Постанова
від 07.11.2007 по справі а-6/257
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А-6/257

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 листопада 2007 р.   Справа № А-6/257   

Господарський суд Івано-Франківської області у складі :  Cуддя  Грица Ю. І     

При секретарі   Цюрак Андрій Михайлович

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи  за позовом  ТзОВ "Райсількомунгосп"  вул. Литвина, 12,Калуш,Калуський район, Івано-Франківська область,77300

до відповідача  Боднарівської сільської  ради  вул. Шевченка, 3,Боднарів,Калуський район, Івано-Франківська область,77350

про визнання рішення виконкому №37 від 26.06.07 та рішення сесії від 02.07.07 нечинними; зобов"язати Боднарівську сільську раду погодити тарифи на отримані послуги по водопостачанню та водовідведенню згідно поданої позивачем калькуляції    

Представники:

Від позивача:  Корнійчук В.Д., (довіреність № 100 від 12.09.07 юрисконсульт )

Від відповідача:    Матківська Г.Я., сільський голова

СУТЬ СПРАВИ: подано позов про визнання  рішення виконкому №37 від 26.06.07 та рішення сесії від 02.07.07 незаконними; зобов"язати Боднарівську сільську раду погодити тарифи на отримані послуги по водопостачанню та водовідведенню згідно поданої позивачем калькуляції, розробленої відповідно до висновку Державної інспекції за цінами №14 від 14.06.07.

          В судовому засіданні оголошувалася перерва до 07.11.07.

         Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав, викладених в позовній заяві.  

           Представник відповідача заперечення на позов не подав, в судовому засіданні проти позову заперечив, посилаючись на  те, що вказані тарифи є зависокими для населення.

        Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін,  суд встановив, що ТзОВ "Райсількомунгосп" надає комунальні послуги по водопостачанню та водовідведенню для споживачів с.Боднарів. 13.06.07 сільському голові с.Боднарів направлено на погодження калькуляцію на тарифи по послугах з водопостачання і водовідведення, розробленої відповідно до висновку №14 Державної інспекції  з контролю за цінами в Івано-Франківській області щодо розрахунку економічного обгрунтування планових витрат на виробництво житлово-комунальних послуг. 16.07.07 листом №115 Боднарівська сільська рада повідомила позивача, що згідно рішення виконкому №37 від 26.06.07 питання погодження  тарифів на послуги водопостачання та водовідведення для жителів с.Боднарів передано на розгляд чергової сесії Боднарівської сільської ради.  Рішенням восьмої сесії Боднарівської сільської ради від 02.07.07 калькуляцію  на послуги з водопостачання та тепловідведення по с.Боднарів залишити без змін.

         Не погодившись з вищевказаними рішеннями позивач звернувся до суду з вимогою про визнання їх нечинними та з вимогою зобов"язати Боднарівську сільську раду погодити тарифи на отримані послуги по водопостачанню та водовідведенню згідно поданої позивачем калькуляції, розробленої відповідно до висновку Державної інспекції за цінами №14 від 14.06.07.

       Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №959 "Про затвердження порядку формування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення" формування тарифів підприємствами здійснюється  відповідно до  річних  планів виробництва і надання послуг з централізованого водопостачання  та  водовідведення  і   економічно   обґрунтованих планованих  витрат,  визначених  на підставі державних і галузевих нормативів (норм) витрат ресурсів, техніко-економічних розрахунків та кошторисів, ставок податків і зборів (обов'язкових платежів) та цін у планованому періоді,  встановлених  на  підставі  прогнозних

індексів цін виробників промислової продукції.

          Розрахунок  тарифу  включає визначення розміру економічно обґрунтованих   планованих   витрат   підприємства   на    одиницю калькулювання собівартості послуги централізованого водопостачання чи водовідведення  з  урахуванням  потреби  в  кожному  ресурсі  у натуральному виразі.

       Вищевказаною постановою  передбачено, що висновок  щодо   розрахунків   економічно   обгрунтованих планованих витрат, пов'язаних з наданням послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, надається Державною інспекцією з контролю  за  цінами  або  її  територіальними органами в порядку, встановленому Мінекономіки.

        Як вбачаєтся з висновку Державної інспекції з контролю за цінами в Івано-Франківській області  №8/757-в від 14.06.07 ТзОВ "Райсількомунгоспу" розрахунок планових витрат на виробництво послуг водопостачання та водовідведення в розмірі 4 грн 35 коп за 1 куб.м водопостачання та 3 грн 46 коп за 1 куб.м водовідведення є економічно обгрунтованим.

       За таких обставин, суд вважає, що вимоги позивача в частині зобов"язання виконкому Боднарівської сільської ради погодити тарифи на отримані послуги по водопостачанню та водовідведенню згідно поданої  ТзОВ "Райсількомунгосп" калькуляції, розробленої відповідно до висновку Державної інспекції з контролю за цінами в Івано-Франківській області №14 від 14.06.07 правомірні  і підлягають задоволенню.

          Відповідно до ст.28 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні"   погодження   у встановленому  порядку тарифів щодо оплати побутових,  комунальних, транспортних та інших послуг,  які надаються підприємствами та організаціями комунальної власності  відповідної  територіальної   громади питань з підприємствами,  установами та організаціями, які не належать до комунальної власності належить до відання виконавчих органів  сільських,  селищних,  міських рад.

          Отже, на думку суду, рішення виконкому  Боднарівської сільської ради №37 від 26.06.07 про винесення на розгляд чергової сесії Боднарівської сільської ради питання погодження тарифів на послуги водопостачання та водовідведення для жителів с.Боднарів суперечить Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", а тому підлягає визнанню нечинним.      Рішення ж сесії Боднарівської сільської ради  від 02.07.07 слід визнати нечинним, оскільки прийняття такого рішення не входить в її компетенцію згідно Закону України "Про місцеве самоврядування".

           Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вимоги позивача правомірні і підлягають задоволенню.

             Судові витрати стягнути з місцевого бюджету м.Івано-Франківська.

Керуючись ст.124 Конституції України,  Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", Постановою Кабінету Міністрів України №959 "Про затвердження порядку формування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення", ст.ст.97,158-163 Кодексу Адміністративного судочинства, суд

                                                  

                                        ПОСТАНОВИВ:

позов задоволити.

         Визнати  нечинним рішення виконкому  Боднарівської сільської ради №37 від 26.06.07

         Визнати  нечинним рішення  сесії Боднарівської сільської ради  від 02.07.07.

      Боднарівській сільській раді погодити тарифи на отримані послуги по водопостачанню та водовідведенню згідно поданої  ТзОВ "Райсількомунгосп" калькуляції, розробленої відповідно до висновку Державної інспекції з контролю за цінами в Івано-Франківській області №14 від 14.06.07.

Стягнути з місцевого бюджету м.Івано-Франківська на користь ТзОВ "Райсількомунгосп", вул. Литвина,12 м.Калуш (код 31967412) - 6 грн 80 копсудового збору.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява  про  апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її складення у повному обсязі відповідно до статті 160  Кодексу адміністративного судочинства України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

         

Суддя                                                            Грица Ю. І

                                                            постанова підписана 09.11.07

 

Виготовлено в АС "Діловодство суду"


Рочняк Олександра Вікторівна  

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення07.11.2007
Оприлюднено12.11.2007
Номер документу1106336
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а-6/257

Постанова від 07.11.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Грица Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні