Ухвала
від 05.05.2023 по справі 333/5097/22
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Єдиний унікальний номер 333/5097/22

Провадження№1-кс/333/1453/23

УХВАЛА

Іменем України

05 травня 2023 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Комунарського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя клопотання про проведення огляду у кримінальному провадженні №42022082030000074 від 29.09.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

05.05.2023 слідчий звернувся до суду з клопотанням про проведення огляду у кримінальному провадженні №42022082030000074 від 29.09.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України, яке погоджене прокуроркою ОСОБА_4 .

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що невстановлені досудовим розслідуванням особи самовільно зайняли земельну ділянку, розташовану в межах прибережної захисної смуги річки Дніпро у АДРЕСА_1.

Підставою внесення відомостей до Єдиного реєстру досудового розслідування послужила заява ГО «Всеукраїнське антикорупційне об`єднання громадян» з інформацією про факт вчинення групою невідомих осіб кримінального правопорушення, яке полягає у встановленні капітальних споруд у вигляді паркану та інших будівель на самовільно захопленій земельній ділянці, яка розташована в межах прибережної захисної смуги річки Дніпро в АДРЕСА_1.

Відповідно до отриманих відомостей, земельна ділянка, що розташована у АДРЕСА_1, яка межує із земельною ділянкою з кадастровим номером 2310100000:03:044:0003, огороджена капітальною спорудою по периметру та обмежує доступ будь-якої особи до прибережної смуги річки Дніпро. На території самозахопленої земельної ділянки наявний об`єкт капітального будівництва у вигляді житлового будинку та пірсу для швартування катерів та човнів.

Вищевказана самозахоплена земельна ділянка перебуває в оперативному управлінні у Запорізького обласного відділення (філія) Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. За результатом спілкування з охоронцями, активісти громадської організації з`ясували, що земельна ділянка та побудована на ній нерухомість використовується приватною особою, яка пов`язана із керівництвом Запорізького обласного відділення (філія) Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Будь-які відомості щодо законності відведення земельної ділянки в офіційних державних реєстрах відсутні, а так є всі підстави вважати, що невідомі особи за попередньою змовою з керівництвом Запорізького обласного відділення (філія) Комітету з фізичного виховання та спорту у протиправний спосіб заволоділи державним майном у вигляді земельної ділянки та у спосіб не передбачений законом побудували та використовують житловий будинок.

В офіційних джерелах інформації відсутні будь-які відомості розміщення незаконно побудованого на земельній ділянці державної форми власності будинку та капітальних споруд, що було встановлено за допомогою відкритого Інтернет ресурсу «www.kadastr.live».

Також, за отриманої інформації від оперативних працівників Запорізького управління ДВБ НП України встановлено, що вищезазначена самовільно зайнята земельна ділянка, яка незаконно була огороджена парканом, охороняється особами з наявними предметами ззовні схожими на зброю та спеціальні засоби, які у свою чергу можуть бути застосовані у разі здійснення спроб проведення огляду вказаної території.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження майна, земельна ділянка з кадастровим номером 2310100000:03:044:0003 на праві власності належить Державі Україні та правокористувачем якої з 24.11.2017 є Головне управління Національної поліції в Запорізькій області (код ЄДРПОУ: 40108688).

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження майна, за адресою: АДРЕСА_1, зареєстровані наступні об`єкти нерухомого майна:

-будинок відпочинку, літ. Ю (на праві приватної власності) за ТОВ «Кримський прибережний альянс (код ЄДРПОУ: 33476828);

-будівля водної бази, літ. А-2; підпірна стінка, № 17 (на праві приватної власності з часткою 16/25) за ТОВ «Кримський прибережний альянс (код ЄДРПОУ: 33476828);

-будівля водної бази, літ. А-2 (на праві приватної власності з часткою 16/25) за ОСОБА_5 та (на праві загальнодержавної власності з часткою 9/25) за Державою України.

30.11.2022 на підставі ухвали слідчого судді за участю інженера-землевпорядника проведено огляд земельної ділянки, розташованої за адресою: АДРЕСА_1, в ході якого було встановлено наступні межі земельної ділянки у системі координат СК-63: 1. X - 5 285 540,75; Y - 5 275 067,69; 2. X - 5 285 552,44; Y - 5 275 207,29; 3. X - 5 285 449,60; Y - 5 275 189,64; 4. X - 5 285 485,01; Y - 5 275 078,25.

На теперішній час, з метою подальшого проведення відповідних судових експертиз, виникла необхідність у повторному проведенні огляду вказаної земельної ділянки за участі спеціалістів з числа працівників екологічної інспекції та Державної інспекції архітектури та містобудування України.

В судовому засіданні слідчий підтримав своє клопотання та заявив, що з метою досягнення ефективності у досудовому розслідувані, надати можливість провести огляд земельної ділянки з метою встановлення факту здійснення незаконної забудови.

Судом встановлено, що 29.09.2022 до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України (кримінальне провадження №42022082030000074).

Клопотання слідчого, погоджене із прокуроркою Шевченківської окружної прокуратури м. Запоріжжя ОСОБА_4 , оформлене відповідно до вимог Кримінально процесуального кодексу України. До матеріалів клопотання додані копії документів, якими слідчий обґрунтував доводи клопотання: Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінальних проваджень, заява про вчинення кримінального правопорушення, інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження майна.

Відповідно до вимог ч.ч.1, 2 ст.237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

На підставі ч.ч.1, 2 ст.237 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Частиною четвертою статті 234 КПК України встановлено, що клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

Згідно ч. 5 ст. 237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукових осіб.

Згідно ч. 2 ст. 60 Земельного кодексу України (далі, - ЗКУ) та ч. 2 ст. 88 Водного кодексу України (далі, - ВКУ), прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною: а) для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менш як 3 гектари - 25 метрів; б) для середніх річок, водосховищ на них, водойм, а також ставків площею понад 3 гектари - 50 метрів; в) для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів.

Згідно ч. 4 ст. 60 ЗКУ та ч. 12 ст. 88 ВКУ, у межах прибережних захисних смуг громадянам забезпечується безперешкодний та безоплатний доступ до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування, крім земель охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон та зон особливого режиму використання земель, а також земельних ділянок, на яких розташовані: гідротехнічні, гідрометричні та лінійні споруди; об`єкти підвищеної небезпеки; пансіонати, об`єкти реабілітації, спорту, санаторії та інші лікувально-оздоровчі заклади, дитячі оздоровчі табори, що мають відповідні передбачені законом документи на споруди та провадження відповідної діяльності; об`єкти природно-заповідного фонду, об`єкти культурної спадщини.

Згідно ч. 2 ст. 61 ЗКУ та ч. 2 ст. 89 ВКУ, у прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних, а також інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів .

Згідно ч. 5 ст. 61 ЗКУ , у прибережних захисних смугах забороняється влаштування огорож або інших конструкцій, що перешкоджають доступу громадян до берегів річок, водойм та островів, крім випадків, передбачених законом.

Згідно ч. 13 ст. 88 ВКУ, обмеження доступу громадян у будь-який спосіб (у тому числі шляхом влаштування огорож або інших конструкцій) до узбережжя водних об`єктів на земельних ділянках прибережних захисних смуг, що перебувають у користуванні юридичних або фізичних осіб, а також справляння за нього плати є підставою для припинення права користування земельними ділянками прибережних захисних смуг за рішенням суду.

Таким чином, враховуючи, що слідчим та матеріалами справи доведено про наявність підстав огляду земельної ділянки, розташованої за адресою: АДРЕСА_1, в ході якого було встановлено наступні межі земельної ділянки у системі координат СК-63: 1. X - 5 285 540,75; Y - 5 275 067,69; 2. X - 5 285 552,44; Y - 5 275 207,29; 3. X - 5 285 449,60; Y - 5 275 189,64; 4. X - 5 285 485,01; Y - 5 275 078,25, слідчий суддя вважає за можливе надати дозвіл на проведення огляду з метою повного всебічного та неупередженого розслідування кримінального провадження, а також з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та їх фіксації.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 234, 237 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого, погоджене із прокурором - задовольнити.

Надати дозвіл слідчій групі у складі: заступника начальника відділу СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_6 , старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_7 , старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_8 , старшого слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_9 , старшого слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_10 , старшого слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_11 , слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_12 , слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_13 , слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_14 , а також працівникам оперативного підрозділу Запорізького управління ДВБ НП України та БПОП ГУНП в Запорізькій області, за участі спеціалістів з числа працівників екологічної інспекції та Державної інспекції архітектури та містобудування України, на проведення огляду земельної ділянки, розташованої за адресок, АДРЕСА_1, за наступними точками у системі координат СК-63: 1. X - 5 285 540,75; Y - 5 275 067,69; 2. X - 5 285 552,44; Y - 5 275 207.29; 3. X - 5 285 449,60; Y - 5 275 189,64; 4. X - 5 285 485,01; Y - 5 275 078,25, з метою встановлення факту здійснення незаконної забудови вказаної території, самих наземних та підземних будівель та споруд, розташованих на зазначеній земельній ділянці.

Ухвала повинна бути виконана протягом місяця з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає, однак заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення05.05.2023
Оприлюднено09.05.2023
Номер документу110682296
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —333/5097/22

Ухвала від 05.05.2023

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 01.11.2022

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні