Ухвала
від 08.05.2023 по справі 15/68-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


У Х В А Л А

08 травня 2023 р. Справа № 15/68-10

Суддя Господарського суду Вінницької області Тісецький С.С., розглянувши матеріали у справі

за заявою: Головного управління ДПС у Вінницькій області (вул. Хмельницьке шосе, 7, м.Вінниця, 21028; код ЄДРПОУ ВП 44069150)

до: Відкритого акціонерного товариства "Тульчинський хлібокомбінат" (вул. Леніна, 166, м.Тульчин, Вінницька область, 23600, код ЄДРПОУ 00375668)

про банкрутство

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду перебуває справа № 15/68-10 за заявою ГУ ДПС у Вінницькій області про банкрутство ВАТ "Тульчинський хлібокомбінат".

Провадження у цій справі перебуває на стадії ліквідаційної процедури боржника.

Так, ухвалою суду від 21.12.2022 року продовжено строк ліквідаційної процедури банкрута та повноважень арбітражного керуючого (ліквідатора) Ковальчука М.М. у справі до 19.06.2023 року. Призначено справу до розгляду на 19.06.2023 року.

05.05.2023 року до суду від Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області надійшла заява № 0200-0901-7/43467 від 03.05.2023 року про заміну кредитора на правонаступника.

Суд, розглянувши заяву про заміну сторони на правонаступника, встановив наступне та дійшов такого висновку.

Так, за змістом заяви та наявних матеріалів справи вбачається, що ухвалою суду від 09.11.2010 року визнано вимоги кредиторів та затверджено реєстр вимог кредиторів боржника - ВАТ "Тульчинський хлібокомбінат", до якого зокрема увійшли вимоги Відділення виконавчої дирекції ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Немирівському районі в сумі 3 884,07 грн. основного боргу - друга черга задоволення.

Ухвалою суду від 10.10.2013 року визнано грошові вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Немирівському районі Вінницької області до боржника в розмірі 34 935,56 грн.

Ухвалою суду від 26.12.2018 року замінено кредитора у справі № 15/68-10 - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Немирівському районі Вінницької області на правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області (код ЄДРПОУ 41315197).

21.09.2022 року прийнято Закон України №2620-ІХ "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування"".

Відповідно Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" зі змінами, припинено Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Аналогічні норми викладені у Постанові Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 №1442 про "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України".

Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області припинено 01.05.2023 року згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України (ч. 7 Прикінцевих положень ЗУ "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування").

Посилаючись на наведене, заявник просить замінити сторону у справі - Фонд соціального страхування України у Вінницькій області на правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області.

Наведені у заяві обставини підтверджені відповідними письмовими доказами.

З врахуванням встановлених обставин справи, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст. 3 ГПК України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Частиною 1 ст. 2 КУ з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Статтею 512 Цивільного кодексу України передбачено підстави заміни кредитора у зобов`язанні. Так, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою, зокрема, внаслідок правонаступництва.

Відповідно до ст. 516 Цивільного кодексу України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 514 Цивільного кодексу України встановлено, що до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 52 ГПК України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ст. 43 КУ з процедур банкрутства, у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі.

Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Враховуючи викладене, суд розглянувши вищевказану заяву, дійшов висновку, що остання підтверджується приписами законодавства, а тому підлягає задоволенню у повному обсязі та здійснення заміни кредитора у справі № 15/68-10 - Фонду соціального страхування України у Вінницькій області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області.

З урахуванням наведеного та керуючись ст. ст. 2, 9, 43 КУ з процедур банкрутства, ст.ст. 2, 3, 18, 234, 235, 326 ГПК України суд, -

У Х В А Л И В:

1. Задоволити заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області № 0200-0901-7/43467 від 03.05.2023 року про заміну кредитора на правонаступника у справі № 15/68-10.

2. Замінити кредитора у справі № 15/68-10 про банкрутство ВАТ "Тульчинський хлібокомбінат" - Фонд соціального страхування України у Вінницькій області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (код ЄДРПОУ 13322403; вул. Хмельницьке шосе, 7, м. Вінниця, 21100).

3. Копію ухвали направити рекомендованим листом згідно переліку та на відомі суду адреси електронної пошти: арбітражного керуючого Ковальчука М.М. - ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ГУ ДПС у Вінницькій області - vin.official@tax.gov.ua, vindpa@ukrpost.net; ГУ ПФУ у Вінницькій області - gu@vn.pfu.gov.ua; Управлінню ВД ФСС України у Вінницькій області - vi@fssu.gov.ua; Тульчинському РЦЗ Вінницької області - tulch.rcz@ukrpost.net; представнику АТ "ЗНВКІФ "Інвестохіллс Хеліантус" адвокату Мошенцю Д.В. - ІНФОРМАЦІЯ_3; АТ "Укртелеком" - press@ukrtelecom.ua; АТ "Київстар - info@kyivstar.net; АТ агрофірма "Колос" - gospodarstvokolos@gmail.com; Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку - info@nssmc.gov.ua; ФГ "Україна" - office@ukragrofirma.com.

Згідно ч. 2 ст. 235 ГПК України, ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала підписана суддею - 08.05.2023 року.

Ухвала може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені ст.ст. 254-257 ГПК України.

Суддя Тісецький С.С.

Віддрук. прим.:

1-до справи

2 - ФОП Пілат А.П. - АДРЕСА_1 ;

3 - ТОВ "АН" Візантія" - вул. Уральська, буд. 12, м. Краматорськ, Донецька обл., 84300;

4 - ФГ "Україна" - вул. Островського, 29, с. Стара Прилука, Липовецький р-н., Вінницька обл., 22511

Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено10.05.2023
Номер документу110687844
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —15/68-10

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Рішення від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Судовий наказ від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні