Вирок
від 10.05.2023 по справі 693/368/23
ЖАШКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №693/368/23

Провадження №1-кп/693/121/23

В И Р О К

Іменем України

10.05.2023 р. м. Жашків Жашківський районний суд Черкаської областіу складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду міста Жашків кримінальне провадження № 12023250330000072, зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 10.03.2023 року за обвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Жашків Уманського району Черкаської області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , громадянина України, не одруженого, не працюючого, раніше не судимого, у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 179 КК України

Стороникримінального провадження:

прокурор ОСОБА_4 ,

обвинувачений ОСОБА_3 ,

адвокат ОСОБА_5

установив:

ОСОБА_3 9 березня 2023 року в період часу між 19 год 00 хв. та 20 год 00 хв., перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, рухаючись по вул. Центральна в с. Тихий Хутір Уманського району Черкаської області, підійшовши до входу будівлі храму Української Православної Церкви, розташованої по вказаній вулиці, та діючи умисно, усвідомлюючи, що перед ним знаходяться шанований віруючими православного християнства предмет справляння релігійних обрядів та релігійного поклоніння, а саме будівля храму Української Православної Церкви, здійснив не менше чотирьох кидків камінням по вказаній релігійній святині, внаслідок чого розбив ікону ОСОБА_6 , вмонтовану в будівлю вказаного храму з лівої сторони від вхідних дверей, та ікону Святого ОСОБА_7 , вмонтовану в будівлю вказаного храму з правої сторони від вхідних дверей, тим самим порушивши цілісність храму Української Православної Церкви.

Таким чином, ОСОБА_3 обвинувачується в оскверненні релігійної святині, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 179 КК України.

До обвинувального акта долучена угода про визнання винуватості укладена між начальником Жашківського відділу Уманської окружної прокуратури ОСОБА_4 , який підтримує обвинувачення у вказаному кримінальному провадженні, з однієї сторони, та обвинуваченим у цьому провадженні ОСОБА_3 , з другої сторони.

Угода укладена у присутності захисника обвинуваченого ОСОБА_5 .

Представник потерпілого ОСОБА_8 надав згоду на укладення угоди про визнання винуватості.

Відповідно до угоди, обвинувачений ОСОБА_3 зобов`язується надати стороні обвинувачення достовірну та повну інформацію, що стосується всіх фактів цієї справи, які йому відомі; співпрацювати з правоохоронними органами та надати інформацію щодо всіх відомих йому осіб, які можуть бути причетними до кримінальних правопорушень, вчинених в межах територіальної юрисдикції Жашківської об`єднаної територіальної громади.

Сторони погодились, що за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого

ст. 179 КК України, обвинуваченому слід призначити покарання у виді штрафу у розмірі однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 грн.

При укладені угоди про визнання винуватості обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченого (згідно зі ст. 66 КК України), визначено щире каяття та добровільне відшкодування завданого збитку, а обставиною, яка обтяжує покарання обвинуваченого (згідно зі ст. 67 КК України) - вчинення кримінального правопорушення в стані алкогольного сп`яніння.

Перед ухваленням рішення про затвердження угоди про визнання винуватості обвинувачуваному роз`яснено, що він має право на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують, а він має такі права:

-мовчати, і факт мовчання не матиме для суду жодного доказового значення;

-мати захисника, у тому числі на отримання правової допомоги безоплатно у порядку та випадках, передбачених законом, або захищатися самостійно;

-допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на його користь.

Також судом роз`яснені наслідки укладення та затвердження угод, які передбачені статтею 473 КПК України; характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим; вид покарання, яке буде застосовано у разі затвердження угоди судом.

У судовому засіданні суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Суд не перевіряє фактичні обставини вчинених обвинувачуваним правопорушень, так як не здійснює оцінку доказів у кримінальному провадженні під час проведення судового засідання, виходячи з того, що межі розгляду встановлюються лише змістом угоди про визнання вини.

При призначенні покарання, суд враховує, що узгоджені сторонами в угоді про визнання винуватості вид і міра покарання відповідають загальним правилам призначення кримінальних покарань та розміру призначеного покарання, які встановлені КК України.

При вирішенні питання про відповідність угоди вимогам ст. 474 КПК України, суд враховує, що умови угоди про визнання винуватості не суперечать вимогам цього кодексу, правова кваліфікація дій кримінального правопорушення вірна, умови угоди відповідають інтересам суспільства та не порушують прав, свобод чи інтересів сторін або інших осіб. Не встановлені підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, не є очевидною можливість невиконання обвинуваченим взятих на себе зобов`язань за угодою, фактичні підстави для невизнання винуватості відсутні.

Згідно ст. 65 КК України, у випадку затвердження вироком угоди про визнання вини, суд призначає покарання, узгоджене сторонами угодою.

З врахуванням вищевказаного, суд приходить до висновку про затвердження угоди між прокурором та обвинуваченим.

На підставі викладеного,керуючись статтями 368, 370, 374, 394, 475, 476 КПК України, суд

ухвалив:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 9 травня 2023 року укладену в межах кримінального провадження № 12023250330000072, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 10.03.2023 року, між начальником Жашківського відділу Уманської окружної прокуратури ОСОБА_4 , який підтримує обвинувачення у вказаному кримінальному провадженні, з однієї сторони, та обвинуваченим у цьому провадженні ОСОБА_3 , з другої сторони

ОСОБА_3 визнати винуватим у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 179 КК України, і призначити покарання у виді штрафу у розмірі однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) грн.

Після набрання вироком законної сили, речові докази 5 уламків ПВХ матеріалу з пошкоджених ікон з наявними кольоровими візерунками на їх поверхнях, що містяться у запакованому спеціальному сей-пакеті № PSP 2292377 та три уламки каміння, що містяться у запакованому спеціальному сейф-пакеті № PSP 3104819, які зберігаються в кімнаті зберігання речових доказів відділу поліції № 1 Уманського РУП ГУНП в Черкаській області знищити.

Роз`яснити ОСОБА_3 , що умисне невиконання угоди є підставою для притягнення до відповідальності, встановленої законом.

Вирок суду на підставі угоди між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості може бути оскаржений доЧеркаського апеляційного суду з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України: обвинуваченим та його захисником виключно з підстав: призначення судом покарання суворішого ніж узгоджене сторонами угоди, ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання, невиконання судом вимог, встановлених частинами 4,6,7 ст. 474 КПК України, у тому числі не роз`яснення йому наслідків укладення угоди; прокурором виключно з підстав: призначення покарання менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди, затвердження судом угоди у провадженні, в якому угода не може бути укладена.

Апеляційна скарга на вирок суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду через Жашківський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги. У разі подачі апеляційної скарги, вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційною інстанцією.

За приписами ч. 15 ст. 615 КПК України в умовах дії воєнного стану після складання та підписання повного тексту вироку суд обмежується проголошенням його резолютивної частини з обов`язковим врученням учасникам судового провадження повного тексту вироку в день його проголошення.

Головуючий: ОСОБА_9 Коцюбинська

СудЖашківський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.05.2023
Оприлюднено12.05.2023
Номер документу110756492
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина Незаконне утримування, осквернення або знищення релігійних святинь

Судовий реєстр по справі —693/368/23

Вирок від 10.05.2023

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

Ухвала від 13.04.2023

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Коцюбинська Ю. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні