Ухвала
від 04.04.2023 по справі 758/1366/23
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/1366/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про надання додаткового строку для усунення

недоліків позовної заяви та доданих до неї документів

04 квітня 2023 року Суддя Подільського районного суду м. Києва Лещенко О.В., розглядаючи питання щодо відкриття провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до російської федерації в особі уряду рф, Держави України в особі Кабінету Міністрів України, Державної казначейської служби України, третя особа: Колонщинська сільська рада, про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок військового вторгнення російської федерації на територію України, -

В С Т А Н О В И В:

07 лютого 2023 року позивачі звернулися до Подільського районного суду м. Києва з позовом до російської федерації в особі уряду рф, Держави України в особі Кабінету Міністрів України, Державної казначейської служби України, третя особа: Колонщинська сільська рада, про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок військового вторгнення російської федерації на територію України.

Ухвалою суду від 10.02.2023 року позовну заяву залишено без руху та запропоновано позивачу в строк десять днів з дня отримання копії ухвали усунути недоліки.

Відповідно до довідки про доставку електронного листа, представник позивачів - адвокат Войнова Н.В. отримала вказану вище ухвалу на електронну скриньку за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку вона вказала у позовній заяві, 03 березня 2023 року о 09:55 годині. Крім того, представник позивача - адвокат Войнова Н.В. також 21.03.2023 року отримала копію вищевказаної ухвали суду, що підтверджується її письмовою розпискою у матеріалах справи.

03 квітня 2023 року представником позивачів - адвокатом Войновою Н.В. з посиланням на п.3 ст. 43 ЦПК України подано письмові пояснення по справі з проханням відкрити провадження у справі і призначити дату та час судового розгляду справі.

Ознайомившись зі змістом вказаних пояснень представника позивачів, убачається, що вони містять посилання на п.3 ст. 43 ЦПК України, яким встановлено, що учасники справи мають право, зокрема, надавати пояснення суду щодо питань, які виникають під час судового розгляду. Тоді як залишення позову без руху та усунення недоліків вчиняються ще до відкриття провадження у справі.

За наслідками перевірки позовної заяви, поданої представником позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - адвокатом Войновою Н.В., встановлено, що вона подана без додержання вимог процесуального законодавства.

Відповідно до частини першої статті 187 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) суд відкриває провадження у справі за позовною заявою за відсутності підстав для залишення її без руху, повернення чи відмови у відкритті провадження.

Так, частиною другою статті 496 ЦПК України передбачено, що іноземні особи мають процесуальні права та обов`язки нарівні з фізичними і юридичними особами України, крім випадків, передбачених Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч.1 ст. 177 Цивільного процесуального кодексу України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб. У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Однак незважаючи, що представником позивачів подано до суду позовну заяву та документи, що додаються до неї, в електронній формі, матеріали цієї позовної заяви не містять доказу виконання стороною позивача обов`язку додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення відповідачу 1- російскій федерації в особі уряду РФ за адресою: 103274, м. Москва, Краснопресненская набережная, б. 2, будівля 2, копій поданих до суду документів.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 Цивільного процесуального кодексу України правила ст. 177 Цивільного процесуального кодексу України щодо подання копій документів не поширюються на позови, що виникають, зокрема, з правовідносин відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок кримінального правопорушення.

В позовній заяві представник позивачів зазначає, що по факту знищення майна позивачів на підставі заяви ОСОБА_1 про вчинення кримінального правопорушення відомості про кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022112200000303 від 14.02.2023 року.

Проте у позовній заяві представник позивачів зазначає, що досудове розслідування триває, не зазначає, що у даному кримінальному провадженні винесено вирок та не додає його копію до матеріалів позовної заяви.

Тому суддя приходить до висновку, що для відкриття провадження по даній цивільній справі позивачі мають виконати вимоги абз 2 ч. 1 ст. 177 Цивільного процесуального кодексу України, а саме: надати суду доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів, а саме: відповідачу 1 - російскій федерації в особі уряду РФ за адресою: 103274, м. Москва, Краснопресненская набережная, б. 2, будівля 2.

Проаналізувавши матеріали справи, суддя дійшов висновку, що недоліки позовної заяви не усунуті.

Відповідно до ч. 2 ст. 127 ЦПК України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Тому з метою виконання вимог ЦПК України та задля забезпечення процесуальних прав відповідача - 1 суддя вважає за необхідне продовжити строк усунення недоліків позовної заяви та доданих до неї документів у цивільній справі №758/1366/23 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до російської федерації в особі уряду рф, Держави України в особі Кабінету Міністрів України, Державної казначейської служби України, третя особа: Колонщинська сільська рада, про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок військового вторгнення російської федерації на територію України, та надати позивачам додатковий строк для усунення виявлених недоліків терміном 10 днів з урахуванням даної ухвали про продовження строку, перебіг якого обчислювати з дня вручення копії даної ухвали.

Згідно із частиною третьою статті 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтею 177 ЦПК України, позовна заява вважатиметься поданою в день її первісного подання до суду.

На підставі викладеного та керуючись статтями 127, 185, 260, 353 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Продовжити строк усунення недоліків позовної заяви та доданих до неї документів у цивільній справі №758/1366/23 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до російської федерації в особі уряду рф, Держави України в особі Кабінету Міністрів України, Державної казначейської служби України, третя особа: Колонщинська сільська рада, про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок військового вторгнення російської федерації на територію України, та надати додатковий строк не більше десяти днів з дня отримання копії ухвали для надання суду доказу надсилання листом з описом вкладення відповідачу 1 - російскій федерації в особі уряду РФ за адресою: 103274, м. Москва, Краснопресненская набережная, б. 2, будівля 2, копій поданих до суду документів, роз`яснивши, що в разі невиконання вимог ухвали, заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяО. В. Лещенко

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.04.2023
Оприлюднено10.05.2023
Номер документу110709030
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —758/1366/23

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Лещенко О. В.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Лещенко О. В.

Ухвала від 10.02.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Лещенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні