Ухвала
від 09.05.2023 по справі 163/205/22
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/205/22

Провадження № 2-п/163/1/23

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 травня 2023 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Шеремети С.А.

з участю секретаря судового засідання Голядинець О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Любомль Волинської області заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення Любомльського районного суду Волинської області від 27 вересня 2022 року у справі №163/205/22,

в с т а н о в и в :

У заяві ОСОБА_1 просить переглянути заочне рішення Любомльського районного суду Волинської області від 27.09.2022 у справі №163/205/22 за позовом Державної екологічної інспекції у Волинській області до ОСОБА_1 , третя особа Державне підприємство «Прибузьке лісове господарство» про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Заяву обґрунтувала тим, що під час розгляду справи і ухвалення рішення з нею був відсутній, у зв`язку із перебуванням за межами України. Про існування позову дізналась після повернення в Україну. Копію заочного рішення отримала 24.04.2023 на руки в канцелярії суду, після чого ознайомилась з матеріалами справи. Вважає, що не отримавши вчасно із поважних причин копії позовної заяви з додатками та не будучи реально повідомленою про розгляд справи, вона не мала можливості надати суду заперечення проти заявлених позовних вимог.

Представник Державної екологічної інспекції у Волинській області через Електронний суд надіслав заяву про розгляд заяви про перегляд заочного рішення проводити без працівника інспекції. Заяву ОСОБА_1 про перегляд заочного рішення від 27.09.2022 не визнають.

ОСОБА_1 подала через канцелярію суду заяву про розгляд за її відсутності, просила скасувати заочне рішення та справу призначити до розгляду.

Аналізом доказів по справі суд встановив таке.

Провадження у справі № 163/205/22 за позовом Державної екологічної інспекції у Волинській області до ОСОБА_1 , третя особа Державне підприємство «Прибузьке лісове господарство» про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища було відкрите ухвалою від 06.04.2022, розгляд позову постановлено проводити за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою від 20 липня 2022 року призначено судове засідання для розгляду позову по суті на 15:00 годину 09 серпня 2022 року в приміщенні Любомльського районного суду Волинської області з повідомленням учасників справи у зв`язку з тим, що поштове відправлення з копією ухвали суду та матеріалами позову відповідачу не вручене та повернулось до суду, у зв`язку з відсутністю його за зареєстрованим місцем проживання. Виклик відповідача проведено шляхом публікації оголошення на офіційному сайті суду.

Призначене на 09 серпня 2022 року судове засідання було відкладене за у зв`язку із неявкою учасників справи на 27 вересня 2022 року. Виклик відповідача проведено шляхом публікації оголошення на офіційному сайті суду.

27 вересня 2022 року судом ухвалене заочне рішення, яким позов задоволено повністю. Вирішено стягнути з ОСОБА_1 в користь держави в особі Державної екологічної інспекції у Волинській області 5506 (п`ять тисяч п`ятсот шість) гривень 05 копійок шкоди, заподіяної внаслідок порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

За змістом ст.280 ЦК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування передбачених частиною 1 даної статті умов, у тому числі належного повідомлення відповідача про дату, час і місце судового засідання.

Відповідно до ч.1 ст.287 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Із вищенаведеного руху справи вбачаються підстави для висновку, що неявка відповідача у судове засідання, у якому суд ухвалив заочне рішення, перш за все обумовлена неврученням їй судового повідомлення, а відтак свідчить про поважність причин її неявки в судове засідання через фактичну необізнаність із розглядом справи саме у цю дату.

Така обставина в сукупності із доводами заявниці щодо суті спору в силу ч.1 ст.287 ЦПК України є безумовною підставою для скасування заочного рішення і призначення справи до розгляду.

Таким чином, судом встановлено процесуальні підстави для задоволення заяви відповідача.

Клопотання відповідача про витребування з архіву Любомльського відділу поліції матеріалів кримінального провадження слід вирішити у підготовчому засіданні.

Керуючись ст.ст.259, 260, 287 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Заяву задовольнити.

Заочне рішення Любомльського районного суду Волинської області від 27.09.2022 у цивільній справі №163/205/23 за позовом Державної екологічної інспекції у Волинській області до ОСОБА_1 , третя особа Державне підприємство «Прибузьке лісове господарство» про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища скасувати та призначити справу до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 14:00годину 24травня 2023року в приміщенні Любомльського районного суду Волинської області з повідомленням учасників справи.

Відповідач має право подати відзив на позовну заяву протягом 15 днів із дня вручення копії цієї ухвали.

Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо цієї справи https://court.gov.ua/fair/.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Головуючий: суддя С.А. Шеремета

СудЛюбомльський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення09.05.2023
Оприлюднено12.05.2023
Номер документу110753174
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища

Судовий реєстр по справі —163/205/22

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Рішення від 27.09.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 20.07.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 05.06.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні