Рішення
від 27.04.2023 по справі 306/2490/22
СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №306/2490/22

Провадження № 2/306/184/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 квітня 2023 року м. Свалява

Свалявський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого - судді Жиганської Н.М.

за участю секретаря судового засідання Хараїн Е.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Свалява в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (мешканки АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Свалявським РВ УМВС України у Закарпатській області від 26.03.2002 року) до Полянської сільської ради Закарпатської області (адреса вул.Духновича, буд.63, с.Поляна, Мукачівського району, Закарпатської області, код ЄДРПОУ 04351558, електронна адреса: sr_polyana@ukr.net) про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом.

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася в суд із позовною заявою до Полянської сільської ради Закарпатської області про визнання права власності на житловий будинок з надвірними спорудами в АДРЕСА_2 в порядку спадкування за законом після смерті брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . В обгрунтування доводів вказує, що у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_2 проживали ОСОБА_3 (мама позивача) та ОСОБА_2 (рідний брат позивача). ІНФОРМАЦІЯ_3 померла мама ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 помер брат ОСОБА_2 . Вимоги мотивує тим, що після смерті матері та брата відкрилася спадщина у вигляді житлового будинку з надвірними спорудами за адресою: АДРЕСА_2 , однак оформити право власності на житловий будинок в порядку спадкування в нотаріальній конторі неможливо через відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно. Позивач просить суд визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з надвірними спорудами в АДРЕСА_2 в порядку спадкування за законом, після смерті брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Суд своєю ухвалою від 12.01.2023 року прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі за правилами загального провадження та призначив підготовче засідання. Сторонам направлено копії ухвали про відкриття провадження у справі та відповідачу копія позовної заяви з доданими до позову документами з використанням послуг поштового зв`язку, які надаються АТ "Укрпошта".Інформація щодо справи розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет - e-mail inbox@sv.zk.court.gov.ua.

Судовий розгляд справи призначений відповідно до ухвали Свалявського районного суду Закарпатської області від 08.02.2023 року.

08.02.2023 року направлено судовий запит державному нотаріусу Свалявської державної нотаріальної контори Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиціїщодо надання інформації про наявність або відсутність заяв про прийняття спадщини за померлим ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Розгляд справи призначено на 09:00 годину 27.04.2023 року.

Позивач позовні вимоги про визнання права власності підтримує, просить позов задовольнити з підстав зазначених у позовній заяві (вх.№8989).

Представником відповідача Полянської сільської ради відзив щодо позову не подано. Поштове відправлення повернуто до суду з поштовою відміткою з розпискою про отримання ухвали про відкриття провадження та розгляду справи у суді (а.с. 39). Відповідачу роз`яснено, що в разі ненадання ним відзиву, суд вирішує справу за наявними матеріалам. Заперечень на позовну заяву, що спростовують заявлені вимоги до суду не надійшло.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу «EASYCON» не здійснювалося (ч.2 ст. 247 ЦПК України).

Суд проводить розгляд без участі сторін за наявними доказами у справі та доходить такого висновку.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України - суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи; ч.3 ст. 12, ч.1 ст.81 ЦПК України - кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ, УСТАНОВЛЕНІ СУДОМ та ОБГРУНТУВАННЯ ВИСНОВКІВ СУДУ:

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 16 ЦК України - способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути визнання права. Установленим судом обставинам відповідають цивільні правовідносини, пов`язані із набуттям права власності на спадкове майно.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України - спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємця); ст. 1217 ЦК України (в редакції 2003 року) - спадкування здійснюється за законом. При спадкуванні за законом майно переходить до зазначених у законі спадкоємців відповідно до встановленої черговості.

Згідно копії свідоцтва про смерть (серія НОМЕР_3 , виданого виконавчим комітетом Полянської сільської ради Свалявського району, Закарпатської області, відповідний актовий запис №34 від 26.10.2009 року)- ОСОБА_3 (мама позивача) померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ; копії свідоцтва про смерть (серія НОМЕР_4 , виданого виконавчим комітетом Полянської сільської ради Свалявського району, Закарпатської області, відповідний актовий запис №44 від 17.07.2017 року)- ОСОБА_2 (брат позивача) помер ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с. 7, а.с.9).

Згідно ст. 1261 ЦК України - у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив.

Суд встановив, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (позивач) є донькою та рідною сестрою померлих ОСОБА_4 та ОСОБА_2 (копія свідоцтва про народження позивача серії НОМЕР_5 , запис № 4 від 29.07.1954 року, копія свідоцтва про народження ОСОБА_2 (брата) позивача серії НОМЕР_6 , запис №5 від 30.06.1954 року, згідно яких у графі мати зазначено ОСОБА_3 ; копія свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_7 , запис №8 від 26.07.1975 року зміна прізвища позивача з " ОСОБА_1 " на " ОСОБА_1 ", а.с. , а.с.8, а.с. 12).

Судом досліджено: копія технічного паспорту із схематичним планом земельної ділянки, зведеним актом вартості будинків, господарських будинків та споруд, розрахунком вартості будинку, прибудов та надбудов від 15.02.2023 року; копія довідки № 99, видана фізичною особою-підприємцем ОСОБА_7 від 26.12.2022 року (інвентаризаційна вартість житлового будинку АДРЕСА_2 з надвірними будівлями та спорудами становить 88 940 грн.).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України (в редакції 2003 року) - до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до повідомлення, наданого на судовий запит суду державним нотаріусом Свалявської державної нотаріальної контори Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції№58/01-16 від 14.02.2023 року (вх. №1197) - згідно Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадшину) № 71472479 від 14.02.2023 року спадкова справа за померлим ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 не заведена.

З огляду на вищенаведене, враховуючи встановлені та перевірені докази в судовому засіданні, зважаючи на те, що позивач має право на спадкове майно за законом після смерті мами та брата, суд вважає, що вимоги позивача є обгрунтованими.

Відповідно до ст. 264 ЦПК України - під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи; докази на їх підтвердження;ст. 89 ЦПК України - суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів; ч.1 ст. 95 ЦПК України - письмовими доказами є документи, які містять дані про обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

З огляду на вищенаведене, враховуючи, що позивач має право на спадкове майно за законом після смерті мами та брата, приймаючи до уваги, що від відповідача заперечень не надійшло, що визнання права власності не порушує прав чи інтересів будь-яких інших осіб, суд вважає, що позовні вимоги позивача необхідно задовольнити.

Відповідно до ч.1 ст. 182 ЦК України - право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації; п. 9 ч.1 ст. 27 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно" - державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі рішення суду, що набрало законної сили, щодо права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

Вимогу про стягнення з відповідача понесених судових витрат позивач не заявляла, тому суд не вирішує питання про розподіл судових витрат згідно ст. 141 ЦПК України.

Статтею 129 - 1 Конституції України визначено: Суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання.

Відповідно до ч.1 ст. 18 ЦПК України - судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України.

Керуючись ст. 13, 81, 89, 95, 206, 258, 259, 263, 264, 265, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, ст. 16, 182, 1216-1218 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (мешканки АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Свалявським РВ УМВС України у Закарпатській області від 26.03.2002 року) до Полянської сільської ради Закарпатської області (адреса вул.Духновича, буд.63, с.Поляна, Мукачівського району, Закарпатської області, код ЄДРПОУ 04351558, електронна адреса: sr_polyana@ukr.net) про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , мешканкою АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 право власності на житловий будинок з надвірними спорудами в АДРЕСА_2 в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 та після смерті брата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України.

Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення. Повний текст судового рішення складено 05.05.2023 року. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга подається протягом 30 днів до Закарпатського апеляційного суду.

ГОЛОВУЮЧИЙ-СУДДЯ Н.М.ЖИГАНСЬКА

Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено11.05.2023
Номер документу110725903
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —306/2490/22

Рішення від 27.04.2023

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Жиганська Н. М.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Жиганська Н. М.

Ухвала від 12.01.2023

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Жиганська Н. М.

Ухвала від 28.12.2022

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Жиганська Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні