Рішення
від 25.04.2023 по справі 190/125/23
П'ЯТИХАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 190/125/23

Провадження №2/190/151/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2023 року м.Пятихатки

П`ятихатський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої судді Кудрявцевої Ю.В.

за участю секретаря - Пронської Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду міста П`ятихатки Дніпропетровської області в порядкузагального позовногопровадження цивільнусправу за позовом ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, Лихівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області, третя особа: Перша новомосковська державна нотаріальна контора Державний нотаріус Островерхова Олена Анатоліївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позиції позивача.

Позивач звернулася до суду із позовом за результатом розгляду якого просила суд визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявлені вимоги обґрунтовані тим, що заявник, являється рідною племінницею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла в лікарні ІНФОРМАЦІЯ_1 від численних хвороб, будучи особою вже похилого віку. Після смерті ОСОБА_2 залишилася спадщина, яка складається із земельної ділянки площею 6,230 гектарів в межах згідно з планом розташованої на території Лихівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області, яку вона успадкувала після смерті свого сина ОСОБА_3 , на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 20.07.2012 року виданого державним нотаріусом П`ятихатської державної нотаріальної контори. 10.09.2018 року ОСОБА_2 було складено заповіт, згідно якого вона заповіла позивачці земельну ділянку кадастровий номер 1224580500:06:002:0019, площею 6,230 га. Коли позивачка дізналася від батька про те, що її тітка померла та після її смерті відкрилася спадщина, на території України вже було введено режим воєнного стану. 24 грудня 2022 року державним нотаріусом Першої новомосковської державної нотаріальної контори було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, а саме ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 , через те, що нею заява про прийняття спадщини у встановлений строк, тобто до 10 листопада 2022 року до нотаріальної контори не подавалася.

Заяви, клопотання учасників справи.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 та її представник адвокат Єсіпова К.В. не з`явились, про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином, надали заяву, відповідно до якої просять розглянути справу без їхньої участі, позовні вимоги підтримують та просять їх задовольнити.

Представник відповідача Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області в судове засідання не з`явився, про місце та час розгляду справи сповіщений належним чином, надав заяву про розгляд справи у відсутність представника.

Представник відповідача Лихівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області в судове засідання не з`явився, про місце та час розгляду справи сповіщений належним чином, надав заяву про розгляд справи у відсутність представника.

Третя особа Перша новомосковська державна нотаріальна контора державний нотаріус Островерхова О.А. в судове засідання не з`явилася, від неї на адресу суду надійшла заява, відповідно до якої заперечень щодо задоволення позову вона не має, просить справу розглянути без її участі.

Відповідно до ст.191 ЦПК України, - у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 24.02.2023 року відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження, розпочато підготовче провадження.

Ухвалою суду від 28.03.2023 року підготовче провадження закрито, справу призначено до судового розгляду у відкритому судовому засіданні.

Інші процесуальні дії (забезпечення доказів, вжиття заходів забезпечення позову, зупинення і поновлення провадження тощо) не застосовувались.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Згідно свідоцтва про народження (а.с.29), - ІНФОРМАЦІЯ_4 народилася ОСОБА_4 ; її батьками вказано ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ;

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу (а.с.29), - ОСОБА_7 та ОСОБА_4 одружилися і після укладення шлюбу останній присвоєно прізвище ОСОБА_8 .

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу (а.с.30), - ОСОБА_9 та ОСОБА_10 одружилися і після укладення шлюбу останній присвоєно прізвище ОСОБА_11 .

Згідно свідоцтва про смерть (а.с.6), - ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Панасівка, Новомосковського району Дніпропетровської області померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Згідно копії заповіту (а.с.7), - 10.09.2018 року в смт.Лихівка П`ятихатського району Дніпропетровської області ОСОБА_2 заповіла ОСОБА_1 земельну ділянку кадастровий номер 1224580500:06:002:0019 площею 6.230 га в межах згідно з планом.

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії (а.с.11), - державним нотаріусом Першої новомосковської державної нотаріальної контори Островерховою О.А., - позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом законом на спадкове майно померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 , у зв`язку з пропуском строку подачі заяви про прийняття спадщини.

Згідно витягу про реєстрацію в спадковому реєстрі (а.с.12), - 24.12.2022 року заведено спадкову справу після смерті ОСОБА_2 .

Згідно довідки Кам`янського районного управління поліції відділення поліції №1 ГУНП в Дніпропетровській області (а.с.13) ОСОБА_1 проходить службу в національній поліції України з 07.11.2015 року по теперішній час.

Згідно копії свідоцтва про народження (а.с.14) ІНФОРМАЦІЯ_6 народився ОСОБА_12 , його батьками вказано ОСОБА_9 та ОСОБА_1 .

Строк для звернення із заявою про прийняття спадщини був пропущений позивачем з поважних причин, через те що на території України запроваджено військовий стан, позивач перебуває на службі в Національній поліції України, та в зв`язку з проходженням служби не мала змоги вчасно звернутись до нотаріуса.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Відповідно до ч. 1ст. 13 ЦПК України, -суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За змістомст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно ст.1270ЦПК Українидля прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Згідно ч.3 ст.1272вказаного Кодексуза позовом спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини із поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як вбачається із положень ч.1ст.1270 ЦК Українидля прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно дост.1272 ЦК Українивизначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленогост. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивач пропустила встановлений строк для прийняття спадщини, тому вправі звернутись в суд з позовом для визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини.

Згідно п. 24Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 року, «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьоїстатті 1272 ЦК України.

Згідно зіст.76 ЦПК Українидокази встановлюються зокрема на підставі пояснень сторін, показань свідків, письмових доказів тощо.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі.

Оскільки позивач не наполягала на стягненні з відповідача понесених нею судових витрат, суд вважає можливим не стягувати їх з відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.13,81,263,265,354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, Лихівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області, третя особа: Перша новомосковська державна нотаріальна контора Державний нотаріус Островерхова Олена Анатоліївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, - задовольнити.

Визнати поважною причину пропуску ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , строку звернення із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 додатковий строк терміном два місяці, який обчислювати з дня набрання рішенням законної сили, для звернення із заявою про прийняття спадщини на спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Судові витрати по справі залишити по фактично понесеним.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частину рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Сторони:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_1 , проживає: АДРЕСА_1 .

Відповідач 1 Перещепинська міська рада Новомосковського району Дніпропетровської області; код ЄДРПОУ 04338463, місцезнаходження: вул.Шевченка, 43 м.Перещепине Новомосковський район Дніпропетровська область, 51220.

Відповідач 2 - Лихівська селищна рада Кам`янського району Дніпропетровської області; код ЄДРПОУ 04338523, місцезнаходження: вул.Центральна,3 смт.Лихівка Кам`янського району Дніпропетровської області, 52120.

Третя особа Перша новомосковська державна нотаріальна контора,код ЄДРПОУ 02891109, місцезнаходження: 51200 Дніпропетровська область Новомосковський район м.Новомосковськ, вул.Гетьманська,22.

Повний текст рішення складено та підписано суддею 04 травня 2023 року.

Суддя П`ятихатського районного суду

Дніпропетровської області Ю.В.Кудрявцева

СудП'ятихатський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110622536
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —190/125/23

Рішення від 25.04.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Рішення від 25.04.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 27.01.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні