Ухвала
від 04.05.2023 по справі 9901/456/21
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

04 травня 2023 року

м. Київ

справа №9901/456/21

адміністративне провадження №П/9901/456/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Мацедонської В.Е.,

суддів: Кашпур О.В., Радишевської О.Р., Уханенка С.А., Шевцової Н.В.

за участю:

секретаря судового засідання - Морозенко С.П.

представника відповідача - Басая В.О.

представника третьої особи - Зарєчного Д.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження клопотання Служби безпеки України про подальший розгляд у закритому судовому засіданні справи № 9901/456/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СМАРТ МЕДІАМЕРЕЖА» до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Рада національної безпеки і оборони України, Служба безпеки України про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 20 серпня 2021 року №376/2021 в частині,

УСТАНОВИВ:

У провадженні Верховного Суду як суду першої інстанції знаходиться адміністративна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СМАРТ МЕДІАМЕРЕЖА» до Президента України Зеленського Володимира Олександровича, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Рада національної безпеки і оборони України, Служба безпеки України про визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 20 серпня 2021 року № 376/2021 в частині.

У ході розгляду справи Служба безпеки України подала до суду клопотання про приєднання до матеріалів справи доказів, в яких повідомила, що подала до Відділу режимно-секретної роботи Верховного Суду документи, що містять гриф «таємно», а також просила здійснювати подальший розгляд справи в закритому судовому засіданні з повним фіксуванням його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу із додержанням вимог законодавства України у сфері охорони державної таємниці.

На обґрунтування заявленого клопотання Служба безпеки України зазначала, що окремі подані нею документальні матеріали містять інформацію, що становить державну таємницю; зокрема, ними підтверджується існування підстав для застосування до позивача санкцій; відтак, наявність у справі доказів, які містять інформацію, що становить державну таємницю, потребує додержання вимог законодавства у сфері її охорони.

Розглянувши заявлене клопотання про розгляд справи в закритому судовому засіданні, Суд враховує наступне.

Як встановлено судом, 15 серпня 2022 року відділом режимно-секретної роботи Верховного Суду отримано від Управління правового забезпечення Служби безпеки України лист, додатком до якого є Довідка щодо підстав застосування санкцій зі ступенем секретності «Цілком таємно» (вих. СБУ №16/2229/цт-в від 11 серпня 2022 року, які наразі перебувають в секторі режимно-секретної роботи Верховного Суду (вх. Верховного Суду №55/АС-184цт від 15 серпня 2022 року).

Із зазначеними матеріалами зі ступенем секретності «Цілком таємно» ознайомлені представник відповідача, а також колегія суддів Касаційного адміністративного суду по цій справі.

Позивач та його представник дій щодо ознайомлення із вказаними таємними матеріалами не здійснюють та вважають, що справу можливо розглядати за правилами письмового провадження без залучення для ознайомлення з таємними матеріалами представника, який має відповідний допуск та доступ.

Учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб (пункт 3 частини 3 статті 44 КАС України).

Відповідно до частини 8 статті 10 КАС України розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, визначених законом.

Частиною 9 цієї статті передбачено, що про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або оголосити закритою його частину.

Ураховуючи, що до матеріалів цієї справи Службою безпеки України надано документи зі ступенем секретності «цілком таємно», а також беручи до уваги положення статті 10 КАС України, Суд приходить до висновку, що клопотання Служби безпеки України слід задовольнити частково та проводити подальший розгляд справи в закритому судовому засіданні частково, а саме -- в частині дослідження доказів, які містять державну таємницю.

Клопотання ж в частині розгляду справи в закритому судовому засіданні з повним фіксуванням його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу задоволенню не підлягає, з огляду на таке.

Згідно з частиною 13 статті 10 КАС України суд під час розгляду справи в судовому засіданні здійснює повне фіксування його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу, крім випадків, визначених цим Кодексом. Порядок такого фіксування встановлюється цим Кодексом.

Використання систем відеоконференц-зв`язку та транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет у закритому судовому засіданні не допускається (частина 11 статті 10 КАС України).

Розгляд справи та вчинення окремих процесуальних дій у закритому судовому засіданні проводиться з додержанням правил здійснення адміністративного судочинства. Під час такого розгляду можуть бути присутні лише учасники справи, а в разі необхідності - свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі. Суд попереджає зазначених осіб про обов`язок не розголошувати інформацію, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбуваються в закритому судовому засіданні (частина 10 статті 10 КАС України).

На підставі викладеного, керуючись статтею 10 КАС України, Суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Служби безпеки України про розгляд справи в закритому судовому засіданні з повним фіксуванням його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу із додержанням вимог законодавства України у сфері охорони державної таємниці задовольнити частково.

Проводити розгляд справи у закритому судовому засіданні в частині дослідження доказів, які містять державну таємницю.

У задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає

Повний текст ухвали виготовлений 08 травня 2023 року.

Головуючий - суддя В. Е. Мацедонська

Судді О. В. Кашпур

О. Р. Радишевська

С. А. Уханенко

Н. В. Шевцова

Дата ухвалення рішення04.05.2023
Оприлюднено11.05.2023
Номер документу110742872
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування Указу Президента України від 20 серпня 2021 року №376/2021 в частині

Судовий реєстр по справі —9901/456/21

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 14.02.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 04.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 04.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 06.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 06.07.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні