Рішення
від 07.12.2021 по справі 757/61227/18-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/61227/18-ц

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2021 року Печерський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді - Новака Р.В.

при секретарі судових засідань - Талдоновій М.Є.

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Євро Юкрейніан груп» про стягнення коштів,-

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Євро Юкрейніан груп» про стягнення коштів. Просить стягнути з відповідача заборгованість в розмірі 17075,00 грн. за невиконання умов договору про надання послуг від 09.01.2018 року.

Позовні вимоги обгрунтовує тим, що 09.01.2018 року між позивачем та відповідачем було укладено договір №09012018/3 про надання послуг, відповідно до умов якого здобувач доручає, а виконавець приймає на себе всю роботу з організації отримання працевлаштування здобувача в державі Норвегія, за контрактом 12 місяців. Здобувач зобов`язується оплатити послуги виконавця в міру виконання робіт. Вказує на те, що свої зобов`язання своєчасно та в повному обсязі виконав, і вніс на банківський рахунок реєстраційний платіж в сумі 500,00 євро, що в еквіваленті до гривні становило 17075,00 грн., що підтверджується квитанцією про оплату від 15.01.2018 року. Станом на день подачі позову до суду, відповідач взятих на себе зобов`язань не виконав. З метою мирного і досудового врегулювання спору, 31.08.2018 року надіслав відповідачу лист-претензію, в якій просив повернути позивачу розмір винесеного платежу в сумі 17075,00 грн. за невиконання умов договору в 10-денний термін з моменту отримання даної претензії.

Однак відповідач свої зобов`язання не виконав та проігнорував прохання позивача щодо повернення коштів. Зазначає, що такі дії відповідача є грубим порушенням умов договору та вимог чинного законодавства України.

Ухвалою від 11 грудня 2018 року суд відкрив провадження у цій справі та, з урахуванням ч. 4 ст. 19 та п. 1 ч. 1 ст. 274 ЦПК України, вирішив її розглянути у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Сторони не подавали клопотання про розгляд справи у загальному позовному провадженні чи призначення судового засідання у спрощеному провадженні.

Відповідач не направив на адресу суду відзив.

23.12.2019 року позивач направив на адресу суду заяву про розгляд справи та прийняття рішення в ній без участі позивача.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження без виклику у судове засідання сторін, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що 09.01.2018 року між ОСОБА_1 та ТОВ «Євро Юкрейніан Груп» було укладено договір №09012018/3 про надання послуг, відповідно до умов якого здобувач доручає, а виконавець приймає на себе всю роботу з організації отримання працевлаштування здобувача в державі Норвегія, за контрактом 12 місяців. Здобувач зобов`язується оплатити послуги виконавця в міру виконання робіт.

Свої зобов`язання своєчасно та в повному обсязі позивач виконав, вніс на банківський рахунок реєстраційний платіж в сумі 500,00 євро, що в еквіваленті до гривні становило 17075,00 грн., що підтверджується квитанцією про оплату від 15.01.2018 року.

Станом на день подачі позову до суду, відповідач взятих на себе зобов`язань не виконав. З метою мирного і досудового врегулювання спору, 31.08.2018 року позивач надіслав відповідачу лист-претензію, в якій просив повернути позивачу розмір винесеного платежу в сумі 17075,00 грн. за невиконання умов договору в 10-денний термін з моменту отримання даної претензії.

Однак відповідач свої зобов`язання не виконав та проігнорував прохання позивача щодо повернення коштів.

Згідно п. 2.13 договору, виконавець зобов`язується надати повний об`єм послуг здобувачу у строки, що не перевищують 10 робочих неділь. У разі несвоєчасного надання послуг, повернути усі сплачені кошти у повному обсязі, що були отримані за сплату послуг виконавцеві.

Згідно п.п. 4.1, 4.2 договору, комісійні виконавця складають 1000,00 євро. Перший реєстраційний платіж у розмірі 500,00 євро, згідно з банківським курсом продажу валюти ПАТ КБ «Приватбанк» на дату сплати, що сплачується здобувачем на банківський рахунок виконавця в момент підписання цього договору.

Згідно ч. 1,4 ст. 538 ЦК України, виконання свого обов`язку однією із сторін, яке відповідно до договору обумовлене виконанням другою стороною свого обов`язку, є зустрічним виконанням зобов`язання. Якщо зустрічне виконання обов`язку здійснено однією із сторін, незважаючи на невиконання другою стороною свого обов`язку, друга сторона повинна виконати свій обов`язок.

За таких обставин, враховуючи те, що позивач в порядку, визначеному договором, оплатив кошти відповідачу, що є зустрічним виконанням його договірного обов`язку, відповідач зобов`язаний виконати свій обов`язок з організації отримання працевлаштування.

Відповідно до ст.ст. 526, 525 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною 1 ст. 612 ЦК України встановлено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Враховуючи, що відповідачем не виконано зобов`язань за договором №09012018 від 09.01.2018 року, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про задоволення позову та стягнення коштів у сумі 17075,00 грн., які підтверджені документально.

Відповідно до ч.ч.1 та п.2 ч.2 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Відповідно до ст.ст. 133, 141 ЦПК України, з відповідача підлягає стягненню судовий збір на користь позивача у сумі 704,80 грн.

Керуючись ст.ст.530,538,693,694,706 ЦК України та ст.ст.133,141,223,280 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Євро Юкрейніан груп» про стягнення коштів - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Євро Юкрейніан груп» на користь ОСОБА_1 заборгованість за невиконання умов договору по надання послуг в розмірі 17075 (сімнадцять тисяч сімдесят п`ять) грн. 00 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Євро Юкрейніан груп» на користь ОСОБА_1 судовий збір у сумі 704,80 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. В такому випадку рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повторне заочне рішення позивач та відповідач можуть оскаржити в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи до Київського апеляційного суду або через Печерський районний суд м. Києва, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності ЦПК України в редакції від 15 грудня 2017 року.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1

Відповідач: ТОВ «Євро Юкрейніан груп», 01021, м. Київ, вул. Звіринецька, 63, код ЄДРПОУ 40376484.

Суддя Р.В. Новак

Дата ухвалення рішення07.12.2021
Оприлюднено08.05.2023
Номер документу110642553
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —757/61227/18-ц

Рішення від 07.12.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

Ухвала від 11.12.2018

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні