Рішення
від 03.05.2023 по справі 629/885/23
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 629/885/23

Номер провадження 2/629/272/23

РIШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.05.2023 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області у складі головуючого судді Цендри Н.В., за участю секретаря Андрієнко С.А., розглянувши у підготовчому судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особи приватний нотаріус Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Степанчук Олена Юріївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особи приватний нотаріус Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Степанчук Олена Юріївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, в обґрунтування якого зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її батько ОСОБА_3 , який на день смерті був зареєстрований та мешкав за адресою: АДРЕСА_1 . Після смерті батька відкрилася спадщина, яка складається з: 1/3 частки у праві власності на квартиру, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 ; земельної ділянки з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,6093, кадастровий номер 6323955700:01:000:0291, що розташована на території Орільської селищної ради Лозіського району Харківської області; автомобіля марки та моделі LADA 219210-010-51, тип: загальний легковий-загальний хетчбек - В, 2017 року випуску, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 ; мотоцикл марки та моделі MUSSTANG МТ110-2, тип: загальний мотоцикл мотоцикл - А, 2017 року випуску, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_3 , реєстраційний номер НОМЕР_4 . Вона є єдиним спадкоємцем померлого першої черги, відповідно до ст. 1261 ЦК України. 02 лютого 2023 року вона звернулася до приватного нотаріуса Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Степанчук О.Ю. з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті батька. Однак у вчиненні вказаної дії їй було відмовлено з причин пропуску шестимісячного строку, встановленого ст. 1270 ЦК України. Позивач вказує, що строк нею пропущений з поважних причин, так як на момент смерті батька вона перебувала за кордоном в Польщі, де працювала з 09.10.2021 року, незаконним вторгненням на територію України Збройних Сил Російської Федерації, обстрілами Харківської області, повітряними тривогами на території всій України, які є об`єктивними загрозами для її життя при переміщенні до Харківської області, та у зв`язку з великою відстанню між місцем її проживання/перебування і місцем знаходження спадкового майна. В зв`язку з чим вона змушена звертатися до суду з позовом, в якому просить визначити їй додатковий строк для подання заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 (місце реєстрації смерті - Лозівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), актовий запис №312 від 04.03.2022 р.) - в три місяці, починаючи з дня набрання рішенням суду законної сили.

Ухвалою Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 13 квітня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито в загальному позовному провадженні.

Позивач ОСОБА_1 у підготовче судове засідання не з`явилася, надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримує та просить задовольнити в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 у підготовче судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Третя особа приватний нотаріус Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Степанчук О.Ю. у підготовче судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляду справи за її відсутності, просила прийняти рішення по справі відповідно до чинного законодавства.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Враховуючи, що відповідач не заперечує проти задоволення позову, суд вважає за можливе в підготовчому судовому засіданні ухвалити рішення.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані до суду докази у їх сукупності було встановлено наступні факти та відповідні ним правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 від 27.01.2023 року (а.с.12).

Позивач ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 від 08.09.1982 року (а.с.11).

Мати позивачки ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_7 від 13.05.2008 року (а.с.13)

На день смерті ОСОБА_3 був зареєстрований та мешкав за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно копії свідоцтва про право власності на житло від 26.08.1997 року ОСОБА_3 на праві спільної власності належить квартира, розташована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.16, 17).

Позивачка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується ксерокопією аркушу паспорту зі штампом про реєстрацію (а.с.7).

Постановою приватного нотаріуса Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Степанчук О.Ю. №57/02-31 від 02.02.2023 року, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на 1/3 частку у праві власності на квартиру, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 ; земельну ділянки з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,6093, кадастровий номер 6323955700:01:000:0291, що розташована на території Орільської селищної ради Лозіського району Харківської області; автомобіль марки та моделі LADA 219210-010-51, тип: загальний легковий-загальний хетчбек - В, 2017 року випуску, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 ; мотоцикл марки та моделі MUSSTANG МТ110-2, тип: загальний мотоцикл мотоцикл - А, 2017 року випуску, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_3 , реєстраційний номер НОМЕР_4 , з причин пропуску шестимісячного строку, встановленого ст. 1270 ЦК України (а.с.15).

Із Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) за №71317891 від 31.01.2023 року, вбачається, що приватним нотаріусом Степанчук О.Ю. заведено спадкову справу №69399246 від 22.06.2022 року до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 (а.с.14)

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ст. 76, ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ч. 1 ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Позивач, як на підставу поважності пропуску строку звернення до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, посилається на ті обставини, що на момент смерті батька вона перебувала за кордоном в Польщі, де працювала з 09.10.2021 року; незаконним вторгненням на територію України збройних сил російської федерації, обстрілами Харківської області, повітряними тривогами на території всій України, які є об`єктивними загрозами для її життя при переміщенні до Харківської області, та у зв`язку з великою відстанню між місцем її проживання/перебування і місцем знаходження спадкового майна, про що надала відповідні документи.

Визначення поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини є оціночним поняттям та оцінюється судом в залежності від конкретних обставин справи.

Враховуючи вищенаведене, суд доходить висновку, що причина пропуску позивачем строку для прийняття спадщини є поважною, у зв`язку з чим вважає за можливе позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити, визначивши позивачу додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини у три місяці з дня набрання цим рішенням законної сили.

Керуючись ст.ст. 4, 10-12, 76-89, 247, 258, 259, 263-265, 268, 352, 354, 355, Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особи приватний нотаріус Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Степанчук Олена Юріївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк, терміном три місяці, з дня набрання цим рішенням законної сили, для подання заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно після смерті батька ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 (місце реєстрації смерті - Лозівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Харківської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), актовий запис №312 від 04.03.2022 р.).

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_8 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Третя особа: приватний нотаріус Лозівського районного нотаріального округу Харківської області Степанчук Олена Юріївна, місцезнаходження: Харківська область, м.Лозова, вул. Михайла Грушевського, буд. 6, прим. 1.

Суддя Наталія ЦЕНДРА

СудЛозівський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення03.05.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110618627
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —629/885/23

Рішення від 03.05.2023

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

ЦЕНДРА Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні