Рішення
від 03.05.2023 по справі 756/6812/22
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

03.05.2023 Справа № 756/6812/22

УКРАЇНА

ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА


Унікальний №756/6812/22

Провадження №2/756/1089/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ЗАОЧНЕ

27 квітня 2023 року м. Київ

Оболонський районний суд м. Києва, в складі:

головуючого судді Диби О.В.,

за участю секретаря Колесник А.В.,

представників позивача адвоката Чагіна С.М.,

Поливоди Д.В.,

Михайловського В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Житлово-будівельного кооперативу «Арсеналець-19» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

УСТАНОВИВ:

Представник ЖБК «Арсеналець-19» звернувся із позовом до відповідача про стягнення заборгованості, уточненим в ході розгляду справи, в якому зазначив, що відповідач проживає у квартирі АДРЕСА_1 та як споживач житлово-комунальних послуг зобов`язаний не тільки брати участь у витратах по утриманню квартири та прибудинкової території, а й своєчасно та в повному обсязі вносити плату за отримані комунальні послуги. Особовий рахунок на сплату житлово - комунальних послуг відкрито на відповідача.

Позивач, який здійснює обслуговування будинку та прибудинкової території для забезпечення всіх мешканців будинку комунальними послугами, уклав договори про надання житлово-комунальних послуг з відповідними організаціями, які надають дані послуги.

Позивач зобов`язання виконує належним чином. Відповідач свої зобов`язання не виконує, не здійснює платежів за отримані послуги, у зв`язку з чим утворилась заборгованість, яка за період з 01.04.2019 по 20.10.2022 з урахуванням інфляційного нарахування та 3% річних складає 70 163,60 грн.

Просить, з урахуванням поданих уточнень, стягнути з відповідача вказану суму заборгованості, інфляційні втрати та 3% річних у загальному розмірі 70163,60 грн., а також судові витрати по справі та витрати на правничу допомогу.

Ухвалою Оболонського районного суду м. Києва від 01.09.2022 у справі відкрито спрощене позовне провадження.

В судовому засіданні представники позивача позовні вимоги підтримали в повному обсязі, просили їх задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечували.

Відповідачв судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином шляхом направлення поштової кореспонденції та розміщення оголошення про виклик в судове засідання на офіційному сайті судової влади, причини неявки суду не повідомив, відзиву на позов не надав, явку представника не забезпечив.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України суд вважає за можливе ухвалити заочне рішення.

Заслухавши пояснення учасників, повно та всебічно дослідивши наявні в матеріалах справи докази у їх сукупності, суд вважає встановленими наступні обставини.

З довідки ЖБК «Арсеналець-19» №31 від 31.05.2022 убачається, що станом на 31.05.2022 особовий рахунок, за яким проводиться нарахування оплати житлово-комунальних послуг по квартирі АДРЕСА_1 , оформлено на ОСОБА_1 (а.с.31).

Згідно довідки наявної в матеріалах справи (а.с.30), для обслуговування будинку АДРЕСА_1 ЖБК «Арсеналець-19» укладені договори на обслуговування, зокрема, з ТОВ «Торіс-ліфтсервіс», ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі», ТОВ «Володар-Роз», ПрАТ «АК «Київодоканал», ТОВ «Профдез», КП «Київтеплоенерго», ФОП ОСОБА_2 .

Рішенням загальних зборів членів ЖБК «Арсеналець-19», затвердженим протоколом №15-17 від 22.10.2017, збільшено плату за утримання та обслуговування будинку та прибудинкової території з 4 до 6,25 грн. за 1 кв.м. (а.с.26-29).

Згідно з п. 7 Статуту ЖБК «Арсеналець-19» кооператив діє виключно для обслуговування, ремонту і реконструкції житлового будинку та утримання прибудинкової території за кошти членів Кооперативу і за рахунок пасивних доходів та фінансової допомоги від добровільних внесків або дотацій Держави, отриманих і використаних Кооперативом відповідно до мети його діяльності (а.с. 10-20).

Відповідно до п. 1 Статуту ЖБК організовано з метою забезпечення житлом членів кооперативу і членів їх сімей шляхом будівництва одного будинку за кошти членів кооперативу, а також для подальшої експлуатації та управління цим будинком.

Пунктом 31 Статуту визначено, що член кооперативу зобов`язаний, зокрема, виконувати вимоги Статуту Кооперативу, рішення загальних зборів (Зборів уповноважених) членів Кооперативу; своєчасно вносити платежі на покриття витрат кооперативу по експлуатації, капітальному ремонту житлового будинку та утримання прибудинкової території, внески до спеціальних фондів та плату за комунальні послуги.

Судом встановлено, що ЖБК «Арсеналець-19» здійснює обслуговування будинку та прибудинкової території для забезпечення всіх мешканців будинку комунальними послугами, на підставі договорів з виконавцями та постачальниками житлово-комунальних послуг.

З матеріалів справи убачається, що позивач свої зобов`язання виконує належним чином, здійснює надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до поданих стороною позивача розрахунків заборгованості (а.с.72-77) у зв`язку з невиконанням своїх зобов`язань по оплаті житлово-комунальних послуг у відповідача утворилась заборгованість, яка за період з квітня 2019 року по жовтень 2022 року становить 70 163,60 грн. та складається з: 52 340,29 грн. - заборгованість по оплаті за комунальні послуги; 14 248,41 грн. - інфляційні втрати за весь час прострочення; 3 574,90 грн. - 3% річних.

На момент розгляду справи відповідачем не сплачено зазначену суму заборгованості.

18.01.2022 позивачем на адресу відповідача направлявся припис щодо погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги або укладення договору про реструктуризацію боргу, а також надання документа про право власності на квартиру (а.с.35). Припис містить відмітку про його вручення 31.01.2022 відповідачу особисто.

Крім того, в матеріалах справи також містяться роздруківки з банківського застосунку щодо оплати житлово-комунальних послуг від імені відповідача за грудень 2022 року - березень 2023 року (а.с.82-85).

Пунктом 5 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Статтею 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що до житлово-комунальних послуг належать: 1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; 2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

У п.1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» вказано, що споживач має право, зокрема, одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено зобов`язання споживача оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно із ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання. Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

У відповідності до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Разом з тим, як убачається з положень ч.3 ст. 12 ЦПК України та ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Звертаючись до суду з позовом, сторона позивача в обґрунтування позовних вимог посилалася, зокрема, на те, що саме відповідач є споживачем житлово-комунальних послуг.

Як убачається з матеріалів справи, відповідач був зареєстрований в квартирі АДРЕСА_1 в період з 02.12.1982 по 04.10.2018, що підтверджується інформаційною довідкою про задеклароване/зареєстроване місце проживання особи №83764894 від 31.08.2022, наданою відділом з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб Оболонської РДА у м. Києві (а.с.43). Будь-які докази реєстрації відповідача на даний час за вказаною адресою у матеріалах справи відсутні.

Надані стороною позивача докази, зокрема, роздруківки про оплату відповідачем деякої частини боргу (чергових платежів), на які сторона позивача посилалась як на підставу для задоволення позовних вимог, не приймаються судом в якості належних та допустимих доказів визнання відповідачем заборгованості та обов`язку оплати житлово-комунальних послуг, оскільки вони не підтверджують ні право власності ні право користування відповідача на квартиру, ні факт споживання ним житлово-комунальних послуг.

Вказані докази не підтверджують факт наявності у відповідача зобов`язань по оплаті таких послуг

Згідно відповіді Київського відділу державної реєстрації смерті ЦМУ МЮ (м. Київ) №1145/33.12-58 від 27.01.2023, у відділі не проводилась державна реєстрація смерті відповідача. Перевірку проведено за період з 01.01.2016 року по теперішній час.

Жодних доказів належності відповідачу права власності на квартиру, за якою йому було нараховано заборгованість, стороною позивача надано не було. Клопотань про витребування зазначених доказів зі сторони позивача не надходило.

При цьому, у судовому засіданні представник позивача адвокат Чагін С.М. вказував на те, що йому відомо про відсутність зареєстрованого місця проживання відповідача у квартирі АДРЕСА_1 та відсутності в матеріалах справи доказів, які б підтверджували право власності відповідача на зазначене нерухоме майно.

Таким чином, у матеріалах справи відсутні будь-які докази, що відповідач є власником/наймачем квартири та споживачем житлово-комунальних послуг, який ухиляється від виконання взятих на себе зобов`язань, чим порушував би норми чинного законодавства України.

Враховуючи викладене, суд не знаходить підстав для задоволення позовних вимог про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Оскільки позовні вимоги про стягнення трьох відсотків річних та інфляційних витрат є похідними від вимог про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, суд приходить до висновку про залишення їх без задоволення.

Судові витрати підлягають розподілу відповідно до ст. 141 ЦПК України.

Інші наявні в матеріалах справи докази висновків суду не спростовують.

На підставі викладеного, керуючись 12, 81, 141, 263-265, 279, 280, 354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Житлово-будівельного кооперативу «Арсеналець-19» (04210, м. Київ, просп. Героїв Сталінграда, 41, ЄДРПОУ 22885269) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , останнє відоме зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості - залишити без задоволення.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його апеляційне оскарження.

Повний текст судового рішення складено 03.05.2023.

Суддя: О.В.Диба

Дата ухвалення рішення03.05.2023
Оприлюднено10.05.2023
Номер документу110695684
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —756/6812/22

Рішення від 03.05.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Диба О. В.

Рішення від 27.04.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Диба О. В.

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Диба О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні