Рішення
від 03.05.2023 по справі 343/675/23
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/675/23

Провадження №: 2-о/0343/50/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 травня 2023 року м. Долина

Долинський районний суд Івано-Франківської області в складі:

судді Монташевич С. М.,

з участю: секретаря судового засідання Шикор Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в приміщенні Долинського районного суду Івано-Франківської області цивільну справу № 343/675/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Долинська міська рада, про встановлення факту родинних відносин,

В С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позицій заявника та заінтересованої особи:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, у якій просить встановити факт, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка була зареєстрована в АДРЕСА_1 , є дружиною померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_5 померла її бабуся ОСОБА_2 , яка заповіла їй, заявниці, все своє майно.

09 березня 2023 року вона звернулася в Долинську державну нотаріальну контору за прийняттям спадищини, однак, отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії в частині прийняття спадщини за заповітом, оскільки існують розбіжності у написанні по-батькові її бабусі у свідоцтві про одруження з дідусем, де вона вказана як ОСОБА_4 , та у заповіті, свідоцтвах про народження та смерті, де вона зазначена як ОСОБА_5 .

Враховуючи вказане, заявниці необхідно встановити факт, що має юридичне значення, а саме: що її бабуся ОСОБА_2 є дружиною померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 , для отримання нею у спадок будинку, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

В судове засідання заявниця ОСОБА_1 та її представник - адвокат Заремба О.В. не з`явилися, від останньої через систему "Ектронний суд" надійшло клопотання про розгляд справи без їх участі, в якій вони заяву підтримали у повному обсязі, просили її задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, на електронну адресу суду скерував клопотання про розгляд справи у його відсутності.

Заяви та клопотання заявника та заінтересованої особи, процесуальні дії у справі:

ухвалою суду від 25.03.2023 року відкрито провадження у справі та постановлено розглядати справу за правилами окремого провадження з викликом заявника та заінтересованої особи.

27 березня 2023 року від представника заявниці - адвоката Заремби О.В. через систему "Ектронний суд" поступили заява про залучення належної заінтересованої особи, клопотання про приєднання до матеріалів справи письмових доказів, а 20 квітня 2023 року - клопотання про розгляд справи без участі заявника та його представника.

Ухвалою суду від 20.04.2023 замінено заінтересовану особу на належну.

02 травня 2023 року від представника заінтересованої особи поступило клопотання про розгляд справи за його відсутності.

З урахуванням того, що розгляд та завершення розгляду справи відбулося за відсутності учасників справи, датою ухвалення рішення у справі є дата складання повного судового рішення, що відповідає вимогам ч. 4, 5 ст. 268 ЦПК України, та не є порушенням прав сторін щодо участі у розгляді справи, про що зазначив Верховний Суд у постанові від 05.09.2022 у справі № 1519/2-5034/11.

Фактичні обставини, встановлені судом:

як вбачається зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , ОСОБА_6 народилася ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с. 5).

Згідно зі свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_7 (а.с. 6).

Відповідно до даних, які містяться у свідоцтві про одруження серії НОМЕР_3 , ОСОБА_3 , 1930 р.н., одружився 08.11.1954 із ОСОБА_7 , 1930 р.н. Прізвище дружини після укладення шлюбу ОСОБА_8 (а.с. 7).

Як вбачається з акта обстеження від 21.03.2023, складеного старостою Княжолуцького старостинського округу, при проведенні обстеження господарства в АДРЕСА_1 із залученням сусідів встановлено, що померла ОСОБА_2 , 1930 р.н., була дружиною ОСОБА_3 , 1930 р.н. Вони дійсно перебували в шлюбі та вели спільне господарство до дня смерті чоловіка ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 24).

Відповідно до довідки про право особистої власності на житловий будинок, що видається у зв`язку з оформленням спадщини № 55 від 28.11.2022, згідно з записом в погосподарській книзі № 9 Княжолуцької сільської ради Долинського району Івано-Франківської області за 2001-2005 роки, особовий рахунок НОМЕР_4 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , належав до дня смерті житловий будинок, що знаходиться в АДРЕСА_1 . Рік побудови будинку 1960. На час його смерті в цьому житловому будинку були зареєстровані ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дружина; ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , син (а.с. 13).

ІНФОРМАЦІЯ_9 помер ОСОБА_3 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_5 від 06.02.2001 (а.с. 10).

Після його смерті по 1/2 частці домоволодіння успадкувала його дружина та донька ОСОБА_11 , що встановлено з описаної нижче постанови нотаріуса. Остання померла ІНФОРМАЦІЯ_10 , на що вказує свідоцтво про смерть серії НОМЕР_6 від 30.05.2018 (а.с. 33).

ІНФОРМАЦІЯ_5 померла ОСОБА_2 , підтвердженням чого слугує свідоцтво про смерть серії НОМЕР_7 від 19.04.2001 (а.с. 9).

На випадок своєї смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зробила таке заповітне розпорядження: все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і все те, на що вона за законом матиме право, заповіла ОСОБА_12 , що підтверджується заповітом від 11.03.2001 (а.с. 11).

ОСОБА_12 02.11.2012 зареєструвала шлюб з ОСОБА_13 , у зв`язку з чим змінила прізвище на ОСОБА_14 , на що вказує свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_8 , видане повторно 22.09.2020 (а.с. 8).

Маючи намір отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом на 1/2 частку житлового будинку, гоподарських будівель і споруд в АДРЕСА_1 , ОСОБА_1 звернулася до нотаріуса, однак, їй було відмовлено у видачі такого, що вбачається з постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 09.03.2003. Відмова нотаріуса мотивована таким чином. ОСОБА_1 звернулася за видачею свідоцтва про право на спадщину за заповітом на 1/2 частку житлового будинку, господарських будівель та споруд, що знаходиться за вищевказаною адресою, яка належала ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , спадкоємцем якого за законом до 1/2 частки була його дружина ОСОБА_2 , яка спадщину прийняла, фактично вступивши в управління спадковим майном, оскільки на день смерті спадкодавця проживала та була зареєстрована зі спадкодавцем у спадковому будинку, але не оформила своїх спадкових прав та померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті ОСОБА_3 спадкоємцями є: дочка ОСОБА_11 до 1/2 частки, яка спадщину прийняла, подавши до контори заяву про прийняття спадщини, та дружина ОСОБА_2 до 1/2 частки, яка спадщину прийняла, фактично вступивши в управління спадковим майном, оскільки на день смерті спадкодавця проживала та була зареєстрована разом зі спадкодавцем в спадковому будинку, але не оформила своїх спадкових прав та померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Син спадкодавця - ОСОБА_10 та дочка спадкодавця - ОСОБА_15 подали до нотконтори заяву про відмову від прийняття спадщини. ОСОБА_16 згідно з заповітом № 8, посвідченим Княжолуцькою сільською радою 11.03.2001, є спадкоємцем після смерті своєї баби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадщину ОСОБА_1 прийняла, фактично вступивши в управління спадковим майном. Інших спадкоємців за заповітом та спадкоємців, передбачених ст. 1241 ЦК України, немає. Після смерті ОСОБА_2 заведена спадкова справа № 137/2001. ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на 1/2 частку житлового будинку за вищевказаною адресою, тому що у неї відсутні документи, які б підтверджували родинний зв`язок між спадкодавцями - ОСОБА_17 та ОСОБА_3 , оскільки, згідно зі свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_3 , виданим 13.10.1959 бюро ЗАГС Долинського району Станіславської області, дружиною ОСОБА_3 , є ОСОБА_18 (а.с. 12).

Враховуючи те, що у свідоцтві про одруження бабусі заявниці невірно записано по-батькові, яке відмінне від такого у її заповіті, свідоцтвах про народження та смерті, у зв`язку з чим не можливо підтвердити родинний зв`язок між ОСОБА_19 та ОСОБА_20 , що послужило підставою звернення до суду з даною заявою.

Встановлення даного факту дасть змогу заявниці оформити спадщину після смерті бабці та не тягне за собою спору про право.

Оцінка суду:

суд, дослідивши та оцінивши докази в їх сукупності, долучені на обґрунтування заяви, з`ясувавши таким чином фактичні обставини справи, вважає, що заява підлягає до задоволення, виходячи з такого.

Відповідно до змісту ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є невід`ємною частиною національного законодавства, кожна людина при визначенні її громадянських прав і обов`язків має право на справедливий судовий розгляд.

Статтею 2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно із ч. 1 ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Як визначено в ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно із п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть бути, зокрема, спадкоємці померлої особи, котрі мають право на спадщину, проте не мають відповідних документів, котрі підтверджують кровний зв`язок із померлим, або у цих документах була допущена помилка, яку не можна виправити позасудовим шляхом.

Згідно із роз`ясненнями, викладеними в абз. 2 п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України за № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Як вбачається з роз`яснень, викладених у п. 1 вищеназваної Постанови Пленуму Верховного Суду України, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

- згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

- чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

- заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;

- встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до ст. 318 ЦПК України, у заяві про встановлення факту, що має юридичне значення, повинно бути зазначено, зокрема, який факт заявник просить встановити та з якою метою. Мета встановлення факту - це ті наслідки, настання яких бажав би заявник.

Для заявниці встановлення заявленого факту породжує юридичні наслідки, вона зможе оформити спадщину, яка відкрилася після смерті її бабці, яка заповіла їй все своє майно. Однак, у зв`язку з розбіжністю у написанні по-батькові у свідоцтві про народження її бабусі та у свідоцтві про її одруження з дідусем, заявниця позбавлена можливості довести, що вони є подружжям, а відтак, що перша успадковувала майно як дружина після смерті другого.

В ході судового розгляду на основі повно та всебічно з`ясованих обставин справи, підтверджених доказами, дослідженими у судовому засіданні, суд дійшов висновку, що факт, який має юридичне значення, а саме те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка помела ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Княжолука Долинського району Івано-Франківської області, є дружиною ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , з яким вони одружилися ІНФОРМАЦІЯ_11 , знайшов своє підтвердження. Даний факт підтверджується свідоцтвом про одруження, де вказано, що ОСОБА_3 , 1930 р.н., одружився з ОСОБА_7 , 1930 р.н. Остання значиться як дружина першого у погосподарській книзі Княжолуцької сільської ради, яка в свою чергу, в акті обстеження зазначає, що дружиною ОСОБА_3 була дійсно ОСОБА_2 , 1930 р.н.

ОСОБА_2 склала заповіт на користь заявниці, однак, остання як єдиний спадкоємець за заповітом позбавлена можливості узаконити свої спадкові права, оскільки її бабуся, успадкувавши після смерті чоловіка 1/2 житлового будинку в АДРЕСА_1 , не оформила своїх спадкових прав, які на даний час без встановлення факту, за яким звернулася ОСОБА_1 , неможливо оформити, у зв`язку з відсутністю документів, підтверджуючих родинний зв`язок ОСОБА_2 з ОСОБА_3 .

Встановлення даного факту не пов`язується з наступним вирішенням підвідомчого суду спору про право та чинним законодавством не передбачено порядок іншого (позасудового) його встановлення. Його встановлення необхідне заявниці для оформлення спадкових прав після смерті бабці.

З огляду на викладене, виходячи з інтересів особи щодо захисту її спадкових прав, зважаючи на те, що заявниця немає іншої можливості, крім в судовому порядку, встановити факт родинних відносин, на основі повно та всебічно з`ясованих обставин справи суд вважає, що дана заява підлягає задоволенню, оскільки вимога її законна, обґрунтована та доказово підтверджена письмовими доказами, які в свою чергу є послідовними та логічними, а тому не викликають сумніву в їх правдивості.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення по справі в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі викладеного, ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950, ст. 15, 16 ЦК України, ст. 2, 4, 13, 229, 293, 294, 315, 318 ЦПК України, керуючись ст. 258, 259, 263-265, 268, 273, 319 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Долинська міська рада, про встановлення факту родинних відносин задовольнити.

Встановити факт, що померла ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , яка була зареєстрована в АДРЕСА_1 , є дружиною померлого ІНФОРМАЦІЯ_9 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_13 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Заявник: ОСОБА_1 , зареєстрована в АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_9 .

Заінтересована особа: Долинська міська рада, місцезнаходження якої м. Долина, просп. Незалежності, 5 Калуського району Івано-Франкіської області, код ЄДРПОУ 04054317.

Повний зміст рішення складено 03 травня 2023 року.

Суддя Долинського районного суду С. М. Монташевич

СудДолинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення03.05.2023
Оприлюднено08.05.2023
Номер документу110650274
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —343/675/23

Рішення від 03.05.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні