Рішення
від 08.05.2023 по справі 135/416/23
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/416/23

Провадження № 2-о/135/20/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.05.2023 року м. Ладижин

Ладижинськийміський судВінницької областіу складі:головуючого судді НікандровоїС.О.,секретаря судовогозасідання ГончаровоїК.Ю.,розглянувши увідкритому судовомузасіданні впорядку окремогопровадження цивільнусправу зазаявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа-ЛадижинськаміськарадаВінницькоїобласті про встановлення факту, що має юридичне значення, -

В С Т А Н О В И В:

12 квітня 2023 року до Ладижинського міського суду Вінницької області надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа-ЛадижинськаміськарадаВінницькоїобласті про встановлення факту, що має юридичне значення, у якій заявник просить встановити факт, що місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , є м. Ладижин, Гайсинський район, Вінницька область.

В обґрунтування заяви зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявниці ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй майно, а саме: земельну ділянку площею 2,0692 га в межах згідно з планом, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, місце розташування: Вінницька область, Немирівський район, Чуківська сільська рада, кадастровий номер 0523088800:02:001:0311, яку вона 09 червня 2021 року заповіла заявниці. До дня смерті матір постійно проживала разом із заявницею за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки вона постійно здійснювала догляд за нею, так як мати була важко хворою. Після смерті матері, вона прийняла спадщину, так як вона постійно проживала разом з нею до дня її смерті за однією адресою, проте адреси реєстрації місця проживання у них були різні. У зв`язку із чим вона звернулася до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, однак вона від нотаріуса отримала відповідь про неможливість видачі свідоцтва, оскільки відсутня реєстрація місця проживання спадкодавця на час смерті та їй запропоновано звернутися до суду. У зв`язку із викладеним та відповідно до ч.2 ст.1221 ЦК України заявниця вважає, що місцем відкриття спадщини є остання місце проживання спадкодавця. Встановити у позасудовому порядку місце відкриття спадщини після смерті її матері неможливо, оскільки остання не була зареєстрована за місцем свого проживання, а в іншому порядку окрім судового встановити цей факт неможливо. Встановлення вказаного факту необхідно заявниці для оформлення спадщини за заповітом. Тому заявниця просить встановити факт того, що місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ,є м. Ладижин, Гайсинський район, Вінницька область.

Ухвалою суду від 14 квітня 2023 року відкрито провадження у цивільній справі в порядку окремого провадження та справу призначено до розгляду.

Заявниця ОСОБА_1 та її представник адвокат Бодачевська Р.В. в судовезасідання нез`явилися, але представник заявниці надав суду заяву про розгляд справи без його участі та без участі заявниці, у заяві зазначив, що заявлені вимоги підтримує у повному обсязі .

Представник заінтересованоїособи Ладижинськоїміськоїради Вінницькоїобласті у судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за відсутності представника міської ради, у заяві зазначив, що при вирішенні даного спору покладається на розсуд суду.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до наступних висновків.

Частиною 1 ст.293ЦПК Українивизначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п.5 ч.2ст.293 ЦПК України судрозглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до положень ч 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Ладижин, Гайсинський район, Вінницька область померла ОСОБА_2 , про що 29 листопада 2022 року Ладижинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) було складено відповідний актовий запис за №284 (а.с.5).

Поховання померлої ОСОБА_2 провела ОСОБА_1 , що підтверджується довідкою Виконавчого комітету Ладижинської міської ради Вінницької області № 728 від 02 грудня 2022 року (а.с.15).

Заявник ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , в графі батько записаний рос. м. « ОСОБА_3 », в графі мати записана рос. м. « ОСОБА_2 », що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 06 липня 1983 року (а.с.7).

Відповідно до копії свідоцтва про шлюб НОМЕР_2 , виданого 23 січня 2010 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Ладижинського міського управління юстиції Вінницької області, заявник «гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 » та « ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 » уклали шлюб, після реєстрації шлюбу ОСОБА_4 змінила прізвище на « ОСОБА_6 » (а.с.6).

Отже, з досліджених документів, встановлено, що заявник ОСОБА_1 є донькою померлої ОСОБА_2 .

За життя, 09червня 2021року ОСОБА_2 склала заповіт, в якому на випадок своєї смерті зробила наступне заповідальне розпорядження: земельну ділянку площею 2,0692 га в межах згідно з планом, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, місце розташування: Вінницька область, Немирівський район, Чуківська сільська рада, кадастровий номер 0523088800:02:001:0311, заповіла: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ,заповіт посвідченийприватним нотаріусомНемирівського районногонотаріального округуЛюлько Л.М. (а.с.6).

Відповідно до Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі за № 65101232 від 09 червня 2021 року, зареєстрований заповіт від 09 червня 2021, вчинений ОСОБА_7 , посвідчений приватним нотаріусомНемирівського районногонотаріального округуЛюлько Л.М. (а.с.13).

У березні 2023 року заявниця ОСОБА_1 звернулася до Другої тростянецької державної нотаріальної контори Вінницької області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Як вбачається з відповіді завідувача Другої тростянецької державної нотаріальної контори Кощеєвої Г.С. за № 248/02-14 від 04 квітня 2023 року щодо заяви ОСОБА_1 про оформлення спадщини за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , вбачається, що на підставі заяви ОСОБА_1 , було відкрито спадкову справу за №47/2023 року. Однак, у нотаріуса немає можливості видати свідоцтво про право на спадщину за заповітом, так як заявницею не було надано відомостей про реєстрацію місця проживання на день смерті спадкодавця, а також документів, які б підтверджували місце відкриття спадщини. Крім того, згідно довідки виданої 22 березня 2023 року відділом ведення реєстру територіальної громади Ладижинської міської ради Вінницької області за № 23-17-294, будь які відомості про реєстрацію ОСОБА_2 на території Ладижинської міської ради відсутні. У зв`язку з тим, що місце відкриття спадщини не може підтверджуватися свідоцтвом про смерть, а також відсутністю у спадкоємців документів, що підтверджують місце відкриття спадщини, їй було роз`яснено, що вона має право звернутися до суду із заявою про встановлення місця відкриття спадщини. У такому випадку місце відкриття спадщини підтверджується копією рішення суду, що набрало законної сили (а.с.12).

Матеріали справи не містять будь-яких даних про наявність інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 .

Відповідно до копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 , виданого 03 червня 2004 року Немирівським РВ УМВС України у Вінницькій області, на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , вбачається, що 05 липня 2016 року ОСОБА_2 була знята з реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 8 зворот).

В матеріалах справи містяться письмові пояснення свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_9 від 05 квітня 2023 року, згідно з яких вони повідомляють, що вони являються сусідками заявниці та її померлої матері. ОСОБА_1 та її мати ОСОБА_2 проживали разом, до смерті останньої, а саме до ІНФОРМАЦІЯ_1 включно за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_1 доглядала матір, турбувалася про її здоров`я, а після смерті поховала померлу (а.с.18-20, 21-24).

Іншої інформації щодо реєстрації місця проживання ОСОБА_2 після 05 липня 2016 року матеріали справи не містять.

Згідно ст. 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Згідно із п.1.13 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, місце відкриття спадщини не може підтверджуватись свідоцтвом про смерть.

Відповідно до п. 1.14. Порядку, у разі відсутності у спадкоємців документів, що підтверджують місце відкриття спадщини, нотаріус роз`яснює спадкоємцям їх право на звернення до суду із заявою про встановлення місця відкриття спадщини. У такому випадку місце відкриття спадщини підтверджується копією рішення суду, що набрало законної сили.

Відповідно до п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» №7 від 30.05.2008 року, якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Встановити у позасудовому порядку місце відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 неможливо, оскільки спадкодавиця не була зареєстрована за місцем свого фактичного проживання та взагалі немала реєстрації місця проживання, а в іншому порядку окрім судового, встановити цей факт неможливо.

Встановлення вказаного факту необхідно заявниці для оформлення спадщини за заповітом.

Враховуючи вищевикладене, суд відповідно до ч.2 ст. 1221 ЦК України вважає за необхідне встановити факт того, що місцем відкриття спадщини післяпомерлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 є м. Ладижин, Гайсинський район, Вінницька область.

Згідно ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 206, 265, 294, 315, 319 ЦПК України, ст. 1221 ЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

ЗаявуОСОБА_1 , заінтересована особа-ЛадижинськаміськарадаВінницькоїобласті про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що місцем відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , є м. Ладижин, Гайсинський район, Вінницька область.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Ладижинського міського суду

Вінницької області С.О. Нікандрова

СудЛадижинський міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення08.05.2023
Оприлюднено11.05.2023
Номер документу110724260
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —135/416/23

Рішення від 08.05.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Нікандрова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні