Рішення
від 28.04.2023 по справі 531/249/23
КАРЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 531/249/23

номер провадження 2-о/531/10/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 квітня 2023 року м. Карлівка

Карлівський районний суд Полтавської області у складі

головуючого судді - ГерцоваО.М.,

за участю секретаря судового засідання - Капленко Є. С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою Виконавчого комітету Карлівської міської ради від імені Карлівської міської ради Полтавської області, заінтересовані особи: Відділ управління комунальним майном Карлівської міської ради та ОСОБА_1 , про передачу безхазяйної речі у власність територіальної громади,

ВСТАНОВИВ:

Виконавчий комітет Карлівської міської ради, в особі тимчасово виконуючого обов`язки міського голови, секретаря ради Сергія Бобрицького, звернувся до суду з заявою, в якій просить визнати за Карлівською територіальною громадою в особі Карлівської міської ради право власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 .

Заявлені вимоги обґрунтовує тим, що 18.02.1980 року ВК Карлівської міської ради ОСОБА_2 та його родині було надано ордер на вказану квартиру. Після смерті ОСОБА_2 квартирою користувався його син ОСОБА_1 , який звертався до Карлівського районного суду з заявою, в якій просив встановити факт його єдиного, фактичного, постійного проживання в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 . Рішенням суду від 24.06.2019 року йому було відмовлено в задоволенні заявлених вимог.

Голобродьківська сільська рада Карлівського району Полтавської області розпочала процедуру визнання безхазяйним нерухомого майна, яке знаходиться на її території.

Голобородьківською сільською радою було подано оголошення до районної газети «Життя і слово» № 15-16 від 23.02.2018 року про взяття вказаної квартири на облік як безхазяйної. 28.11.2018 року направлено запит до Полтавського бюро технічної інвентаризації «Інвентаризатор» стосовно відомостей щодо виготовлення технічної документації по приватизації квартири за адресою: АДРЕСА_1 . 20.12.2018 року державним реєстратором Карлівської РДА вказану квартиру було взято на облік як безхазяйне нерухоме майно.

Згідно розпорядження КМУ від 12.06.2020 року №721-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Полтавської області» Голобородьківська територіальна громада увійшла до складу Карлівської територіальної громади з центром у м. Карлівка. Карлівська міська рада є правонаступником Голобородьківської сільської ради відповідно до рішення Карлівської міської ради від 18.12.2020 року.

Ухвалою суду від 30 січня 2023 року відкрито провадження у справі.

28 квітня 2023 року учасники справи в судове засідання не з`явилися.

Від представника заявника та представника заінтересованої особи Відділу управління комунальним майном Карлівської міської ради, надійшли заяви, в яких вони справу просили розглядати без їх участі.

ОСОБА_1 неодноразово викликався в судове засідання за адресою його місця реєстрації та за адресою: АДРЕСА_1 , але до суду поверталися конверти з відміткою «Адресат відсутній за вказаною адресою».

Суд, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 18.02.1980 року ВК Карлівської міської ради ОСОБА_2 та його родині було надано ордер на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 7).

Після смерті ОСОБА_2 квартирою користувався його син ОСОБА_1 , який звертався до Карлівського районного суду з заявою, в якій просив встановити факт його єдиного, фактичного, постійного проживання в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 . Рішенням суду від 24.06.2019 року (а.с. 14-15) йому було відмовлено в задоволенні заявлених вимог. Постановою Полтавського апеляційного суду від 09.09.2019 року рішення Карлівського районного суду було залишено без змін (а.с. 12-13).

Голобородьківською сільською радою було подано оголошення до районної газети «Життя і слово» № 15-16 від 23.02.2018 року про взяття вказаної квартири на облік як безхазяйної (а.с. 8).

Згідно інформації, наданої ПП Полтавським бюро технічної інвентаризації «Інвентаризатор», відомості щодо виготовлення технічної документації по приватизації квартири за адресою: АДРЕСА_1 у Полтавського бюро технічної інвентаризації «Інвентаризатор» відсутні (а.с. 10).

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вбачається, що 20.12.2018 року державним реєстратором Карлівської РДА квартиру за адресою: АДРЕСА_1 було взято на облік безхазяйного майна.

Згідно розпорядження КМУ від 12.06.2020 року №721-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Полтавської області» Голобородьківська територіальна громада увійшла до складу Карлівської територіальної громади з центром у м. Карлівка. Карлівська міська рада є правонаступником Голобородьківської сільської ради відповідно до рішення Карлівської міської ради від 18.12.2020 року (а.с. 16-19).

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам суд зазначає наступне.

Згідно п.7 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Відповідно до ч.2 ст.327 ЦК України управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Згідно ст.333 ЦПК України, суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Згідно з ч.2 ст.315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Враховуючи викладене вище суд дійшов висновку про те, що квартира за адресою: АДРЕСА_1 є безхазяйним майно, тому зазначене житлове приміщення може бути передано за рішенням суду у комунальну власність.

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає, що заява є законною та обґрунтованою, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.268-273, 293, 294, 329-333 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Виконавчого комітету Карлівської міської ради від імені Карлівської міської ради Полтавської області, заінтересовані особи: Відділ управління комунальним майном Карлівської міської ради та ОСОБА_1 , про передачу безхазяйної речі у власність територіальної громади задовольнити.

Передати у власність Карлівської територіальної громади в особі Карлівської міської ради Полтавської області безхазяйне нерухоме майно квартиру, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення безпосередньо до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги або через Карлівський районний суд Полтавської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О. М. Герцов

Дата ухвалення рішення28.04.2023
Оприлюднено08.05.2023
Номер документу110641080
СудочинствоЦивільне
Сутьпередачу безхазяйної речі у власність територіальної громади

Судовий реєстр по справі —531/249/23

Рішення від 28.04.2023

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

Ухвала від 03.03.2023

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Карлівський районний суд Полтавської області

Герцов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні