Рішення
від 27.04.2023 по справі 183/830/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 183/830/23

№ 2-о/183/107/23

27 квітня 2023 року м.Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Оладенко О.С.

за участю секретаря судового засідання Павлюк А.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Новомосковський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Новомосковському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), ОСОБА_3 , про встановлення факту народження,-

В С Т А Н О В И В:

24.01.2023 до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшла вищезазначена заява у якій заявники просять встановити факт народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , матір`ю якого є ОСОБА_4 .

В обґрунтування своїх вимог вказують, що заявниця ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 народила сина, про що було видане медичне свідоцтво про народження. На час народження дитини ОСОБА_1 перебувала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_3 . Заявниця ОСОБА_1 своєчасно не звернулася до органу державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації народження сина. 23.11.2022 заявники звернулися до органу державної реєстрацій актів цивільного стану, надавши Медичне свідоцтво про народження, проте отримали відмову у реєстрації народження, у зв`язку з тим, що заявник ОСОБА_2 досяг шістнадцятирічного віку.

Заявнику ОСОБА_2 необхідно встановити факт його народження з метою подальшого отримання свідоцтва про народження, паспорта громадянина України, отримати водійське посвідчення, права і обов`язки громадянина України.

Ухвалою судді від 26 січня2023 року прийнято справу до провадження, призначено судове засідання у справі.

У судове засідання заявники не з`явилися, надіславши до суду заяви про розгляд справи за їх відсутності. Заявлені вимоги підтримують у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи - Новомосковський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Новомосковському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Заінтересована особа ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, про дату та час судового засідання повідомлений належним чином.

Суд, дослідивши надані заявниками докази, встановив наступне.

Заявниця ОСОБА_5 уклала шлюб із ОСОБА_3 , зареєстрований 05 липня 1999 року відділом реєстрації актів громадянського стану виконкому Підгородненської міської ради Дніпропетровської області за актовим записом №31. Після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище « ОСОБА_6 » (а.с.4 на звороті).

Заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є громадянкою України, що підтверджується копією її паспорта № НОМЕР_1 (а.с.4).

Як вбачається з дубліката медичного свідоцтва про народження №189 від 30.06.2020, у ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 о 03:50 год. народилася дитина чоловічої статі (а.с.6 на звороті). У медичному свідоцтві про народження зазначено, що мати проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Дублікат медичного свідоцтва про народження видано Комунальним підприємством «Центральна міська лікарня м.Олександрія», код ЄДРПОУ 05493838, розташованим у м.Олександрія Кіровогорадської області. Наведене свідчить, що ОСОБА_2 народився у вказаному населеному пункті.

Вказаний документ є достатньою підставою для встановлення факту народження дитини.

Згідно медичної довідки №8 від 27.06.2019, за формою №103-1/0 дитину чоловічої статі, ІНФОРМАЦІЯ_1 , матір`ю якої є ОСОБА_1 взято на облік 12.09.2008 (а.с.8).

Згідно довідки квартального комітету №27, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 проживає разом зі своєю матір`ю ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.7).

Гімназією №14 м.Новомосковська видано довідку ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в тому, що він дійсно навчався з 1 по 6 клас в період з 2009 року по 2014 рік в гімназії №14 міста Новомосковська (а.с.6).

Новомосковський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Новомосковському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) листом №1464/20.35-31 від 23.11.2022 відмовив у державній реєстрації народження ОСОБА_2 . Заявниці ОСОБА_1 повідомлено, що державна реєстрація народження на підставі рішення суду про встановлення факту народження проводиться за правилами поновлення актових записів, ящо з дня народження дитини, зазначеного у рішенні суду минуло більше року. У відділу реєстрації актів цивільного стану відсутні повноваження щодо державної реєстрації народження після досягнення дитиною шістнадцятирічного віку.

Згідно пункту 7 частини 1 статті 315 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

За правилами статті 7 Закону України «Про громадянство України» особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

Згідно пункту 24 розділу 1 глави ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року №52/5, у разі досягнення дитиною 16 років державна реєстрація її народження може проводитися за її особистою заявою з пред`явленням паспорта та відповідно до законодавства, яке регулює порядок поновлення актових записів цивільного стану. Державна реєстрація народження на підставі рішення суду про встановлення факту народження проводиться за правилами поновлення актових записів, якщо з дня народження дитини, зазначеного у рішенні суду, минуло більше року.

Аналогічна норма щодо обов`язковості подання дитиною, яка досягла 16 років, паспорта для державної реєстрації її народження міститься також у частині 8 статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Однак, згідно пункту 3 частини 1 розділу ІІІ Тимчасового порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 6 червня 2019 року № 456, для оформлення паспорта громадянина України особа, зокрема, подає свідоцтво про народження.

Оскільки ОСОБА_2 досяг віку 16 років він позбавлений можливості отримати як свідоцтво про народження, так і паспорт громадянина України.

У відповідності до ч.1 ст.13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

Згідно ч.1 ст.133 СК України, якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір`ю, а чоловік - батьком дитини.

Суд вважає доведеним на підставі досліджених доказів факт народження ОСОБА_8 від матері ОСОБА_1 , яка на час народження дитини перебувала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_3 , а тому суд приходить до висновку про обґрунтованість заяви та необхідність її задоволення.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 12, 13, 206, 259, 263-265, 315 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у м.Олександрія Кіровоградської області, батьками якого є: матір - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьком - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

заявник ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ,

заявник ОСОБА_2 , РНОКПП не відомий, адреса: АДРЕСА_2 ;

заінтересована особа - Новомосковський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Новомосковському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), код ЄДРПОУ 40340814, адреса: Дніпропетровська область, м.Новомосковськ, вул.Українська, 7-а.

Повне судове рішення складено і підписано 27 квітня 2023 року .

Суддя Оладенко О.С.

Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено08.05.2023

Судовий реєстр по справі —183/830/23

Рішення від 27.04.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 26.01.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні