Ухвала
від 05.05.2023 по справі 440/1127/23
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

05 травня 2023 рокум. ПолтаваСправа № 440/1127/23

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гіглави О.В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Рябухи Ю.В.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - Баликової Н.І.,

представника відповідача - Назаренко А.П.,

розглянувши у підготовчому засіданні питання про витребування доказів у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Полтавської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Політична партія "Партія простих людей", ОСОБА_2 , про визнання протиправними та скасування постанов,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Полтавської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області, у якій просить:

- визнати протиправною та скасувати постанову Полтавської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області від 25.01.2023 №1 "Про визнання обраним наступним за черговістю депутатом Полтавської міської ради Полтавського району Полтавської області ОСОБА_2 ";

- визнати протиправною та скасувати постанову Полтавської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області від 27.01.2023 №2 "Про реєстрацію депутата Полтавської міської ради Полтавського району Полтавської області ОСОБА_2 ".

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 13.02.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі №440/1127/23 за позовом ОСОБА_1 до Полтавської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області про визнання протиправними та скасування постанов. Справу ухвалено розглядати за правилами загального позовного провадження. Залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Політичну партію "Партія простих людей".

Ухвалою суду від 30.03.2023 залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача ОСОБА_2 .

В підготовчому засіданні 20.04.2023 представник позивача підтримала позовні вимоги. Вказала, зокрема, на невідповідність рішення Політичної Ради Партії Політичної партії "Партія простих людей" від 14.12.2022 вимогам чинного законодавства, оскільки Політична Рада Партії не є вищим керівним органом політичної партії, а відтак таке рішення не могло слугувати законною підставою для визнання обраним наступним за черговістю депутатом Полтавської міської ради.

Представник відповідача заперечувала проти позову з підстав, наведених у відзиві. Вказала на вжиття Полтавською міською територіальною виборчою комісією заходів з метою отримання копії статуту Політичної партії "Партія простих людей", однак таку копію відповідачу ні Партією, ні Міністерством юстиції України не надано.

З огляду на це, ухвалою від 20.04.2023 суд, враховуючи обґрунтування адміністративного позову, доводи відзиву, пояснення представників сторін, ініціював питання про витребування у третьої особи - Політичної партії "Партія простих людей" доказів у справі, а саме: - статуту Політичної партії "Партія простих людей" в редакції станом на 10-14 грудня 2022 року; - протоколу засідання Політичної Ради Партії Політичної партії "Партія простих людей" від 14 грудня 2022 року, на якому прийнято рішення про відкликання депутата Полтавської міської ради Полтавського району Полтавської області восьмого скликання ОСОБА_1 за народною ініціативою; - інформацію з підтверджуючими документами щодо загальної кількості членів Полтавської обласної партійної організації Політичної партії "Партія простих людей Сергія Капліна". При цьому, суд зобов`язав третю особу - Політичну партію "Партія простих людей" надати до суду витребувані документи в строк до 02.05.2023.

Як встановлено судом у підготовчому засіданні 05.05.2023, витребувані ухвалою суду від 20.04.2023 документи від Політичної партії "Партія простих людей" не надійшли.

Позивач, його представник та представник відповідача у підготовчому засіданні 05.05.2023 не заперечували проти повторного витребування раніше витребуваних судом доказів у Політичної партії "Партія простих людей", як не заперечували й проти витребування в Міністерства юстиції України належним чином завіреної копії статуту Політичної партії "Партія простих людей" в редакції станом на 10-14 грудня 2022 року.

Так, пунктом 14 частини першої статті 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" визначено, що Міністерство юстиції України є суб`єктом державної реєстрації у разі державної реєстрації, зокрема, політичних партій.

Відповідно до пункту 11 частини другої статті 5 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" до повноважень Міністерства юстиції України у сфері державної реєстрації належить, зокрема, державна реєстрація політичних партій, всеукраїнських профспілок, їх об`єднань, всеукраїнських об`єднань організацій роботодавців, відокремлених підрозділів іноземних неурядових організацій, представництв, філій іноземних благодійних організацій, постійно діючих третейських судів, засновниками яких є всеукраїнські громадські організації, всеукраїнських творчих спілок, символіки громадських формувань.

За приписами частини першої та пункту 4 частини другої статті 11 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, є відкритими і загальнодоступними (крім реєстраційних номерів облікових карток платників податків та паспортних даних) та у випадках, передбачених цим Законом, за їх надання стягується плата.

Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, надаються у вигляді документів у паперовій та електронній формі, що містяться в реєстраційній справі.

Згідно з частиною першою статті 30 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" витребування (вилучення) документів з реєстраційних справ здійснюється в порядку, визначеному законом.

Частиною четвертою статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з частиною третьою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Відповідно до частини третьої статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

З огляду на наявні у матеріалах справи документи та доводи сторін, зазначені ними у заявах по суті справи, суд дійшов висновку про необхідність з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи витребувати в Міністерства юстиції України належним чином завірену копію статуту Політичної партії "Партія простих людей" в редакції станом на 10-14 грудня 2022 року, а також ПОВТОРНО витребувати у Політичної партії "Партія простих людей" документи, що витребовувалися ухвалою суду від 20.04.2023.

Керуючись статтями 9, 77, 80, 243, 248, 250, 256 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

Витребувати в Міністерства юстиції України належним чином завірену копію статуту Політичної партії "Партія простих людей" в редакції станом на 10-14 грудня 2022 року.

Повторно витребувати у Політичної партії "Партія простих людей" належним чином завірені копії:

- статуту Політичної партії "Партія простих людей" в редакції станом на 10-14 грудня 2022 року;

- протоколу засідання Політичної Ради Партії Політичної партії "Партія простих людей" від 14 грудня 2022 року, на якому прийнято рішення про відкликання депутата Полтавської міської ради Полтавського району Полтавської області восьмого скликання ОСОБА_1 за народною ініціативою;

- інформацію з підтверджуючими документами щодо загальної кількості членів Полтавської обласної партійної організації Політичної партії "Партія простих людей Сергія Капліна".

Вказані документи надати суду в строк до 15 червня 2023 року.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Повний текст ухвали складено 09 травня 2023 року.

Суддя О.В. Гіглава

Дата ухвалення рішення05.05.2023
Оприлюднено11.05.2023
Номер документу110736813
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування постанов

Судовий реєстр по справі —440/1127/23

Рішення від 11.07.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Рішення від 11.07.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 05.05.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 05.05.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 20.04.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 20.04.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 30.03.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 30.03.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

Ухвала від 13.02.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.В. Гіглава

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні