Ухвала
від 04.05.2023 по справі 759/8102/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/2705/23

ун. № 759/8102/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2023 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши в судовому засіданні клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , про відібрання зразків для експертизи (в порядку тимчасового доступу до речей і документів), у кримінальному провадженні№ 12021110000000400 від 02.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 , в якому просить надати старшому слідчому слідчого управління ГУНП в Київській області ОСОБА_3 дозвіл на відібрання у порядку тимчасового доступу до речей зразків (кернів) улаштованого асфальтобетонного покриття на об`єкті капітального ремонту за договором підряду № 4-09/20 від 22.09.2020 укладеного між Комунальним підприємством « Управління капітального будівництва » Крюківщинської сільської ради та ТОВ « НЕНКА » на виконання робіт з «Капітального ремонту дороги по вул. Парниковій в с. Крюківщина, Києво-Святошинського району, Київської області» у кількості, необхідній для проведення лабораторного дослідження, з метою проведення судової будівельно-технічної експертизи.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву в якій просить розглядати клопотання за його відсутності.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про його задоволення, виходячи з наступного.

В обґрунтування вказаного клопотання зазначено, що досудовим розслідуванням встановлено, що до Управління стратегічних розслідувань в Київській області ДСР Національної поліції України надійшло звернення гр. ОСОБА_5 від 13.04.2021 щодо можливого вчинення кримінального правопорушення, ас саме зловживання службовим становищем посадовими особами Комунального підприємства « Управління капітального будівництва Крюківщинської сільської ради » під час укладання договору з ТОВ « Ненка » щодо виконання робіт по капітальному ремонту дороги по вулиці Парниковій в селі Крюківщина, Київської області. Також остання у своїй заяві зазначає, що роботи по ремонту дороги виконанні не якісно, оскільки пройшло менше року а дорожнє полотно вже почало руйнуватися.

В ході перевірки звернення гр. ОСОБА_6 встановлено, що 22.09.2020 року між КП « Управління капітального будівництва » Крюківщинської Стальської ради (ЄДРПОУ- 40335998 ) в особі директора ОСОБА_7 та Товариства з обмеженою відповідальністю « НЕНКА » в особі директора ОСОБА_8 укладено договір підряду № 4-09/20.

Згідно п. 1.3. Договору характер робіт, що виконуються підрядником та назва об`єкту: «Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Парниковій в с. Крюківщина Києво-Святошинського району, Київської області» (Код ДК 021:2015: - 45233123-7-Будівництво другорядних робіт).

Відповідно до п. 2.1. Договору роботи і матеріальні ресурси, що використовуються для їх виконання повинні відповідати державним стандартам , будівельним нормам, іншим нормативним документам, проектній документації та Договору підряду.

Відповідно до п. 4.1. Договору договірна ціна на виконання підрядних робіт на об`єкті становить 6 133 28, 13 грн. в тому числі ПДВ 20 % - 1022213, 69 грн, є динамічною і визначається на основі Кошторису. Договірна ціна може коригуватись і уточнюватись у випадках, передбачених чинним законодавством та національними стандартами України з ціноутворення у будівництві (ДСТУ). За взаємною згодою сторін ціна договору можу бути зменшена . Договірна ціна є невід`ємною складовою цього Договору.

Пунктом 4.2. Договору передбачено, що Договірна ціна уточняється без зміни загальної вартості та об`ємів робіт у випадках , передбачених законодавством та національними стандартами України з ціноутворення у будівництві (ДСТУ).

Вивченням відомостей, наявних у Єдиному порталі публічних фінансів України, встановлено, що акти приймання виконаних будівельних робіт за вказаним вище договором підряду підписані у вересні, жовтні та листопаді 2020 року, які стали підставою для перерахування бюджетних коштів підряднику.

Однак, згідно п. 5.3.6. ДСТУ Б В.2.7-119:2011, - укладання гарячої асфальтобетонної суміші потрібно проводити весною за температури повітря не нижче 5 оС, влітку, або восени - не нижче 10 оС. Водночас, за даними веб-порталу Укргідрометцентр http://meteo.gov.ua середньодобова температура Київської області не перевищувала 5 оС. У зв`язку з цим проведення будівельних робіт з грубим порушенням вимог діючих будівельних норм у частині недотримання визначеного температурного режиму при проведенні робіт призводить до неякісного виконання будівельних робіт, суттєвого зменшення строків експлуатації та як наслідок свідомої розтрати бюджетних коштів.

Встановлено, що вказаний договір підписаний директором КП « Управління капітального будівництва » Крюківщинської сільської ради, ОСОБА_7 який вступив у злочинну змову з директором вищезазначеного суб`єкта підприємницької діяльності, ОСОБА_8 внаслідок чого організували схему із розтрати та привласнення коштів місцевого бюджету в особливо великих розмірах, що виділяються на фінансування заходів по капітальному та поточному ремонту дорожнього покриття, а також на їх подальше обслуговування та утримання.

На даний час у органу досудового розслідування виникла необхідність у перевірці достовірності відомостей внесених до проектно-кошторисної та фінансово-звітної документації по зазначеному договору підряду, з метою підтвердження фактично виконаних обсягів будівельних робіт складеним документам та сумам витрачених коштів.

На цій підставі слідчим для встановлення відповідності відомостей щодо фактично виконаних обсягів виконаних будівельних робіт по вказаному договору підряду та його якості, призначено будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз .

З метою проведення зазначеної експертизи необхідно залучити дорожніх спеціалістів з відповідним обладнанням та інструментом для вирубки та замірів товщини шару дорожнього покриття та улаштування основ доріг відповідних об`єктів дослідження з подальшими лабораторними дослідженнями фізико-механічних властивостей кернів асфальтобетонних сумішей, відібраних з дорожнього полотна об`єкта дослідження у відповідності до вимог п. 21.8.18 ДБН В.2.3-4:2007 «Автомобільні дороги», на рахунок використаного для його влаштування типу та марки асфальтобетону, коефіцієнту його ущільнення (в одиницях виміру кг/м3), інших шарів влаштованого дорожнього полотна тощо (лабораторні дослідження повинні бути виконані сертифікованою лабораторією).

Так, відповідно до вимог ДБН В.2.3-4:2007 «Автомобільні дороги» фізико-механічні властивості улаштованих асфальтобетонних сумішей контролюються за показниками випробування трьох кернів на кожні 9000 м2 покриття.

На підставі вищезазначеного, на теперішній час в ході досудового розслідування для повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та з метою проведення судової будівельно-технічної експертизи щодо перевірки обсягів та якості фактично виконаних будівельних робіт за договором підряду № 4-09/20 від 22.09.2020 укладеного між Комунальним підприємством « Управління капітального будівництва » Крюківщинської сільської ради та ТОВ « НЕНКА » на виконання робіт з «Капітального ремонту дороги по вул. Парниковій в с. Крюківщина, Києво-Святошинського району, Київської області» виникла необхідність у відібранні зразків (кернів) улаштованої асфальтобетонної суміші у кількості необхідної для подальшого проведення лабораторних досліджень фізико-механічних властивостей і надання результатів випробувань судовому експерту.

Крім того, 17.04.2023 на адресу слідчого управління ГУНП в Київській області надійшло клопотання судового експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз щодо відбору кернів з подальшими лабораторними дослідженнями фізико-механічних властивостей на рахунок товщини шару, використаного типу та марки покриття і коефіцієнту його ущільнення.

Відповідно до ч. 2 ст. 245 КПК України, порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться таку речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Клопотанням доведено наявність підстав вважати, що Зразки улаштованого асфальтобетону за вищезазначеним договором підряду у кількості, необхідній для проведення лабораторного дослідження мають доказове значення у вказаному кримінальному провадженні та без їх вилучення неможливо провести судову будівельно-технічну експертизу, а також встановити вид і розмір шкоди, завданої вчиненим кримінальним правопорушенням

Керуючись ст.ст.159-160, 245, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , про відібрання зразків для експертизи (в порядку тимчасового доступу до речей і документів), у кримінальному провадженні№ 12021110000000400 від 02.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України - задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого управління ГУНП в Київській області ОСОБА_3 дозвіл на відібрання у порядку тимчасового доступу до речей зразків (кернів) улаштованого асфальтобетонного покриття на об`єкті капітального ремонту за договором підряду № 4-09/20 від 22.09.2020 укладеного між Комунальним підприємством « Управління капітального будівництва » Крюківщинської сільської ради та ТОВ « НЕНКА » на виконання робіт з «Капітального ремонту дороги по вул. Парниковій в с. Крюківщина, Києво-Святошинського району, Київської області» у кількості, необхідній для проведення лабораторного дослідження, з метою проведення судової будівельно-технічної експертизи.

Відібрання зразків асфальтобенного покриття та основ проїжджої частини з використанням спеціального обладнання для відібрання кернів доручити спеціалістам організації, яка має спеціальні знання у галузі будівництва та ремонту доріг, відповідне обладнання для відбору зразків (кернів) та сертифікацію.

Визначити строк дії ухвали тривалістю два місяці, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.05.2023
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу110647702
СудочинствоКримінальне
Сутьвідібрання зразків для експертизи (в порядку тимчасового доступу до речей і документів), у кримінальному провадженні№ 12021110000000400 від 02.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —759/8102/23

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ясельський А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні