Ухвала
від 04.05.2023 по справі 450/1124/23
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/1124/23 Провадження № 1-в/450/36/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2023 року Пустомитівський районний суд Львівської області в складі головуючого-судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши матеріали заяви Комунального некомерційного підприємства «Пустомитівська лікарня» про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку щодо ОСОБА_3 , -

в с т а н о в и в:

На розгляді Пустомитівського районного суду Львівської області перебуває заява КНП «Пустомитівська лікарня» про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку щодо ОСОБА_3 .

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 52 КПК України обов`язкова участь захисника забезпечується у кримінальному провадженні щодо осіб, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішується питання про їх застосування, - з моменту встановлення факту наявності в особи психічного захворювання або інших відомостей, які викликають сумнів щодо її осудності.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 49 КПК України слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов`язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо відповідно до вимог статті 52 цього Кодексу участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу відповідно до цього Закону та інших законів України мають особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, - на всі види правових послуг, передбачені частиною другою статті 13 цього Закону.

Як зазначено у рішенні Конституційного Суду України від 30 вересня 2009 року у справі №1-23/2009, реалізація кожним права на правову допомогу не може залежати від статусу особи та характеру її правовідносин з іншими суб`єктами права. Правову позицію щодо цього висловив Конституційний Суд України у Рішенні від 16 листопада 2000 року N 13-рп/2000 у справі про право вільного вибору захисника. Зокрема, в абзаці п`ятому пункту 5 мотивувальної частини цього Рішення зазначено, що «закріпивши право будь-якої фізичної особи на правову допомогу, конституційний припис «кожен є вільним у виборі захисника своїх прав» (частина перша статті 59 Конституції України) за своїм змістом є загальним і стосується не лише підозрюваного, обвинуваченого чи підсудного, а й інших фізичних осіб, яким гарантується право вільного вибору захисника з метою захисту своїх прав та законних інтересів, що виникають з цивільних, трудових, сімейних, адміністративних та інших правовідносин». Конституційне право кожного на правову допомогу за своєю суттю є гарантією реалізації, захисту та охорони інших прав і свобод людини і громадянина, і в цьому полягає його соціальна значимість.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що ОСОБА_3 , щодо якого застосовано примусові заходи медичного характеру, необхідно забезпечити захисника з Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області у відповідності до листа центру № 08 від 27 квітня 2023 року.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 49, 52 КПК України, ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», суд, -

п о с т а н о в и в:

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області забезпечити участь захисника ОСОБА_3 , щодо якого застосовано примусові заходи медичного характеру, по справі за заявою Комунального некомерційного підприємства «Пустомитівська лікарня» про припинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку щодо ОСОБА_3 .

Повідомити Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області про те, що судове засідання по справі призначене на 08 травня 2023 року о 13 год. 00 хв. в приміщенні Пустомитівського районного суду Львівської області за адресою Львівська обл., м. Пустомити, вул. М. Грушевського, буд. 35.

Виконання ухвали в частині забезпечення та участі захисника в судовому процесі з розгляду подання покласти на директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.05.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110620788
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку щодо ОСОБА_3

Судовий реєстр по справі —450/1124/23

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

Ухвала від 08.05.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мусієвський В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні