Рішення
від 25.04.2023 по справі 905/998/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

25.04.2023 Справа №905/998/22

Господарський суд Донецької області у складі судді Зельман Ю.С., при секретарі судового засідання (помічнику судді за дорученням) Фроловій Т.С., розглянувши матеріали справи за позовом: Акціонерного товариства "Перший Український Міжнародний Банк" (місцезнаходження: 04070, м Київ, вул. Андріївська, буд. 4; код ЄДРПОУ 14282829; електронна пошта: info@fuib.com, Kirill.Odrinskiy@pumb.ua)

до відповідача: Приватного підприємства "Орхідея", (місцезнаходження: 84207, Донецька обл., м.Дружківка, вул. Кошового О.,буд.39/77, код ЄДРПОУ 30073240; електронна пошта: orhidea_200@ukr.net)

про повернення предмету лізингу за договором фінансового лізингу

Представники сторін:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: не з`явився.

С У Т Ь С П О Р У

Акціонерне товариство "Перший Український Міжнародний Банк" звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до Приватного підприємства "Орхідея" про повернення предмету лізингу за договором фінансового лізингу.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем зобов`язань за договором фінансового лізингу № МБ-КНА-ФЛ-16083 від 25.11.2021 на підставі чого просив повернути предмет лізингу - Спеціалізований вантажний Самоскид MAN TGS 35.440.

Ухвалою суду від 04.01.2023 було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Явка учасників була визнана не обов`язковою.

Ухвалою суду від 06.03.2023 продовжено строк підготовчого провадження на тридцять днів до 04.04.2023 та відкладено підготовче засідання на 03.04.2023 року.

Ухвалою суду від 03.04.2023 закрито підготовче провадження у справі №905/998/22 та призначено розгляд справи по суті на 25.04.2023.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, на адресу суду надіслав клопотання про розгляд справи без його участі на підставі наявних у матеріалах справи документів.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином.

Суд зауважує, що з метою належного повідомлення учасників справи про рух справи, суд використовував альтернативні способи вручення процесуальних документів учасникам справи, а саме шляхом направлення ухвали на електронні адреси сторонам, телефонограмою та розміщенням 21.02.2023 на офіційному веб-порталі «Судова влада України» оголошення про відкладення розгляду справи.

Крім того, 13.03.2023 ухвала суду направлялась засобами поштового зв`язку шляхом надсилання рекомендованого листа з повідомленням про вручення на адресу відповідача .

Оскільки відповідач своїм правом на подання відзиву по справі не скористався, в інший спосіб своєї позиції не довів, суд на підставі ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України вирішує справу за наявними матеріалами.

Стаття 42 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що прийняття участі у судовому засіданні є правом сторони. При цьому, норми вказаної статті зобов`язують сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

Як зазначено в ч.1 ст.202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

При цьому, відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною умовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні.

Суд вважає за можливе розглянути спір за наявними в справі матеріалами, оскільки їх цілком достатньо для правильної юридичної кваліфікації спірних правовідносин, а відсутність належним чином повідомлених представників сторін істотним чином не впливає на таку кваліфікацію і не перешкоджає розгляду справи.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши обставини спору, доводи учасників судового процесу суд, -

В С Т А Н О В И В

25.11.2021 між Акціонерним товариством "Перший Український Міжнародний Банк" (далі - лізингодавець) та Приватним підприємством "Орхідея" (далі - лізингоодержувач) було укладено договір фінансового лізингу № МБ-КНА-ФЛ-16083 (далі - договір), відповідно до п. 1.1. якого Лізингодавець набуває у свою власність і передає Лізингоодержувачу на умовах фінансового лізингу у платне володіння та користування предмет лізингу, а лізингоодержувач зобов`язується прийняти предмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах договору. По закінченню строку лізингу до Лізингоодержувача за умови повного та належного виконання всіх зобов`язань за договором, в тому числі із сплати лізингових та інших платежів, а також неустойки (штрафу, пені), переходить право власності на предмет лізингу згідно умов договору (за виключенням випадків, передбачених договором та/або законодавством України).

Предметом лізингу (об`єкт фінансового лізингу) за договором є Спеціалізований вантажний самоскид MAN TGS 35.440, 2017 року випуску, марка, модель, та рік випуску яких зазначені в додатку №1 до цього договору - Специфікації. Загальна вартість предмету лізингу (без ПДВ): 2 847 500,00 грн. (два мільйони вісімсот сорок сім тисяч п`ятсот) гривень 00 копійок, ПДВ - 569 500,00 (п`ятсот шістдесят дев`ять тисяч п`ятсот) гривень 00 копійок. Загальна вартість лізингу (з ПДВ): 3 417 000,00 грн. (три мільйони чотириста сімнадцять тисяч) гривень 00 копійок (п.11 Преамбули договору).

Строк лізингу (місяців): 36 місяців з дати підписання акту приймання-передачі предмета лізингу в лізинг (п.12 Преамбули договору). Максимальний термін передачі предмета лізингу у лізинг до 10 грудня 2021 року (включно) - з урахуванням положень додатку "Загальні умови" (п.13 Преамбули договору).

Оплата лізингоодержувача за договором фінансового лізингу: лізингоодержувач здійснює платежі згідно додатків "Графік сплати лізингових платежів" та "Загальні умови" (п.16 Преамбули договору).

Згідно з п.1.2, 1.4 загальних умов, строк користування лізингоодержувачем предметом лізингу (строк лізингу) складається з періодів (місяців) лізингу, зазначених в додатку "Графік сплати лізингових платежів" до договору та починається з дати підписання сторонами акту, але в будь-якому випадку не може бути менше одного року. Предмет лізингу є власністю лізингодавця протягом усього строку дії даного договору. В разі переходу права власності на предмет лізингу від лізингодавця до лізингоодержувача згідно умов договору предмет лізингу по закінченню строку лізингу лізингоодержувачем не повертається.

Пунктами 2.1, 2.2, 2.3 договору передбачено, що усі лізингові платежі за договором лізингоодержувач зобов`язаний здійснювати в національній валюті України (гривні) відповідно до графіку та загальних умов шляхом перерахування грошових коштів на рахунок лізингодавця, зазначений у пункті 19 розділу "Преамбула та окремі умови" договору. Авансовий платіж лізингоодержувач зобов`язаний сплатити протягом 3 (трьох) банківський днів з моменту відправлення рахунку лізингодавця. Лізингоодержувач має право здійснювати авансовий платіж тільки на підставі відправленого лізингодавцем рахунку. Всі чергові лізингові платежі відповідно до графіку та загальних умов лізингоодержувач сплачує у число сплати в кінці кожного періоду лізингу з урахуванням положень пунктів 2.4.-2.6. загальних умов, починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому був підписаний акт. Якщо термін сплати будь-якого лізингового платежу припадає на неробочий (вихідний, святковий або ін.) день, то лізингоодержувач зобов`язаний сплатити такий платіж не пізніше останнього робочого дня, який передує такому вихідному (святковому та ін.) дню.

Відповідно до п. 6.1. договору сторони погодили, що у випадку настання будь-якої з несприятливих подій, зазначених у Додатку «Несприятливі події» до договору або при настанні обставин, зазначених в п.п. 6.1.1.-6.1.8 Загальних умов, лізингодавець має право вимагати змін умов договору та/або повернення предмету лізингу лізингодавцю (окрім повернення у зазначеному у п. 6.1.8 Загальних умов випадку прострочення приймання лізингоодержувачем предмету лізингу та повернення у зазначених в п.п.6.1.5-6.1.6 Загальних умов випадках викрадання/втрати/знищення предмету лізингу) у зазначений у відповідному повідомленні- вимозі строк. У випадку незгоди лізингоодержувача із запропонованими лізингодавцем змінами умов договору, в тому числі, при настанні зазначених нижче у цьому пункті 6.1 Загальних умов обставин, для Лізингоодержувача настають наслідки, зазначені в пункті 6.3 Загальних умов.

Пунктом 6.1.1. загальних умов визначена обставина, яка передбачає не сплату лізингоодержувачем лізингового платежу (частково або в повному обсязі) та прострочення сплати становить більше 60 (шітсдесяти) календарних днів з дня настання строку платежу, встановленого в графіку лізингових платежів.

Згідно з п.п.6.2, 6.3 загальних умов у випадках передбачених пунктами 6.1.1-6.1.3 загальних умов, лізингодавець повідомляє про це лізингоодержувача із зазначенням строку для усунення таких порушень. Якщо лізингоодержувач, у встановлений згідно п.6.2 загальних умов, строк не усуне зазначені порушення; не поверне лізингодавцю предмет лізингу, а також у випадках, передбачених пунктами 6.1.4.-6.1.7. загальних умов, строк лізингу закінчується в день сплати нарахованого лізингодавцем викупного лізингового платежу або в день вилучення предмета лізингу лізингодавцем (в залежності від того, яка з цих подій наступить раніше). Лізингоодержувач зобов`язаний сплатити викупний лізинговий платіж (надалі по тексту договору - викупних платіж) на умовах п.6.4 загальних умов. У випадках, передбачених пунктами 6.1.4.-6.1.7. загальних умов, право лізингоодержувача на придбання предмету лізингу згідно умов цього договору припиняються.

Лізингодавець має право вимагати повернення предмета лізингу від лізингоодержувача (вилучити предмет лізингу у лізингоодержувача), у тому числі у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса або в будь-який спосіб за вибором лізингодавця, який не суперечить законодавству, якщо лізингоодержувач не сплатив лізинговий платіж частково або у повному обсязі та прострочення сплати становить більше 60 календарних днів (п.6.10 договору).

Відповідно до п. 10.1 договору він набуває чинності з моменту його підписання (в т.ч. обов`язкового підписання сторонами додатків до договору, "графік лізингових платежів", "специфікація", "загальні умови договору", "страхування", "документи про фінансовий стан та діяльності", "несприятливі події", зразку "довідка"), скріплення печаткою/ами банку та діє до моменту виконання сторонами взятих на себе зобов`язань згідно договору в повному обсязі. Лізингоодержувач підтверджує, що при укладення договору, додаткових угод про внесення змін та доповнень до договору, інших документів, надання яких передбачено договором та які будуть викладатися на папері, буде використовувати печатку, відбиток якої проставлений у розділі "Реквізити та підписи сторін" договору.

Зобов`язання сторін за договором виникають з моменту сплати лізингоодержувачем авансового платежу відповідно до п.2.2 загальних умов і договір діє до моменту повного та належного виконання сторонами своїх зобов`язань (п.10.1.1 договору).

Згідно п.10.9 договору будь-які повідомлення та/або документи, що направляються сторонами одна одній у зв`язку з договором, повинні бути викладені в письмовій формі та будуть вважатись поданими належним чином, якщо вони надіслані рекомендованим листом або доставлені особисто на адресу сторін (за виключенням Електронних повідомлень). Повідомлення та/або документи вважаться надісланими з дати їх відправлення однією стороною іншій за адресою, зазначеною у договорі. Сторони погодились, що повідомлення та/або документи (за виключенням електронних повідомлень та повідомлення про відмову від договору та його дострокове розірвання) вважаються отриманими лізингоодержувачем на сьомий календарний день з дати реєстрації банком рекомендованого листа у відділені поштового зв`язку (при цьому лізингоодержувач несе ризик отримання таких листів у строк, що перевищує сім календарних днів) або в день особистого вручення лізингоодержувачу, зазначений в повідомленнях та/або документах, а направлені електронні повідомлення - в день та час їх направлення банком. Щодо повідомлення про відмову від договору та його дострокового розірвання - сторонам вважається повідомленою про відмову від договору та його розірвання, якщо минуло 10 (десять) банківських (робочих) днів з дня, наступного за днем надсилання іншою стороною відповідного повідомлення на поштову адресу та/або адресу електронної пошти, зазначену в договорі.

Електронне повідомлення, відповідно до розділу "Терміни і скорочення" загальних умов договору, є документом, який надсилається сторонами договору в електронній формі, використовуючи систему "Клієнт-Банк"/"Інтернет-Банкінг", що дозволяє здійснити належну фіксацію цього документу та його реквізитів. Юридична сила такого документу не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму. Електронні повідомлення банку, що не потребуються накладення ЕП клієнта (зокрема, ті, що мають інформаційний або повідомний характер і пов`язані з виконанням/обслуговуванням договору), та створюються за допомогою систем "Клієнт-Банк"/"Інтернет-Банкінг", та повідомлення, що надсилаються за адреси електронної пошти банку на адресу електронної пошти клієнта, зазначену в розділі "Реквізити та підписи Сторін" договору, можуть направлятись без накладення ЕП банку. Такі повідомлення є невід`ємною частиною договору, обов`язкові для виконання клієнтом та вважаються направленими належним чином, а їх юридична сила (допустимість як доказу) не може бути заперечена виключено через те, що вони створені в електронній формі без використання ЕП та направлені за допомогою вказаних систем.

Пунктом 10.9.1 договору передбачено, що повідомлення, щодо яких відсутня обов`язкова письмова форма на паперовому носії, можуть надаватися банком лізингоодержувачу в електронній формі, в тому числі (але не виключно) шляхом направлення SMS-повідомлень, електронною поштою, за допомогою системи "Інтернет-банкінг", сервісу SMS-банкінг. У разі надсилання банком будь-яких повідомлень та документів в електронній формі, такі повідомленні та документи будуть вважатись наданими лізингоодержувачу а дати та часу направлення SMS-повідомлення, повідомлення за допомогою електронної пошти, розміщення інформації за допомогою системи "Інтернет-банкінг", сервісу SMS-банкінг, з урахуванням обраного банком способу повідомлення.

Відповідно до графіку сплати лізингових платежів, який є додатком до договору фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083 від 25.11.2021 (з урахуванням додаткової угоди № 1 від 21.02.2022 до договору фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083 від 25.11.2021) загальна сума лізингового платежу в т.ч. ПДВ 20% грн., яка включає відшкодування (компенсацію) частини вартості предмета лізингу, з ПДВ, та винагороду лізингодавця за отриманий в лізинг предмет лізингу, без ПДВ за 36 місяців складає 4 216 626,41 грн.

Згідно зі специфікацією, яка є додатком №1 до договору фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083 від 25.11.2021, предметом лізингу є: спеціалізований вантажний самоскид, модель, комплектація - MAN TGS 35.440, номер кузова (шасі, рами, заводський) - НОМЕР_1 , рік випуску 2017, у кількості 1, вартістю без ПДВ 2 847 500,00 грн. Загальна вартість предмета лізингу на момент укладення договору складає: 2 847 500,00 грн. (два мільйони вісімсот сорок сім тисяч п`ятсот) гривень 00 копійок, крім того ПДВ 20% - 569 500,00 (п`ятсот шістдесят дев`ять тисяч п`ятсот) гривень 00 копійок, разом з ПДВ 20% - 3 417 000,00 грн. (три мільйони чотириста сімнадцять тисяч) гривень 00 копійок.

Вищезазначений договір та усі додатки до нього підписані представниками сторін без зауважень та заперечень, підписи скріплені печатками.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов договору АТ "Перший Український банк" передав, а ПП "Орхідея" прийняв визначений специфікацією предмет лізингу, разом із ключами - 1 комплект, свідоцтво про реєстрацію, комплект номерних знаків, сервісна книжка на предмет лізингу та інструкція з експлуатації предмета лізингу, що підтверджується актом приймання-передачі предметів лізингу в лізинг від 30.11.2021 за договором фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083 від 25.11.2021, який підписаний представниками та скріплений печатками сторін.

В подальшому, 02.04.2022 АТ "Перший Український банк" направив ПП "Орхідея" через систему "Інтернет-Банкінг" лист, в якому повідомив про перенесення лізингових платежів, у зв`язку з чим графік лізингових платежів за договором фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083 від 25.11.2021, викладено в новій редакції, зокрема платіж, який відшкодовує (компенсує) частину вартості майна за період з 28.02.2022 до 30.05.2022 та винагорода (комісія) лізингодавцю за отримане в лізинг майно, яка підлягала сплаті 28.02.2022 перенесені.

05.07.2022 банк направив на електронну адресу ПП "Орхідея" вимогу за вих.№КНО-61.1.3.2/79 від 01.07.2022 про погашення простроченої заборгованості, в якій вимагав в строк 3 (три) банківських днів з дня отримання вимоги усунути порушення умов договору та погасити прострочену заборгованість станом на 29.06.2022 в сумі 164 806,74 грн. в повному обсязі. До вказаної вимоги долучено рахунки-фактури: № 1 від 29.06.2022 в сумі 164 086,74 грн (погашення винагороди за отриманий предмет лізингу) та №2 від 29.06.2022 в сумі 720,00грн (комісійна винагорода за адміністрування простроченої заборгованості). Вказана вимога залишена відповідачем без відповіді та задоволення.

Також 27.07.2022 АТ "Перший Український банк" направив на електронну адресу ПП "Орхідея" вимогу за вих.№КНО-61.1.4/25 від 25.07.2022 про сплату викупного лізингового платежу, в якій вимагав, на підставі п.п.6.3-6.5, 6.10 загальних умов договору, протягом 10 (десяти) робочих днів з дати відправлення вимоги повернути предмет лізингу лізингодавцю або сплатити викупний платіж у загальному розмірі 2 239 516,22 грн. (два мільйони двісті тридцять дев`ять тисяч п`ятсот шістнадцять гривень 22 копійки). До вказаної вимоги банком долучено наступні рахунки-фактури: №1 від 19.07.2022 на суму 1 913 255,64 грн (відшкодування (компенсація) суми невідшкодованої частини залишкової вартості предмета лізингу); №2 від 19.07.2022 на суму 1200,00грн (сплата комісійної винагороди за адміністрування простроченої заборгованості); №3 від 19.07.2022 на суму 92 849,17 грн. (оплата суми комісійної винагороди за дострокове погашення у розмірі 3% від суми достроково сплачених лізингових платежів); №4 від 19.07.2022 на суму 232 211,41 грн. (оплата суми винагороди лізингодавцю за отриманий в лізинг предмет лізингу).

Вказана вимога також залишена відповідачем без відповіді та задоволення.

Порушення відповідачем умов договору фінансового лізингу №МБ-КНА-ФЛ-16083 від 25.11.2021 в частині сплати лізингових платежів, в строки, визначені графіком платежів, а також невиконання направлених вимог стало підставою для звернення позивача до суду з даним позовом про повернення предмету лізингу.

Оцінюючи правомірність заявлених позовних вимог суд зазначає наступне.

Згідно зі ст.15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Стаття 16 Цивільного кодексу України встановлює, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Так, способом захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, припинення дії, яка порушує право.

Відповідно до ст.ст. 11, 509 Цивільного кодексу України зобов`язання виникають зокрема з договорів. Аналогічні положення встановлені і в ст.ст. 173-175 Господарського кодексу України.

Згідно приписів ст. 806 Цивільного кодексу України за договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов`язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату. До договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом.

Статтею 292 Господарського кодексу України передбачено, що лізинг - це господарська діяльність, спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів, яка полягає в наданні за договором лізингу однією стороною (лізингодавцем) у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майна, що належить лізингодавцю або набувається ним у власність (господарське відання) за дорученням чи погодженням лізингоодержувача у відповідного постачальника (продавця) майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

Статтею 1 Закону України "Про фінансовий лізинг" передбачено, що фінансовий лізинг - вид правових відносин, за якими лізингодавець зобов`язується відповідно до договору фінансового лізингу на строк та за плату, визначені таким договором, передати лізингоодержувачу у володіння та користування як об`єкт фінансового лізингу майно, що належить лізингодавцю на праві власності та набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем, або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов, а також які передбачають при цьому додержання принаймні однієї з ознак (умов) фінансового лізингу, передбачених пунктами 1-4 частини першої статті 5 цього Закону.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України та ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов закону, інших правових актів, договору, а за відсутністю таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

При цьому, приписи ч.7 ст. 193 Господарського кодексу України та ст. 525 Цивільного кодексу України встановлюють загальне правило щодо заборони односторонньої відмови від зобов`язання або односторонньої зміни його умов, що кореспондується із вимогами ст. 629 Цивільного кодексу України відносно обов`язковості договору для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України "Про фінансовий лізинг" лізингові платежі, належні до сплати за договором фінансового лізингу, здійснюються в порядку, встановленому договором фінансового лізингу.

Суд зазначає, що відповідно до умов договору лізингоодержувач зобов`язаний сплатити авансовий платіж протягом 3 (трьох) банківських днів з моменту відправлення рахунку лізингодавця, а чергові лізингові платежі відповідно до графіку та загальних умов у число сплати в кінці кожного періоду лізингу з урахуванням положень пунктів 2.4.-2.6. загальних умов, починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому був підписаний акт.

З матеріалів справи вбачається, що акт приймання-передачі предметів лізингу в лізинг складено та підписано сторонами 30.11.2021, тобто черговий лізинговий платіж підлягає сплаті починаючи з 30.12.2021, та в подальшому 30 числа кожного наступного місяця протягом 36 місяців поспіль.

Відповідно до повідомлення банку, наявного в матеріалах справи, АТ "ПУМБ" відстрочило відповідачу сплату чергових лізингових платежів з відшкодування частини вартості предмета лізингу за лютий, березень, квітень та травень, та строк сплати винагороди-комісії за лютий, у зв`язку з чим сплата заборгованості мала відбуватись відповідно до нового графіку, згідно з яким сплата чергового лізингового платежу з винагороди лізингодавця перенесено на 30.03.2022, а сплата чергового лізингового платежу на 30.06.2022. Банком зазначено, що у випадку відсутності заперечень щодо зміни графіку сплати лізингових платежів протягом 2 (двох) робочих днів з моменту відправлення цього повідомлення, зміни вважаються погодженими належним чином.

Вказане повідомлення направлено відповідачу на електронну адресу, зазначену в договорі через систему інтернет-банкінг 02.04.2022.

Як вже зазначалося, пунктами 10.9, 10.9.1. договору сторони узгодили, що електронні повідомлення з використанням системи "Клієнт-Банк"/"Інтернет-Банкінг" та направленні на електронну адресу клієнта, зазначену в договорі, є невід`ємною частиною договору, обов`язкові для виконання клієнтом та вважаються направленими належним чином, відповідно до умов договору.

Враховуючи, що вищезазначене повідомлення направлене банком через систему "Інтернет-Банкінг" відповідачу щодо перенесення графіку лізингових платежів є таким, що відповідає порядку його направлення відповідно до умов договору та відповідач є таким, що належним чином повідомлений про таку зміну в день та час їх направлення банком, тобто 02.04.2022.

Будь-яких заперечень від відповідача щодо зміни графіку не надходило.

Суд сприймає як позитивне прагнення Банку на врегулювання відносин в умовах воєнного стану. Проте, суду не надано доказів реагування відповідача на пільгові пропозиції Банку.

Матеріали справи не містять також доказів в підтвердження того, що лізингоодержувач здійснив чергові лізингові платежі починаючи з 30.03.2022 в частині сплати винагороди лізингодавця та хоча б з 30.06.2022 в частині сплати чергового лізингового платежу, відповідно до зміненого графіку.

Як вже зазначалося, у зв`язку з невиконанням відповідачем обов`язку щодо своєчасної сплати лізингових платежів, АТ "Перший Український банк" направив на електронну адресу ПП "Орхідея" вимогу за вих.№КНО-61.1.3.2/79 від 01.07.2022 про погашення простроченої заборгованості, в якій вимагав в строк 3 (три) банківських днів з дня отримання вимоги усунути порушення умов договору та погасити прострочену заборгованість станом на 29.06.2022 в сумі 164 086,74 грн. в повному обсязі. Зазначена вимога направлена ПП "Орхідея" на електронну адресу 05.07.2022, та є такою, що отримана підприємством, відповідно до умов договору, 05.07.2022.

Разом із тим, вказана вимога була залишена відповідачем без відповіді та задоволення.

На думку суду, вказане свідчить про порушення відповідачем умов договору лізингу, укладеного з позивачем.

Відповідно до п.6.1 загальних умов, сторони погодили, що, якщо лізингоодержувач не сплатив лізинговий платіж (частково або в повному обсязі) та прострочення сплати становить більше 60 (шістидесяти) календарних днів з дня настання строку платежу, встановленого в графіку лізингових платежів, зазначеного в п.6.1.1. загальних умов, лізингодавець має право вимагати змін умов договору та/або повернення предмету лізингу лізингодавцю у зазначений у відповідному повідомлені - вимозі строк. У випадку незгоди лізингоодержувача із запропонованими лізингодавцем змінами умов договору для лізингоодержувача наступають наслідки, зазначені в п.6.3 договору.

Пунктом 6.3 договору передбачено, що якщо лізингоодержувач, у встановлений згідно п.6.2 загальних умов, строк не усуне зазначені порушення; не поверне лізингодавцю предмет лізингу, строк лізингу закінчується в день сплати нарахованого лізингодавцем викупного лізингового платежу або в день вилучення предмета лізингу лізингодавцем (в залежності від того, яка з цих подій наступить раніше). Лізингоодержувач зобов`язаний сплатити викупний лізинговий платіж (надалі по тексту договору - викупних платіж) на умовах п.6.4 загальних умов.

Як вже зазначалося, 27.07.2022 АТ "Перший Український банк" направив на електронну адресу ПП "Орхідея" вимогу за вих.№КНО-61.1.4/25 від 25.07.2022 про сплату викупного лізингового платежу, в якій вимагав, на підставі п.п.6.3-6.5, 6.10 загальних умов договору, протягом 10 (десяти) робочих днів з дати відправлення вимоги повернути предмет лізингу лізингодавцю або сплатити викупний платіж у загальному розмірі 2 239 516,22 грн. (два мільйони двісті тридцять дев`ять тисяч п`ятсот шістнадцять гривень 22 копійки).

Відповідач відповіді на вимогу не надав, викупний платіж не сплатив, предмет лізингу не повернув.

Згідно ст. 188 Господарського кодексу України, зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду. Якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Отже, за змістом наведеної норми, розірвання господарського договору може бути вчинено як за згодою сторін, так і у разі односторонньої відмови від нього. За загальним правилом розірвання договору в односторонньому порядку не допускається, однак окремі договірні відносини допускають можливість одностороннього розірвання договору. Повноваження сторони на одностороннє розірвання договору можуть бути встановлені законом або безпосередньо в договорі.

Одностороння відмова від договору не потребує узгодження, так як самостійний юридичний факт зумовлює його розірвання. У випадках, коли право на односторонню відмову у сторони відсутнє, намір розірвати договір може бути реалізований за погодженням з іншою стороною, оскільки одностороннє розірвання договору не допускається, а у разі недосягнення сторонами домовленості щодо розірвання договору, - за судовим рішенням на вимогу однієї із сторін. (ч.4 ст.188 Господарського кодексу України).

Згідно з ч.4 ст.17 Закону України "Про фінансовий лізинг" після отримання лізингоодержувачем об`єкта фінансового лізингу лізингодавець має право відмовитися від договору фінансового лізингу в односторонньому порядку, письмово повідомивши про це лізингоодержувача, та/або вимагати повернення об`єкта фінансового лізингу, у тому числі у безспірному порядку, на підставі виконавчого напису нотаріуса у разі якщо лізингоодержувач не сплатив за договором фінансового лізингу лізинговий платіж частково або в повному обсязі та прострочення становить більше 60 календарних днів, а також за наявності інших підстав, встановлених договором фінансового лізингу або законом.

Як вже зазначалося, відповідно до п.6.10 договору лізингодавець має право вимагати повернення предмета лізингу від лізингоодержувача (вилучити предмет лізингу у лізингоодержувача), у тому числі у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса або в будь-який спосіб за вибором лізингодавця, який не суперечить законодавству, якщо лізингоодержувач не сплатив лізинговий платіж частково або у повному обсязі та прострочення сплати становить більше 60 календарних днів.

Як встановлено судом, відповідно до зміненого графіку лізингових платежів, відповідач зобов`язаний здійснювати сплату чергових лізингових платежів починаючи з 30.03.2022 в частині сплати винагороди лізингодавця та з 30.06.2022 в частині сплати чергового лізингового платежу, проте відповідачем не сплачено чергові лізингові платежі у встановлені строки, будь-які докази в підтвердження здійснення такої сплати до звернення позивача до суду та станом на дату судового засідання відсутні, внаслідок чого прострочення такої сплати складає понад 60 календарних днів.

Враховуючи зазначене, беручи до уваги, що відповідачем не сплачено чергові лізингові платежі у повному обсязі та прострочення сплати становить на час розгляду справи більше 60 календарних днів, у позивача виникло право на повернення предмета лізингу, відповідно до п.6.10 укладеного між сторонами договору лізингу.

Згідно з ч.1 ст.785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Аналогічна норма міститься в ч.1 ст.18 Закону України "Про фінансовий лізинг" у відповідності до якої у разі повернення лізингоодержувачем об`єкта фінансового лізингу, у тому числі з підстав розірвання договору фінансового лізингу та в інших випадках, визначених договором фінансового лізингу та цим Законом, лізингоодержувач зобов`язаний повернути об`єкт фінансового лізингу лізингодавцю у стані, в якому такий об`єкт було отримано від нього, з урахуванням нормального зносу, або у стані, визначеному договором фінансового лізингу та супровідною документацією на об`єкт фінансового лізингу.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку щодо наявності підстав для задоволення позовних вимог Акціонерного товариства "Перший Український Міжнародний Банк" до Приватного підприємства "Орхідея" про повернення предмету лізингу за Договором фінансового лізингу № МБ-КНА-ФЛ-16083 від 25.11.2021.

Згідно ч.1-4 ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст.73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Судовий збір відповідно ст. 123, 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 42, 46, 73, 74, 76-79, 86, 91, 123, 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Акціонерного товариства "Перший Український Міжнародний Банк" до Приватного підприємства "Орхідея" про повернення предмету лізингу за договором фінансового лізингу - задовольнити.

Зобов`язати повернути (вилучити) від Приватного підприємства "Орхідея", (місцезнаходження: 84207, Донецька обл., м.Дружківка, вул. Кошового О.,буд.39/77, код ЄДРПОУ 30073240; електронна пошта: orhidea_200@ukr.net) на користь Акціонерного товариства "Перший Український Міжнародний Банк" (місцезнаходження: 04070, м Київ, вул. Андріївська, буд. 4; код ЄДРПОУ 14282829; електронна пошта: info@fuib.com, Kirill.Odrinskiy@pumb.ua) предмет лізингу - спеціалізований вантажний Самоскид MAN TGS 35.440, номер кузова (шасі, рами, заводський) НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , 2017 року випуску, колір червоний; разом з комплектом ключів та Свідоцтвом про реєстрацію серія НОМЕР_3 , видане ТСЦ 1443 від 30.11.2021р., що були передані в користування на умовах фінансового лізингу за Договором фінансового лізингу № МБ-КНА-ФЛ-16083 від 25.11.2021.

Стягнути з Приватного підприємства "Орхідея", (місцезнаходження: 84207, Донецька обл., м.Дружківка, вул. Кошового О.,буд.39/77, код ЄДРПОУ 30073240; електронна пошта: orhidea_200@ukr.net) на користь Акціонерного товариства "Перший Український Міжнародний Банк" (місцезнаходження: 04070, м Київ, вул. Андріївська, буд. 4; код ЄДРПОУ 14282829; електронна пошта: info@fuib.com, Kirill.Odrinskiy@pumb.ua) судовий збір в сумі 35 690,36 грн

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені Главою 1 Розділу IV Господарського процесуального кодексу України (з урахуванням п.17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України).

У судовому засіданні 25.04.2023 складено та підписано вступну та резолютивну частину рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 05.05.2023.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя Ю.С. Зельман

Дата ухвалення рішення25.04.2023
Оприлюднено10.05.2023
Номер документу110688223
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/998/22

Судовий наказ від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зельман Юлія Сергіївна

Судовий наказ від 13.06.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зельман Юлія Сергіївна

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зельман Юлія Сергіївна

Рішення від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зельман Юлія Сергіївна

Рішення від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зельман Юлія Сергіївна

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зельман Юлія Сергіївна

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зельман Юлія Сергіївна

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зельман Юлія Сергіївна

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зельман Юлія Сергіївна

Ухвала від 27.01.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зельман Юлія Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні