Рішення
від 04.05.2023 по справі 334/877/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 04.05.2023

Справа № 334/877/23

Провадження № 2/334/902/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2023 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Турбіної Т.Ф.,

при секретарі Шерештан О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Запоріжжі цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зернова 36» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за внесками на витрати на управління багатоквартирним будинком,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2023 року ОСББ «Зернова 36» звернулося до суду з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 на їх користь заборгованість за внесками на витрати на управління багатоквартирним будинком АДРЕСА_1 в сумі 3974,00 грн. та судовий збір в сумі 2684,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що 30 травня 2018 року співвласниками будинку АДРЕСА_1 створено ОСББ «Зернова 36», а 26.07.2018 проведено державну реєстрацію об`єднання в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстровано ОСББ «Зернова 36». ОСОБА_1 на праві приватної власності є власником квартири АДРЕСА_2 , загальною площею 34,86 кв.м. Отже, відповідач є співвласником житлового будинку за вказаною адресою.

Протоколом №3 від 30 липня 2018 року загальних зборів ОСББ «Зернова 36» був затверджений щомісячний внесок за утримання будинку у розмірі 6,00грн. за місяць за м2.

Відповідач з 01.06.2021 року не виконує передбачений статутом об`єднання обов`язок по сплаті внеску на витрати на управління багатоквартирним будинком, у зв`язку з чим станом на 31.12.2022 у відповідача утворилась заборгованість у розмірі 3974,00грн.

Неналежне виконання відповідачем зобов`язань порушує право позивача на одержання плати за надані послуги з управління будинком в установлений законом строк, тому просить стягнути з відповідача заборгованість за внесками на утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.06.2021 по 31.12.2022 в сумі 3974,00 грн. та судові витрати.

Справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Сторони повідомлені про дату розгляду справи та наданий час для подання відзиву та заперечень.

Представник позивача в судове засідання не з`явився. До суду надав заяву про розгляд справи без їх участі, проти винесення заочного рішення не заперечують.

Відповідачка в судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не повідомила, відзив на позов не надала, з заявою про розгляд справи у її відсутності до суду не зверталася, про час і місце розгляду справи була повідомлена належним чином.

Суд вважає можливим, провести заочний розгляд справи на підставі матеріалів справи відповідно дост. 280 ЦПК України, за відсутності відповідача.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши та дослідивши у сукупності докази у справі, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що відповідачка у справі ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2 , за відомостями департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради зареєстрована за вказаною адресою.

Протоколом установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 №1 від 30.05.2018 створено ОСББ «Зернова 36», яке зареєстроване як юридична особа Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зернова 36» 26.07.2018, що підтверджується випискою з ЄДР.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно дост.10Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» до компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку відноситься визначення розмірів платежів та внесків членів об`єднанняспіввласників.

Згідно зі статтею 16цього Закону об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Протоколом №3 від 30 липня 2018 року загальних зборів ОСББ «Зернова 36» був затверджений щомісячний внесок за утримання будинку ОСББ «Зернова 36» у розмірі 6,00грн. за місяць за м2.

Відповідно до статті 15Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» співвласники зобов`язані своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені Законом та Статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Згідно зі статтею 17Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків та платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, а також звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодувати заподіяні збитки.

Відповідно до частини шостої статті 22 вказаного Закону, для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

Відповідно до довідки про борг по особовому рахунку НОМЕР_1 , на момент звернення з позовом до суду заборгованість відповідачів за період з 01.06.2021 до 31.12.2022 по внескам складала 3974,00 грн.

Відповідно до частини шостої статті 13Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Також, частиною четвертою статті 319ЦПК України передбачено, що власність зобов`язує.

Згідно зі статтею 322ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, яке йому належить, якщо інше не встановлено законом або договором.

Згідно зі статтею 509ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до статті 11ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, що передбачено статтею 526 ЦК України.

Згідно зі статтями 610,611ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Встановлено, що станом на 06.02.2023 (дата звернення з позовом до суду) відповідачка порушила свої зобов`язання та своєчасно не вносила плату за внески та платежі, у зв`язку з чим за період з 01.06.2021 до 31.12.2022 утворилась заборгованість у сумі 3974,00 гривні.

Відповідачка не спростувала вказаний розрахунок заборгованості, хоча такий процесуальний обов`язок передбачений ст.ст.12,13 ЦПК України.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що вимоги позивача є законними та обґрунтованими, підтверджені належними та допустимими доказами по справі, тому з відповідачки підлягає стягненню на користь позивача заборгованість за внесками на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 3974,00грн.

Відповідно до вимогст. 141 ЦПК України, підлягають стягненню з відповідача на користь позивача судові витрати на оплату судового збору в розмірі 2684,00 грн., які були сплачені позивачем при зверненні з позовом до суду.

Керуючись статей10-13,76-81,89,141,263-265,268,280-282 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зернова 36» - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зернова 36» заборгованість за внесками на утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.06.2021 по 31.12.2022 у розмірі 3974,00грн (три тисячі дев`ятсот сімдесят чотири гривні 00коп.)

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зернова 36» судові витрати по сплаті судового збору в сумі 2684,00 гривень (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні 00коп.)

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені в день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зернова 36», адреса: вул. Зернова,36, м.Запоріжжя, код ЄДРПОУ 42331639, р/р НОМЕР_2 .

Відповідач: ОСОБА_1 , рік народження невідомо, РНОКПП невідомо, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 .

Суддя: Турбіна Т. Ф.

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення04.05.2023
Оприлюднено10.05.2023
Номер документу110696719
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —334/877/23

Рішення від 19.05.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Турбіна Т. Ф.

Рішення від 04.05.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Турбіна Т. Ф.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Турбіна Т. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні