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення.

У подальшому, Верховний Суд ухвалою від 19 квітня 2023 року закінчив підготовчі дії по справі та призначив її до розгляду у судовому засіданні.

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків 01 травня 2023 року звернулося до Верховного Суду з клопотанням про розгляд цієї справи за їх участі в режимі відеоконференції.

При цьому місцем проведення відеоконференції Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків зазначив, серед іншого, Центральний апеляційний господарський суд.

Окрім цього, 02 травня 2023 року надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Щедро» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза приміщенням суду за допомогою власних технічних засобів.

Суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотань з огляду на таке.

Відповідно до частини першої статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Частинами другою та третьою статті 195 КАС України визначено, що учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та / або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

17 серпня 2021 року Вища рада правосуддя рішенням №1845/0/15-21 затвердила Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

З 5 жовтня 2021 року офіційно почала функціонувати підсистема відеоконференцзв`язку, за допомогою якої забезпечується можливість участі учасників справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції як у приміщенні суду, так і поза межами приміщення суду. При цьому для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті (пункт 49 згаданого Положення).

Відповідно до частини шостої статті 195 КАС України суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Частиною восьмою статті 195 КАС України встановлено, що у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

З огляду на умови, за яких має здійснюватися правосуддя у справі, та на необхідність дотримання принципів рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом, гласності і відкритості судового процесу, змагальності сторін та розумних строків розгляду справи, а також ураховуючи те, що Верховний Суд має технічну можливість провести судове засідання в такий спосіб (за допомогою програмного забезпечення «ВКЗ», розміщеного за посиланням vkz.court.gov.ua) у визначені дату і час, клопотання підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 195, 241, 248 Кодексу адміністративного судочинства України,

у х в а л и в :

Задовольнити клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Щедро» та Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про участь у судовому засіданні у справі в режимі відеоконференції.

Касаційний розгляд адміністративної справи №160/4432/21, що відбудеться у відкритому судовому засіданні 08 травня 2023 року о 14 год. 00 хв., провести у режимі відеоконференції за участю:

- Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків у приміщенні Центрального апеляційного господарського суду, якому доручити проведення відеоконференції;

- Товариства з обмеженою відповідальністю «Щедро» поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року №1845/0/15-21.

Роз`яснити, що для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції представник Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків зобов`язаний завчасно прибути до Центрального апеляційного господарського суду (м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 65).

Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «Щедро», що для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов`язаний: авторизуватися в підсистемі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камеру) і перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Копію цієї ухвали негайно надіслати Центральному апеляційному господарському суду для виконання та іншим учасникам справи до відома.

Суддя-доповідач І. В. Дашутін

Судді О. О. Шишов

М. М. Яковенко

Дата ухвалення рішення03.05.2023
Оприлюднено04.05.2023
Номер документу110616198
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —160/4432/21

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 08.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Рішення від 12.09.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Рішення від 12.09.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 07.08.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 13.07.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 30.05.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Постанова від 08.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Дашутін І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні