Рішення
від 30.03.2023 по справі 376/1683/22
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/1683/22

Провадження № 8/376/11/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" березня 2023 р.

Сквирський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді - Віговського С.І.,

при секретарі - Кропивлянській С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Сквира справу за заявою ОСОБА_1 про перегляд рішення Сквирського районного суду Київської області від 14 вересня 2022 року за нововиявленими обставинами у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про визнання права власності на майно в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Сквирського районного суду Київської області із заявою про перегляд рішення Сквирського районного суду Київської області від 14 вересня 2022 року за нововиявленими обставинами.

В обґрунтуваннязаяви зазначає,що рішеннямСквирського районногосуду Київськоїобласті від14вересня 2022 року позовні вимоги позивача було задоволено, визнано за ОСОБА_1 , у порядку спадкування за законом, право власності на 1/8 частину житлового будинку АДРЕСА_1 , загальною площею 106,2 кв.м., житловою площею 64,5 кв.м. з відповідною частиною господарських будівель та споруд та 3/8 частини земельної ділянки, площею 0,0579 га, яка розташована по АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 3224010100:01:019:0038, призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що належали ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник вважає,що прирозгляді справита прийняттірішення від14вересня 2022 року у справі № 376/341/22 суду сторонам не були відомі істотні для справи обставини, що є підставою перегляду справи за нововиявленими обставинами.

Так, нововиявленою обставиною в даному випадку є з`ясування, що існує ще один спадкоємець ОСОБА_4 , який має намір успадкувати частину спадкового майна.

Заявник просить суд переглянути рішення суду Сквирського районного суду Київської області від 14 вересня 2022 року за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про визнання права власності на майно в порядку спадкування, та скасувати його у зв`язку з нововиявленими обставинами.

23 березня 2023 року ухвалою судді у справі відкрито провадження за нововиявленими обставинами у справі за заявою ОСОБА_1 , про перегляд рішення суду за нововиявленими обставинами, призначено справу до судового розгляду у порядку загального позовного провадження.

У судовезасідання на30.03.2023року сторони не з`явились, про місце, дату та час розгляду справи були належним чином повідомлені, заперечень не надавали, заяви про розгляд справи у свою відсутність до суду не подавали.

Суд, дослідивши матеріали справи вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1ст. 423 ЦПК Українирішення, постанова або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими або виключними обставинами.

Відповідно до пункту 1 частини 2ст. 423 ЦПК Українипідставами для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами є істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи.

Відповідно до п. 5 Постанови Пленуму Верховного суду України №1 від 27.02.1981 року "Про практику перегляду судами у зв`язку з нововиявленими обставинами рішень, ухвал і постанов у цивільних справах, що набрали законної сили", як нововиявлені можуть розглядатися обставини, що обґрунтовують вимоги або заперечення сторін чи мають інше істотне значення для правильного вирішення справи, які існували на час постановлення рішення, ухвали, постанови, але про них не знали і не могли знати заявник і суд (наприклад, виявлення факту, що сторона була недієздатною, угода чи актовий запис недійсні, що є або скасований заповіт на майно, наявність даних про недійсність розірваного судом шлюбу, вказівки Конституційного Суду України про преюдиціальність його рішення при розгляді судами загальної юрисдикції позовів, пов`язаних із правовідносинами, що виникли внаслідок дії неконституційного акта тощо). Не можуть бути визнані нововиявленими нові, тобто такі, що виникли чи змінилися після постановлення рішення обставини, а також обставини, на які посилалася особа, яка брала участь у справі, у своїх поясненнях, касаційній скарзі або які могли бути встановлені при виконанні судом вимог ЦПК.

Нововиявлені обставини - це юридичні факти, які мають істотне значення для розгляду справи та існували на час розгляду справи, але не були і не могли бути відомі заявнику, а також обставини, які виникли після набрання судовим рішенням законної сили та віднесені законом до нововиявлених обставин. Необхідними умовами нововиявлених обставин, визначених пунктом 1 ч. 2 ст. 423 ЦПК України є те, що вони існували на час розгляду справи; ці обставини не могли бути відомі заявникові на час розгляду справи; вони входять до предмета доказування у справі та можуть вплинути на висновки суду про права та обов`язки осіб, які беруть участь у справі. Нововиявлені обставини мають підтверджуватися фактичними даними (доказами), що в установленому порядку спростовують факти, покладені в основу судового рішення. Суд має право скасувати судове рішення у зв`язку з нововиявленими обставинами лише за умови, що ці обставини можуть вплинути на юридичну оцінку обставин, здійснену судом у судовому рішенні, що переглядається. Обставини, що обґрунтовують вимоги або заперечення сторін чи мають інше істотне значення для правильного вирішення справи, існували на час ухвалення судового рішення, але залишаються невідомими особам, які беруть участь у справі, та стали відомими тільки після ухвалення судового рішення, є нововиявленими обставинами. Обставини, які є підставою для перегляду судового рішення, це юридичні факти, які існували на час розгляду справи, але не були і не могли бути відомі заявнику, повинні бути істотними, тобто такими, що могли вплинути на висновки суду при ухваленні судового рішення і були встановлені після набрання ним законної сили. Питання про те, які обставини можна вважати істотними, є оціночним, і вирішується судом у кожному конкретному випадку з урахуванням того, чи ці обставини могли спростувати факти, покладені в основу судового рішення, та вплинути на висновки суду під час його ухвалення таким чином, що якби вказана обставина була відома особам, які беруть участь у справі, то зміст судового рішення був би іншим. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі та щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виник спір, а тому підставою для скасування судового рішення є не всі невідомі на час розгляду справи обставини, а лише ті, які входять до предмета доказування у справі.

Суд вважає, що вищевказані обставини відповідно до п. 1 ч. 2ст. 423 ЦПК Україниє нововиявленими, а тому заява є обґрунтованою.

Статтею 429 ЦПК Українивстановлено, що у суді першої інстанції справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи.

За результатами перегляду судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами суд може:

1) відмовити в задоволенні заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами та залишити відповідне судове рішення в силі;

2) задовольнити заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами, скасувати відповідне судове рішення та ухвалити нове рішення чи змінити рішення;

3) скасувати судове рішення і закрити провадження у справі або залишити позов без розгляду.

У разі задоволення заяви про перегляд судового рішення з підстав, визначених частиною другою, пунктами 1, 3 частини третьоїстатті 423 цього Кодексу, та скасування судового рішення, що переглядається, суд:

1) ухвалює рішення - якщо переглядалося рішення суду;

2) постановляє ухвалу - якщо переглядалася ухвала суду;

3) приймає постанову - якщо переглядалася постанова.

З огляду на вищевказане, суд дійшов висновку, що заява про перегляд рішення суду за нововиявленими обставинами, підлягає задоволенню, а рішення Сквирського районного суду Київської області від 14 вересня 2022 року скасуванню.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх особистих порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів (ч. 1 ст. 4 ЦПК України, ч. 1 ст. 15, ч. 1 ст. 16 ЦК України).

З огляду на вищевикладене та надані заявником у справі докази, досліджені судом на їх належність достатність та допустимість, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 про перегляд рішення Сквирського районного суду Київської області від 14 вересня 2022 року за нововиявленими обставинами у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про визнання права власності на майно в порядку спадкування, є обґрунтованою та підлягає задоволенню, а рішення Сквирського районного суду Київської області від 14вересня 2022року скасуванню, з ухваленням нового рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

Виходячи з вищевказаного, керуючись ст.ст.141, 423-429 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_2 ,РНОКПП: НОМЕР_1 ) про перегляд рішення Сквирського районного суду Київської області від 14 вересня 2022 року за нововиявленими обставинами у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,про визнанняправа власностіна майнов порядкуспадкування, - задовольнити.

Скасувати рішенняСквирського районногосуду Київськоїобласті від14 вересня 2022 року у цивільній справі № 376/1683/22 за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про визнання права власності на майно в порядку спадкування та ухвалити новерішення у справі.

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про визнання права власності на майно в порядку спадкування, - відмовити.

Скасувати державну реєстрацію права власності проведену на ОСОБА_1 на 1/8 частину житлового будинку АДРЕСА_1 , загальною площею 106,2 кв.м., житловою площею 64,5 кв.м. з відповідною частиною господарських будівель та споруд.

Скасувати державну реєстрацію права власності проведену на ОСОБА_1 на 3/8 частини земельної ділянки, площею 0,0579 га, яка розташована по АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 3224010100:01:019:0038, призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

З текстом рішення можливо ознайомитися за адресою: http://court.gov.ua.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту рішення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії повного рішення суду.

Суддя С. І. Віговський

СудСквирський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.03.2023
Оприлюднено08.05.2023
Номер документу110640957
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

Судовий реєстр по справі —376/1683/22

Рішення від 30.03.2023

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

Ухвала від 08.09.2022

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

Рішення від 14.09.2022

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні